Ігор Чорнобай: «Всі свої невдачі та помилки я сприймаю як досвід, як шанс змінитися на краще»

Інтерв'ю

Автор: GigaCloud

08.11.2019

Ми продовжуємо рубрику «Обличчя компанії», в якій розповідаємо про людей, які стоять за створенням продуктів GigaCloud, їх безвідмовної роботою, інформаційною безпекою і спокоєм клієнтів. Цього разу героєм нашої рубрики став Ігор Чорнобай, керівник відділу експлуатації GigaCloud. Ігор розповів про те, ким хотів стати в дитинстві, як потратив у IT, куди витратить виграш в лотерею та що робитиме, якщо опиниться на безлюдному острові.

Якби Голлівуд вирішив знімати фільм про твоє життя, кого б ти обрав на головну роль?
На мою думку підходящий актор ― Бредлі Купер. Я не його фанат, бачив лише декілька фільмів з його участю, але мені подобається типаж його героїв. Вони теж романтичні та мають гарне почуття гумору.

Якими трьома словами тебе охарактеризували б твої друзі?
Мабуть сказали б, що я чесний, добрий та маю гарне почуття гумору. Можу над кимось пожартувати, але й сам адекватно сприймаю жарти над собою (сміється).

Розкажи ким хотів стати у дитинстві.
Насправді це досить складне запитання. Всі мої друзі та однокласники відповідали, що хочуть бути міліціонерами чи військовими. А я не хотів бути схожим на них, мріяв освоїти якомога більше професій. Коли грав у футбол — хотів стати відомим футболістом. Коли проводив досліди на уроках фізики, то хотів бути відомим фізиком і відкривати нові теорії. Зараз розумію, що це, в принципі, нереально і, взагалі, безглуздо. Тому що людина повинна зосередитися на чомусь одному. В житі має бути одна мета, до якої потрібно рухатись!

Я ставлюсь до грошей досить спокійно. Гроші, врешті-решт, величина перемінна, їх усе одно ніколи не буває задосить

Коли заробив свої перші гроші? Скільки?
Я ставлюсь до грошей досить спокійно. Гроші, врешті-решт, величина перемінна, їх усе одно ніколи не буває задосить. Є люди, які впевнено заявляють, що всю першу зарплату витратять на щось круте. У мене такого не було.

Розкажи про перші кроки в роботі. Коли прийшов у GigaCloud?
Закінчив військовий інститут телекомунікацій та інформатизації КПІ, за спеціальністю «Телекомунікації». Ще будучи студентом, я почав працювати. Спочатку це були невеликі підробітки після пар, а згодом почав працювати у інтернет-провайдера на позиції спеціаліста технічної підтримки. Саме там почалась моя кар’єра в IT. Після цього деякий час працював у відділі експлуатації, потім займався системою білінгу в різних компаніях. Система білінгу досить складна і вимагає скурпульозної роботи. Але мені подобалось.

У GigaCloud прийшов у 2016 році. Подобалось, що компанія молода, що я був одним із тих, хто стоїть у витоків її становлення. Досить довгий час я автоматизовував різні процеси, слідкував, щоб вони працювали чітко та без збоїв.

Опиши свій робочий день.
На початку жовтня 2019 року у структурі компанії GigaCloud з’явився відділ експлуатації, який я очолив. Відділ сформувався, тому що компанія виросла до таких об’ємів, що одного відділу технічної підтримки стало замало. Наразі ми працюємо у двох режимах: займаємося експлуатацією та аудитом наших сервісів. Перевіряємо чи вони працюють належним чином і виправляємо помилки, допущені при їх створенні.

Мій робочий день починається з того, що ми з колегами обговорюємо їх задачі та розставляємо по пріоритету.

Справжній керівник має бути оптимістом. Я не уявляю керівника, який говорить: «Та ну, у нас це не вийде, давайте не будемо»

На твою думку, якими якостями повинен володіти керівник?
Я бачив багато керівників за своє життя, працював у різних компаніях і зробив висновок: справжній керівник має бути оптимістом. Я не уявляю керівника, який говорить: «Та ну, у нас це не вийде, давайте не будемо». Навіть якщо і не вийде, то це потрібно сказати по-іншому. Слів «не вийде», «не зможемо» не має бути. Керівник повинен бути наполегливим. Якщо є ціль — не можна зупинятися на середині шляху. Потрібно дійти до кінця. Також дуже важливо вміти сприймати критику, визнавати свої помилки і вчитися на них. Ну і, звичайно, любити свою справу та вірити в неї.

Найбільше досягнення — моя сім’я. Я знаю, що мене чекають вдома, що є до кого поспішати після роботи

Опиши своє найбільше досягнення і найбільш вражаючий провал у житті.
Найбільше досягнення — моя сім’я. Зі своєї дружиною Інгою я одружився у 2013 році, а знайомі ми з 2006. Тобто, разом майже 13 років. Маємо сина Святослава, йому 4. Коли він народився, я зрозумів, що моє життя набуло сенсу. Тепер я знаю, що мене чекають вдома, що є до кого поспішати після роботи. Дитина привчає бути більш структурованим, зібраним та дорослим.

Звісно, у всіх трапляються невдачі. Складно виділити якісь конкретні провали. Всі свої невдачі та помилки, я сприймаю як досвід, як шанс змінитися на краще.

Назви свої плюси і мінуси.
Почнемо з мінусів. Я вважаю, що моя скрупульозність і бажання зробити все правильно іноді мені заважають. Ті задачі, які можна було зробити швидше, я роблю довше. Тут важливо знайти золоту середину. Але я працюю над цим і вже можу похвастатися успіхами.

Про мої плюси краще запитати у рідних, друзів чи колег, бо з боку завжди видніше (сміється).

Які якості цінуєш в людях?
Перш за все в людях ціную щирість та відкритість. Мені досить неприємно спілкуватися з нещирими людьми, адже від них можна очікувати чого завгодно. Справедливість та доброта — також якості, які виділяю в людях. Коли людина адекватно оцінює себе та інших — з нею приємно вести розмову.

Якби ти міг взяти з собою на безлюдний острів лише п'ять речей, що б ти обрав?
Це був би ніж, зубна щітка, зубна паста, ручка та зошит. Я б записував свої думки, вів щоденник, щоб не з’їхати з глузду (сміється). А якби це був не безлюдний острів, а, наприклад, інше місто чи країна, то взяв би з собою лише гроші. І придбав би все необхідне.

Який навик ти хотів би освоїти і чому?
Оскільки я став керівником, то розумію, що мені не вистачає «soft skills» (комплексу неспеціалізованих навиків). Бо раніше я думав, що для людини моєї професії важливими є професійні навики, знання та не розвивав інші: комунікативність, керування часом, гнучкість і адаптивність. Зараз хочу це виправити.

Чим займаєшся у вільний час? Чи є в тебе хобі?
Весь свій вільний час намагаюся присвятити сім’ї. Люблю ранкові пробіжки, гру в футбол або теніс. Вважаю, що люди які живуть у місті та ведуть малорухливий спосіб життя повинні займатися спортом. Полюбляю слухати музику, читати.

Любишь подорожувати? Яку країну відвідав нещодавно?
Поки Святослав ще малий, не виходить часто подорожувати. Останнього разу були на відпочинку в Єгипті. Мріємо з дружиною відвідати Індію. Нам подобаються східні традиції, хочеться пройнятися їх культурою та життям, можливо піднятися в гори.

Уяви, що ти виграв 20 мільйонів в лотерею. На що їх витратиш?
Я захоплююся справами, які робить, наприклад, Ілон Маск. У мене є мрія відкрити власну справу — створити проект з перетворення природних ресурсів в енергію. І таким чином полегшити життя людей, зробити його комфортним та безпечним.

З чого починати новачкові, якщо він захоче піти по твої стопах?
Та я ще сам новачок (сміється). А якщо серйозно, для початку потрібно позбутися своїх комплексів, бути наполегливим, не боятися експериментів та адекватно реагувати на критику.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!