Андрій Шостик, «Медіа Група Україна»: «Ми створили прецедент для хмарних технологій»

Інтерв'ю

Автор: Денис Маракін

24.01.2019

Переможець конкурсу Best CIO-2017 у спеціальній номінації «Найкращий хмарний проект» і IT-директор з багаторічним досвідом роботи, Андрій Шостик все життя будував класичну відмовостійку інфраструктуру. Він не був прихильником хмарних технологій для бізнесу, але час традиційних рішень минув.

Технології стають доступнішими і якіснішими, а їхній вибір — очевидним. Андрій Шостик розповідає, як хмарна інфраструктура стала незамінним інструментом для мовлення в режимі 24/7, як працює гібридна інфраструктура величезного медіахолдингу «Медіа Група Україна» і чому IT-департаментам не слід рахувати строки окупності.

Ви будували IT-інфраструктуру з нуля в таких великих холдингах, як «Метінвест». Розкажіть про старт роботи в «Медіа Групі Україна».
Ситуація була така: у нас були сильні технарі і грамотне керівництво. Але вони не розуміли один одного, і я став для них перекладачем. Тобто, для технарів — таким собі провідником в бізнес, для керівництва — вікном у IT. «Медіа Група Україна» — це холдинг з різних компаній, кожна з яких розвивалася незалежно одна від одної. Звичайно, треба було все це синхронізувати.

Спочатку ми зробили зовнішній аудит, щоб зрозуміти, на якому етапі перебуваємо. Потім поговорили з командою. Виявилося, у нас немає стратегічного бачення і розуміння, як розвиватися далі. У підсумку, ми позначили два головних завдання: кібербезпека і оптимізація IT-процесів.

На якому етапі з'явилася ідея використовувати хмари? Як ви впроваджували хмарні технології у вашу IT-інфраструктуру?
Раніше я не був прихильником хмарних рішень. У холдингу «Метінвест» я будував правильну, класичну відмовостійку інфраструктуру з безліччю дата-центрів. Зараз я сумніваюся, що нарощування власної інфраструктури в чистому вигляді має сенс. Це економічно невигідно.

«Медіа Група Україна» — величезна медіакомпанія, яка здійснює мовлення в режимі 24/7: кабель, супутник, IPTV та безліч сайтів. Ми сильно прив'язані до часу і не терпимо технологічних провалів і кібератак, на зразок атаки вірусу Petya. При цьому у нас лише один власний дата-центр. Будувати другий ЦОД дуже дорого, строк окупності занадто довгий.

Та й взагалі порахувати строки окупності дуже складно, оскільки у більшості IT-проектів неявний NPV. Тут більше працює система зважування ризиків. Оцінюєш, скільки буде коштувати проблема, якщо вона трапиться, і вже від цього відштовхуєшся. Ми знайшли рішення в хмарах.

Що саме ви зробили? Розкажіть докладніше про ваш проект.
Ми перейшли на гібридний формат інфраструктури. Наш проект — це відмовостійка гібридна інфраструктура з мінімальними витратами.

Ми домовилися з хмарним провайдером GigaCloud про ситуативне отримання необхідної інфраструктури за запитом. Отримали якусь статичну частину в хмарах і можливість швидкого і динамічного розширення.

Для чого вам знадобилося динамічне розширення IT-інфраструктури?
Ми розширюємося, коли нам це потрібно. Перший варіант — планове розширення, щоб протестувати новий софт. Ми розгортаємо його на тимчасовій хмарній інфраструктурі, а не на своїх ресурсах. Це швидко і зручно.

Другий варіант — всі наші бекапи зберігаються в хмарах GigaCloud. Якщо щось трапиться, ми можемо швидко розгорнутися в хмарах і не втратити свою інфраструктуру. Також ми проводимо в хмарах планові навчальні бекапи для співробітників і платимо лише за час, поки користуємося хмарним майданчиком.

Все це ми побудували менше, ніж за рік. Це дуже оптимально з точки зору фінансів. Взагалі ми створили прецедент для хмарних технологій в Україні, саме тому, мабуть, і перемогли в номінації «Найкращий хмарний проект» на Best CIO-2017.

Чим для вас є конкурс Best CIO? Встигнете здивувати чимось новим цього року?
Best CIO — це чудовий нетворкінг. Подія цікава нам не через номінації і нагороди, а насамперед заради спілкування. Люди, які беруть участь в конкурсі, добре одне одного знають. Це велика спільнота IT-директорів, для яких конкурс — можливість обмінятися досвідом.

До Best CIO 2018 ми нічого нового викотити не встигнемо. У нас багато великих проектів в стадії обкатки, але заявляти про них поки що рано. Головне — ми не зупиняємося. IT — це вічний пошук рішень. Тут не можна зупинятися.

Ви також можете поборотися за перемогу в номінації «Найкращий хмарний проект»! Зареєструйтеся на сайті BEST CIO 2018 і заповніть анкету, термін її подачі подовжено до 8 лютого.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!