Артем Пироженко, Health24: «У центрі інновацій має бути пацієнт»

Інтерв'ю

Автор: Олена Колесник

12.10.2018

Чотири роки тому в Україні з'явилася хмарна медична інформаційна система Health24. Вона допомагає автоматизувати роботу медзакладу, об'єднує медпрацівників і клініки в єдину систему і спрощує моніторинг здоров'я пацієнтів. Керівник і засновник Health24 Артем Пироженко розповів про свій проект і вплив технологій на розвиток медичної сфери.

Ви закінчили Національний медуніверситет імені Богомольця, але не обрали кар'єру лікаря. Як так вийшло?
Після закінчення ВНЗ ми разом з моїм другом і однокурсником Кирилом Каневським проходили навчання в інтернатурі. На нас, як наймолодших фахівців, звалили всю паперову роботу. Так з'явилася ідея майбутнього стартапу: перевести паперові амбулаторні карти пацієнтів в електронний формат.

Старші колеги негативно поставилися до нашої ідеї. Говорили, що ми даремно витратили шість років на навчання.

Ми свідомо обрали перспективний технологічний ринок. А також в потрібний час опинилися в правильній... ракеті.

В медицині майже немає місця для польоту думки, адже на кону стоїть людське здоров'я. Всі рішення ухвалюють відповідно до затверджених протоколів і стандартів. Щоб створити IT-продукт в медицині, необхідні спеціалізовані знання. Потрібно розуміти і розбиратися в тому, що відбувається в цій сфері.

Скільки співробітників у вашій компанії?
Ми починали удвох, зараз в Health24 — більше 20 осіб: розробники, маркетологи, дизайнери, менеджери з продажу і оператори центру підтримки клієнтів. Крім нас з Кирилом, в команді більше немає лікарів.

Як змінилася початкова ідея Health24 в процесі розвитку?
Стартап Health24 народився з концепції електронної медкарти. Ми дослідили медичні системи в США і країнах ЄС, зупинилися на кількох популярних хмарних продуктах.

З моменту появи ідеї до презентації продукту пройшло півтора роки. Зараз це не просто електронна медкарта, а повноцінний онлайн-сервіс для ведення лікарської практики, управління медичними установами та контролю свого здоров'я. Завдяки Health24 можна керувати електронною реєстратурою, документообігом, вести базу пацієнтів онлайн, моніторити завантаженість і планувати графік роботи лікарів.

Ми гарантуємо безпечне і надійне зберігання та передачу медичних даних.

Health24 — акредитований оператор електронної системи охорони здоров'я eHealth, яку запустили в рамках медреформи. Це означає, що ми можемо підключати до неї будь-які державні медустанови.

Проаналізувавши зарубіжні приклади, що ви перейняли у них? Від чого довелося відмовитися?
У США діє страхова медицина. Взаємодія лікаря і пацієнта концептуально відрізняється від українських реалій. Лікар отримує дані про пацієнта і заносить їх в базу із відповідним кодом. До неї мають доступ страхові компанії, які оплачують кожну хвилину взаємодії з медпрацівником. Лікарі оперують величезною кількістю кодів — від опису зовнішніх параметрів пацієнтів до алергічних факторів.

На відміну від американської, пострадянська школа медицини вимагає повного опису скарг і об'єктивних показників. Щоб записати відповіді пацієнта, лікар витрачає не менше 15 хвилин. Наші класифікатори, наприклад, «живіт м'який, безболісний», абсолютно не співвідносяться з американською системою кодування.

Як ви вважаєте, чого не вистачає українській медицині?
Маркетингових підходів у роботі. Наприклад, зв'язок з клієнтом: в США пацієнт завжди може ознайомитися з інформацією про процес лікування і передати показники свого організму до особистої електронної карти, доступної лікарю 24/7 в будь-якій точці світу. Дані він вносить за допомогою програми на телефоні, через інтеграцію з Apple Watch або портативним медобладнанням для самодіагностики. Так лікарі можуть контролювати процес лікування і одужання людини, давати оперативні рекомендації. Україні дуже важливо розвивати подібний досвід.

Як фінансується ваш проект?
Спочатку ми вкладали власні гроші. Через кілька місяців вдалося знайти приватних інвесторів. Їхні кошти пішли на оплату роботи розробників і розширення штату.

Як ринок відреагував на ваш продукт?
За перші два місяці ми отримали більше 10 000 вподобань нашої групи у Facebook, безліч відгуків і пропозицій. Тоді ж знайшли і наших перших користувачів — лікарів з приватною практикою і медустанови.

Розкажіть про ваші перші продажі.
Перший клієнт, приватна клініка в Києві, з'явився вже через три дні після запуску платної версії. До цього ми тестували систему у відкритому доступі протягом трьох місяців. Клієнти високо оцінили нашу хмарну МІС за зручність ведення документації в електронному вигляді (для старту достатньо мати смартфон або планшет), доступність і простоту користування без покупки спеціального устаткування.

Сьогодні з нами працює більше 1000 приватних лікарів, а також 120 державних і приватних клінік.

Ціна за користування Health24 зафіксована з 2015 року. З урахуванням ПДВ вона становить близько 3600 грн на рік на одного лікаря.

Як ви просуваєте проект серед лікарів?
За перші місяці роботи ми охопили ринок нечисленних українських ентузіастів — лікарів, відкритих до технологічних нововведень. Якщо говорити про кількість продажів, це тисячі ліцензій на користування. Після цього потрібно було шукати підходи до основної аудиторії — лікарів вікової категорії 40+, які впроваджують інновації лише після вказівки «зверху».

Ми відвідували медустанов Києва, розмовляли з лікарями і заввідділеннями. Намагалися доступно пояснювати технологічні переваги продукту, але зрозуміли, що це не працює. Багатьох українських лікарів не цікавить можливість покращити свій сервіс або якість послуг. Вони готові вийти із зони комфорту лише коли є очевидна фінансова вигода. В нашому випадку це зменшення часу на заповнення паперів і збільшення кількості прийомів пацієнтів. Досі це залишається основним аргументом в продажах.

Також ми почали співпрацювати з профільними організаціями, наприклад, з Всеукраїнським альянсом офтальмологів, Асоціацією кардіологів України та іншими. Проводили лекції та презентації на їхніх зустрічах.

Чи допомагали вам зрушення в рамках державної медреформи?
Нам стало простіше, коли всі масово заговорили про нову медичну реформу і систему eHealth. Цільова аудиторія зрозуміла, що наш продукт справді потрібний і корисний.

Зараз нам легше працювати з лікарями первинної ланки — сімейними лікарями, терапевтами, педіатрами. Держава на законодавчому рівні зобов'язує їх вести електронну документацію. На ринку України діє близько 13 подібних медичних систем, підключених до центральних державних серверів. В 2019 ведення документації онлайн стане обов'язковим і для вторинної ланки — лікарень зі стаціонарами.

Як пацієнти оцінюють сервіс Health24? Які питання найчастіше задають?
Це стандартний набір запитань: де зберігається інформація, як отримати до неї доступ, навіщо надавати паспортні дані і т.д. Держрозпорядження про обов'язкове використання онлайн-сервісів спростило алгоритм взаємодії пацієнта і лікаря. Якщо ви хочете отримати медичну послугу, необхідно підписати онлайн-декларацію з лікарем. Паспортні дані потрібні для підтвердження факту підписання. Так держава збирає статистику для розподілу фінансування. Ця інформація залишається на центральних держсерверах, до них підключені всі схвалені МОЗ інформаційні системи.

Є ще історія хвороби пацієнта. Вона зберігається на наших серверах. Людина як розпорядник і власник цієї інформації сама вирішує, кому надавати до неї доступ.

Чому ви зупинили свій вибір на послугах компанії GigaCloud?
Під час реєстрації нових клінік, приватних кабінетів або пацієнтів ми отримуємо масу персональних даних. Задумалися про їхню безпеку з моменту запуску сервісу. Розуміли, що цю частину роботи простіше віддати на аутсорс висококласним фахівцям, щоби повністю зосередитися на розвитку системи.

Health24 входить до групи eTech. Дві інші наші компанії вже працювали з GigaCloud, тестуючи їхні сервіс і послуги. Тому коли GigaCloud отримали сертифікат КСЗІ (Комплексна система захисту інформації, сертифікат видає Держспецзв'язок - ред.), ми впевнено, без тестового періоду перейшли на їхній майданчик.

Чому ви вирішили використовувати «хмару» замість традиційної IT-інфраструктури?
Для нас це величезна ринкова перевага. Мобільність, гнучкість і масштабованість нашої МІС можливі саме завдяки «хмарі». Весь наш бізнес — в «хмарі»: бекапи даних, офісні додатки для маркетологів, програми для бухгалтерів, пошта, безпосередньо МІС. Крім того, частина нашої команди працює віддалено, і «хмари» в цьому випадку — ідеальний «офіс».

Використання хмарних сервісів дозволяє залишатися гнучкими і розвиватися, не підвищуючи вартості послуг для споживачів.

Якщо говорити про пацієнтів, то завдяки хмарним сервісам вони можуть користуватися своїми даними в будь-якій точці світу, де є інтернет.

Ми сподіваємося на довгу та плідну співпрацю з GigaCloud, оскільки ставимо амбітну планку в розвитку — за кілька років вітати мільйонного користувача.

Ви навчаєте співробітників медустанов, які користуються Health24?
Звичайно. Двох академічних годин по 45 хв достатньо, щоб лікар засвоїв потрібний функціонал. Буває, що навчання зводиться до практики елементарних навичок користування мишкою або ноутбуком. Часто лікарям просто не вистачає актуальної інформації, тому на уроках-презентаціях нашої МІС ми розповідаємо їм про новини медреформи, технології та можливості, які у них з'являться.

Оскільки ми заговорили про медреформу, як ви оцінюєте те, що відбувається в нашій країні в цьому напрямку?
Зміни багато в чому стосуються оптимізації державних фінансових виплат. Згідно з нововведеннями, лікарі і лікарні отримуватимуть гроші лише за фактом наданої послуги і підтвердженої кількості пацієнтів.

Те, що в нашій країні в рамках медреформи використовуються технології, наближає нас до світових стандартів. Ми йдемо в правильному напрямку.

Що вас мотивує залишатися і розвиватися в цьому бізнесі?
Пам'ятаєте байку про жаб, які потрапили до глечика з молоком? Лише одна змогла вибратися, бо вперто молотила лапками, збиваючи молоко і піднімаючись стінкою посудини. Незважаючи на всі перешкоди, ми хочемо створювати корисні і цікаві інноваційні продукти, де в центрі — пацієнт та його здоров'я.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!