Кирило Науменко: «Моє хобі — це моя робота»

Інтерв'ю

Автор: GigaCloud

16.08.2019

Кожна компанія — це насамперед люди, які в ній працюють. GigaCloud — не виняток. Ми запускаємо рубрику «Обличчя компанії», в якій розповідатимемо про людей, які стоять за створенням інноваційного продукту, його безвідмовною роботою, інформаційною безпекою і спокоєм клієнтів. Наш перший герой — Кирило Науменко, керівник відділу R&D GigaCloud. Читайте його історію про те, чому він вирішив піти в IT, як створити новий продукт та яким має бути хороший айтішник.

Коли ти вирішив, що хочеш пов’язати своє життя з IT?
Батьки купили перший комп’ютер, коли мені було 7. Я не просто грав в ігри, а хотів розібратися, як влаштований комп’ютер, як працюють ті чи інші його складові. Така допитливість іноді закінчувалася для машини плачевно, але я не здавався і досліджував ПК далі.

Після закінчення школи я вступив до Сумського державного університету на спеціальність «Комп’ютеризовані системи автоматики і управління». Паралельно з навчанням почав працювати у місцевого інтернет-провайдера. Наша команда була «на передовій»: ми прокладали кабелі в квартири людей через технічні поверхи та несли в маси Інтернет.

На 5-му курсі я почав працювати на повну ставку у відділі автоматизації головного банку «Володимирський». За півтора року виріс до начальника сектора мережевих технологій. Потім був переїзд до Києва. Я ніколи не зраджував собі і працював за своїм інженерним профілем.

Коли ти прийшов в GigaCloud?
Влітку 2016 року я познайомився з Артемом Коханевичем, який виношував ідею створення в Україні хмарного провайдера. Він шукав фахівців, які допомогли б йому в побудові хмари, інфраструктури як сервісу з нуля. Протягом двох місяців ми активно працювали, отримували необхідні статуси партнерства у всіх основних вендерів. І вже у вересні запустили перших клієнтів. Ми почали набирати команду. Так з посади інженера-архітектора я став керівником відділу R&D. Тепер мені доводиться потроху відходити від інженерії і більше займатися управлінням.

Кожен айтішник мріє працювати з новими технологіями. У GigaCloud ми надаємо найактуальніші та високотехнологічні сервіси

Ти любиш свою роботу? У чому її плюси і мінуси?
Звичайно люблю! Мені завжди подобалося займатися проектами автоматизації, і я навіть не уявляю, що міг би займатися чимось іншим. Кожен айтішник мріє працювати з новими технологіями. У GigaCloud це є, адже ми як хмарний оператор зобов’язані надавати найактуальніші та високотехнологічні сервіси. І це головний плюс моєї роботи.

Мінус — робота у хмарному провайдері передбачає велику відповідальність. Ми відповідаємо не лише за імідж своєї компанії, але і за бізнес наших клієнтів. І це важкий тягар. Але якщо ти хочеш досягти чогось важливого і більшого, маєш розуміти, яка ціна цього.

Невже у тебе не виникало бажання спробувати щось зовсім інше, зайнятися чимось не айтішним?
Іноді хочеться спробувати попрацювати барменом в барі, наприклад (сміється). Сісти за касу в супермаркеті та виконувати ту роботу, в якій ти ні за що не несеш відповідальності. Але я розумію, що мене вистачить максимум на одну зміну. Адже навіть якщо я сяду за касу, то до кінця дня у мене буде список того, що потрібно змінити та автоматизувати.

GigaCloud — моє головне досягнення. Я радий, що продукт, над яким не спав ночами три роки тому, успішно працює

Розкажи про своє найбільше професійне досягнення і найсерйозніший фейл.
GigaCloud — і є моє досягнення. Я радий, що продукт, над яким не спав ночами три роки тому, працює, приносить гроші компанії та допомагає нашим клієнтам не задумуватися про IT-інфраструктуру, а концентруватися на своєму бізнесі. Мені приємно чути і читати позитивні відгуки про роботу фахівців компанії. Це і є мої маленькі щоденні перемоги.

Що стосується серйозних фейлів, то їх у мене не було. Але як і всі люди, я роблю помилки. Був випадок, коли я проводив роботу з додавання сервісів клієнту і зробив в конфігурації друкарську помилку. Відразу ж її помітив і виправив, але помилка спричинила падіння інтернету, буквально на 8 секунд. Здавалося б, це дуже мало. Але через непрацюючий інтернет протягом цих 8 секунд клієнт втратив багато грошей.

Цей фейл багато чому мене навчив. Я зрозумів, що навіть невелика помилка за певних обставин може призвести до катастрофи. Кожен крок IT-фахівця повинен бути обдуманим.

Чи бувають моменти, коли тобі не хочеться братися за роботу — просто немає натхнення. Як з цим борешся?
Я збрешу, якщо скажу, що таких моментів не буває. Є завдання, які нам подобаються, а є, які не подобаються. Відповідно, ті завдання, які нам не до душі, накопичуються і починають на нас «тиснути».

У тайм-менеджменті є поняття «жаби» і описаний метод боротьби з нею. Візьміть за правило щоранку вирішувати по одному невеликому неприємному завданню, виконання якого постійно відкладаєте. Щовечора вирішуйте, яку жабу ви «з’їсте» зранку і виконуйте це. Після кількох тижнів такої практики «жаби» зникнуть. А ось надихаюся я новими, цікавими та складними завданнями.

Який твій улюблений фільм? Яку книгу зараз читаєш?
Як і будь-який інший айтішник, люблю фентезі та супергероїв, тому спокійно можу переглядати фільми, зняті за Толкіним, коміксами Марвел. Але якщо порахувати, який фільм був переглянутий найчастіше, то безперечний лідер ─ «П’ятий елемент». Досі чекаю, коли в місті з’являться літаючі таксі.

Постійно читаю щось з професійний літератури, також люблю художні твори. Останнє ─ «Мистецтво війни» Сунь Цзи. Перечитую її раз на рік. Вражає, що книга, написана стільки років тому, може залишатися актуальною.

Я з тих, хто постійно моніторить ціни на авіаквитки. У мене завжди є в запасі куплені квитки на 4-5 місяців вперед

Полюбляєш подорожувати? Яку країну відвідав недавно?
Я з тих, хто постійно моніторить ціни на авіаквитки. У мене завжди є в запасі куплені квитки на 4-5 місяців вперед. Місяць тому був у Познані, на Заході Польщі. Місто сподобалося своєю різноплановою архітектурою. Планую полетіти на Мальту. Буду поєднувати відпочинок на пляжі з поїздками визначними пам’ятками острова.

Чим любиш займатися у вільний час? Чи є у тебе хобі?
У мене немає хобі. Хоча ні: моє хобі — це моя робота. Я ловлю себе на думці, що іноді мені цікавіше розбиратися з якоюсь новою залізякою або софтом, ніж філателісту збирати марки (сміється). Так, це не зовсім правильно, людині корисно змінювати вид діяльності. У вільний час зустрічаюся з друзями, дивлюся фільми, читаю.

Сформулюй своє ставлення до життя.
Це, напевно, звучить банально, але ми маємо брати від життя те, що хочеться. Люди завжди в якихось рамках, в пошуках якихось компромісів, а насправді все найкрутіше — поруч. Варто лише звільнити себе від цих рамок.

Я мрію, щоб усі ми перестали перейматися через дрібниці. Люди, які живуть в добре розвинених країнах, наприклад, Швейцарії, Норвегії, самі по собі безтурботні. Вони впевнені в своїй державі, в завтрашньому дні. Це здорово.

Все, що може бути автоматизовано, має бути автоматизовано. Мозок людини занадто хороший для рутинних завдань

Чи є у тебе девіз по життю?
Все, що може бути автоматизовано, має бути автоматизовано. Я вважаю, що будь-яка рутинна праця безглузда, її потрібно автоматизувати. І зовсім не розумію людей, які відмовляються це робити. Людський мозок занадто хороший для того, щоб виконувати рутинні завдання.

Які поради та професійні рекомендації можеш дати новачкам в сфері IT?
Ми постійно шукаємо фахівців в команду, я майже щотижня проводжу по 2-3 співбесіди. Бачу, що приходять кандидати з поверхневими знаннями, мало хто хоче копати глибше. Тільки зрозумівши, як працює технологія, можна почати нею керувати. Технології так швидко змінюються, що потрібно постійно вдосконалювати свої знання.

Не йдіть в IT-сферу лише тому, що це круто і прибутково. Не займайтеся цим, якщо немає внутрішнього бажання. Ви отримуватимете гроші, але не будете отримувати від роботи задоволення. Навряд чи це те, що по-справжньому потрібно людині. Кожен повинен займатися своєю справою, і тільки так ми зможемо рухати IT-сферу вперед.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!