Антон Авринський про цифрову трансформацію бізнесу (LIKI24)

Інтерв'ю

Автор: GigaCloud

18.12.2019

Існують бізнес-проекти, які починаються з паперу, а систему звітності ми бачимо в Excel. Це все триватиме недовго. Коли бізнес починає масштабуватись, засновник в якийсь момент просто починає втрачати час, іноді інформацію, але гірше всього — гроші! Саме тому наразі бізнес дуже активно переходить в цифру. Але є такі проекти, які починають свій шлях відразу в цифрі. Ми поговорили про такий бізнес з Антоном Авринським, власником сервісу пошуку медикаментів LIKI24.

Антон, можеш коротко розповісти про свій проект?
Проект народився дуже просто. Я особисто стикався з трьома проблемами:
· Різні аптеки — дуже різні ціни.
· Немає всього списку ліків, які тобі потрібні.
· Ти не можеш замовити ліки, щоб тобі їх привіз кур’єр.

Ось так і народився проект. А найкраще завжди народжується, коли ти стикаєшся з чимось, і тобі це не подобається. Я завжди, коли аналізую будь-які штуки, дивлюсь, які вигоди вони дають: економію часу чи економію грошей. Якщо твій проект надає ці речі, тоді тобі не потрібно продавати свій проект.

Як працює ваша система, якщо говорити загалом?
Я це називаю: дві кнопки.

Кнопка №1. Доставка
Ми знайдемо потрібні вам препарати. Тобто, система знайде, де вони дешевше продаються (економія грошей), придбаємо в різних аптеках (це робить кур’єр) і доставимо вам.

Кнопка №2. Заберу сам зі знижкою
Ми покажемо де одночасно є всі потрібні препарати і дамо на них додаткову знижку. Якщо ви зайдете до аптеки з вулиці — заплатите 1000 грн, якщо через LIKI24 обрете «зарезервувати» — отримуєте знижку і в підсумку заплатите 700-800 грн.

Аптеки самостійно можуть робити кур’єрську доставку?
Вони не можуть доставляти ліки, тому що є законодавче рішення, що продаж ліків має бути лише в аптеці.

З яких інструментів стартували? Наприклад, якою була облікова система, яка формувала ваші замовлення?
На старті у нас не було нічого. Був просто Excel але ми його використовували, можливо, день - два, а потім, за ніч, ми перейшли в Google Docs. Я вигадав стадії замовлень, там був комбо-бокс з випадаючим списком, можна було обирати статус і будь-хто міг це зробити. Найцікавіше починалось ввечері, тому що падали ці замовлення весь день, і в кінці дня потрібно було звести гроші. Оскільки гроші давались різним людям, вони в різних аптеках все це купували, то це було нереально. Я пам’ятаю, що десь до другої ночі зводив хто, кому, що дав. Ось така перша система обліку була.

Как довго цей Google Docs працював?
Півтора місяці. Потім я сказав — СТОП. З’явилося розуміння якою має бути система і ми перейшли на неї. Як працює система ви можете подивитись нижче в ролику.

Більше 5000 аптек. Як ви справляєтесь з такою кількістю?
Cloud, big data. Ми думали, що у всіх все є. В інтернеті є сайти, на яких показують нібито залишки ліків в аптеках і написано: телефонуйте обов’язково в аптеку за номером. Я завжди задумувався і не розумів логіку цього. Виявилось, що аптеки заповнювали не досить коректно цю інформацію, і ми також стикнулись з цією ситуацією. А потім сказали: стоп! І примусили всіх робити дані якісними. Ми почали будувати систему, яка виявляє, де дані некоректні. На основі статистики вона прогнозує, що дані некоректні, і ми їх просто відсікаємо. В результаті, ймовірність того, що ту інформацію, яку бачить людина на нашому ресурсі, достовірна на 99%. Тобто навіть, якщо нам аптека дає некоректну ціну, наша система ймовірності її відсікає.

А які ще існують системи, які допомагають вам трасфорформуватись?
Ми свою діяльність не уявляємо без хмар. Ніякі технології, окрім хмар, не дають нам можливості швидко трансформуватись.

Чи економить вам це кошти? Чи купував ти б залізо на розвиток бізнесу, чи все ж обереш хмару?
Я навіть не думав на рахунок цього. Відразу обрав хмару. Це крутість швидкого старту. Ми стартували і півроку платили по 100$ на місяць, тобто нічого не платили. Наразі, у нас кожні 5 хвилин оновлюється більше 50 млн ціни на позиції. А це шалений об’єм даних, який постійно оновлюється.

Щоб ти порадив підприємцям в епоху цифрової трансформації?
По-перше, максимально швидко рухатись. Чим коротший період переходу проекту, тим швидше ти розумієш куди потрібно рухатись. Немає варіантів не рухатись в цифру, тому що або ти туди рухаєшся, або ти помираєш. Зараз виграють ті, хто якісно побудував свою внутрішню IT-систему, вони реально перемагають всіх тих у кого цієї системи просто немає.

По-друге, зібрати свою команду. Повірте, не буде нічого, якщо не буде команди. Не можливо розвиватись без людей які вірять, рухаються і розділяють твої цінності.

І останнє — робити перший крок! Ти можеш зробити навіть крок не в той бік, але ти це зрозумієш і далі почнеш рухатись у вірному напрямку.

Розгорнуте інтерв’ю з Антоном дивіться в ролику.


subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!