Ірина Лаврик: «Жінки в IT уважні, відповідальні та комунікабельні»

Інтерв'ю

Автор: GigaCloud

12.09.2019

Ми продовжуємо рубрику «Обличчя компанії», в якій розповідаємо про людей, які стоять за створенням продуктів GigaCloud, їхньою безвідмовної роботою, інформаційною безпекою і спокоєм клієнтів. Цього разу нашою героїнею стала Ірина Лаврик, керівник відділу технічної підтримки GigaCloud. Іра розповіла про те, як потрапила в IT, які завдання вирішує керівник технічної підтримки, а також як проводить свій вільний час.

Якщо в майбутньому про тебе напишуть біографічну книгу, яка в неї буде назва?
Оскільки, останній рік моє життя пов'язане з хмарними технологіями, книгу я б назвала: «Вдалий політ у хмари».

Яку освіту ти отримала? Якими були твої перші кроки в роботі?
Я закінчила Державну академію статистики, обліку та аудиту. За освітою бухгалтер. Але не працювала за фахом ні дня.

Мій шлях у IT почався з посади спеціаліста інформаційних технологій. Виросла до заступника керівника технічної підтримки, потім керівника. Згодом перейшла в іншу компанію на посаду аналітика 1С. Там же встигла попрацювати менеджером процесу управління інцидентами, менеджером процесу управління змінами та керівником відділу управління IT-послугами. Всі бізнес-процеси компанії будувалися з нуля. Спочатку я їх описувала, впроваджувала, контролювала, а потім навчала людей, які з цими процесами працювали.

Я не закінчувала айтішні курси, але регулярно відвідувала різні тренінги з ефективних комунікацій та роботи з клієнтами. Вони навчили мене знаходити вихід з будь-яких нестандартних ситуацій, коли клієнт в паніці або злий.

Ми зібрали дуже сильну команду, завдяки якій всі складні завдання вирішуємо швидко і якісно

Опиши твій стандартний робочий день в GigaCloud. Як він проходить?
Ранок починається з того, що я, в першу чергу, переглядаю базу внутрішніх запитів від клієнтів, а саме, нічні звернення. Також перевіряю, які оцінки поставили клієнти нашим співробітникам технічної підтримки за минулий робочий день. Контролюю те, як хлопці відповідають на тікети, дивлюся чи є спірні питання і чи потрібно мені підключатися, щоби їх вирішити.

Також у мене є внутрішні завдання від керівництва щодо розвитку сервісів та поліпшенню роботи мого відділу.

Які якості допомагали тобі вдосконалюватися і рости? Назви свої плюси і мінуси.
Перше — це комунікабельність, друге — цілеспрямованість, третє — неконфліктність. Я вважаю, що жінки, які працюють в IT, не менш уважні, відповідальні та комунікабельні, ніж чоловіки.

Впевнена, що у мене є мінуси, але я їх не помічаю. З боку завжди видніше (сміється).

Які труднощі в роботі виникають і що допомагає їх вирішувати?
Труднощі в роботі нашого відділу — це часом складні запити від клієнтів. Завдяки сильній команді, всі складні завдання вирішуються швидко і якісно.

Я вважаю, що до всієї роботи потрібно підходити з посмішкою. Тільки позитивний настрій веде до успіху

Як борешся з рутиною і відсутністю натхнення?
А таке буває? (Сміється). Насправді у нас немає рутинної роботи. Запити від клієнтів завжди різні, і ми шукаємо все нові і нові шляхи їхнього вирішення. Я вважаю, що до всієї роботи потрібно підходити з посмішкою. Тільки позитивний настрій веде до успіху.

Ніколи не замислювалася про те, щоб змінити сферу діяльності?
Ні. Я вже змінила її, коли не пішла працювати за фахом, а вибрала сферу IT. Мені подобається моя робота і те, як я себе почуваю зараз.

У моїй родині два керівника: я і моя друга половинка. Тому у нас ставлення до роботи та сім'ї однакове

Що думаєш про кар'єру в житті жінки?
У моїй родині два керівника: я і моя друга половинка. Тому у нас ставлення до роботи та сім'ї однакове. Ми вважаємо, що потрібно поєднувати роботу з побудовою особистого життя. Я думаю, що жінка не зобов'язана сидіти вдома і не розвиватися. Особисто для мене важливий саморозвиток та оточення, в якому я перебуваю.

Що для тебе важливо в спілкуванні з людьми, які якості цінуєш в людях?

Дуже ціную щирість і чесність, адже, від нещирих людей можна очікувати чого завгодно. В очі будуть посміхатися, а як тільки відвернешся — отримаєш ножа в спину.
Щирі люди — неповторні! Загалом, шалено подобаються люди, з якими ти забуваєш про все і просто заряджаєшся.

Розкажи про своє хобі. Чим займаєшся у вільний час?
Я люблю риболовлю і відпочинок на природі. Це єдине місце, де я дійсно відпочиваю. Майже кожні вихідні ми з моїм хлопцем їдемо до річки або озера, годинами сидимо на березі та рибалимо. Мій найбільший улов — 5 кілограмів коропа!

Крім риболовлі, ходжу в басейн, зустрічаюся з друзями. Люблю їздити околицями Києва, милуватися природою.

Назви свою улюблену книгу.
«Мета: Процес безперервного вдосконалення» Еліяху Голдратта. Книга легко читається, але з глибоким змістом. Вона про те, як будувати свій шлях вдосконалення і наближатися до своєї мети.

Полюбляєш подорожувати? Яку країну відвідала недавно?
Не можу сказати, що я відчайдушний мандрівник. Нещодавно була в Олюденізі — невеличкому курортному містечку на південно-західному узбережжі Туреччини. Дуже люблю гори і море. Мрію побачити Кіпр і Албанію, мене заворожують їхні краєвиди.

Якби у тебе було три місяці вільного часу, чим би ти зайнялася?
Я б збожеволіла без роботи (сміється). А якщо чесно, то напевно вирушила б у подорож найкрасивішими місцями світу.

Уяви, що ти виграла 20 мільйонів в лотерею. На що б їх витратила?
Я б задумалася про якусь власну справу. Це були б, швидше за все, невеликі затишні кав'ярні в маленьких містах, в яких є тільки кава в стіках та кавові автомати.

Які поради можеш дати дівчатам, які хочуть працювати в IT-сфері?
Ніколи і ні за яких обставин не можна розслаблятися. Та інформація, яку ти знаєш сьогодні, завтра вже може бути неактуальна. Технології не стоять на місці, а значить потрібно весь час вчитися і рухатися тільки вперед. Немає нічого неможливого в нашому житті, і навіть якщо тобі щось дається важко, головне не зупинятися і йти до поставленої мети!

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!