Роман Кропивницький: «Глобальна мета проекту ProZvit — зробити одну державну Big Data платформу»

Інтерв'ю

Автор: GigaCloud

17.09.2019

В середині липня 2019 року Міністерство економічного розвитку і торгівлі запустило портал онлайн-аналітики державних підприємств ProZvit. Міністерство розробляло портал спільно з Командою підтримки реформ Мінекономрозвитку, ПроЗорро.Продажі, Transparency International Ukraine і Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ). Ми також взяли участь в цьому масштабному проекті, надавши для ProZvit хмарну інфраструктуру.

Роман Кропивницький, керівник департаменту управління державної власності Мінекономрозвитку і куратор проекту ProZvit, розповів нам, як сервіси GigaCloud допомагають безперебійній роботі системи обліку державної власності.

Коли ви почали роботу над проектом?
Ідея порталу онлайн-аналітики ProZvit виникла ще в 2015-му році, коли я займався фінансовим плануванням та аналізом звітності. Ми отримували гори паперових звітів від підприємств, підпорядкованих державним органам управління, та намагалися керувати хаосом. А таких підприємств у нас — близько 3500.

В кінці 2016-го року ми почали розробку порталу. Весь процес зайняв близько півтора року. На першому етапі просто зібралась проектна команда, яка продумувала способи оптимізації збору звітності. Ми провели дослідження, проаналізували, якими програмами користуються підприємства. Як з’ясувалося, 90% для звітності використовують M.E.Doc. Тобто в податкову вони подавали електронні звіти, нам — паперові, оскільки у нас не було механізму їхнього прийняття. Ми вирішили не нав’язувати підприємствам конкретне програмне забезпечення. На сайті Мінекономрозвитку є опис файлів, які ми приймаємо.

В 2015 році ми отримували гори паперових звітів та намагалися керувати хаосом

Як довго тривала розробка софту?
Близько півроку. Довше було робити технічні завдання, документи щодо принципу роботи такої бази даних, узгоджувати це з органами управління, затверджувати все це в Кабміні.

На якому етапі виникла ідея тримати всі бази даних в хмарі?
Ми кілька років збирали первинну інформацію по державних підприємствах. Накопичили певний обсяг даних, які недоцільно було тримати на наших серверах. Крім того, ми очікували, що будуть пікові навантаження в момент подачі звітності, коли багато користувачів працюють з програмою. Нам треба було тримати дуже потужний сервер, який би справлявся з піковими навантаженнями і простоював би в моменти затишшя. Або переходити на хмарний сервер, де є можливість швидко збільшувати потужність і зменшувати її відповідно до потреб.

Як ви обирали провайдера хмарних сервісів?
Ми зробили запити до найбільших хмарних провайдерів. Ключовим для нас була відповідність КСЗІ. Цей сертифікат був лише у двох провайдерів: GigaCloud і De Novo.

Ми зробили запити до найбільших хмарних провайдерів. Ключовим для нас була відповідність КСЗІ

Коли ви офіційно запустили програму?
На початку 2019 року. До того близько півроку працювали в тестовому режимі по трьом міністерствам: Мінекономрозвитку, Міністерству енергетики та Міністерству інфраструктури. Дивилися, як все працюватиме, коли є різні міністерства, різні звіти. Бо насправді потенційно могло виникнути досить багато проблем.

Яких саме?
У нас в державі є гарна фраза: так історично склалося. Це коли підприємство подає звіт і каже: «Ви знаєте, у нас амортизація трохи не за стандартами, ми історично з 1970-х років відображаємо чотири операції». Окей, у вас так раніше було, але ми переходимо на нову систему, будь ласка, зробіть нормальну фінансову звітність. Тому що у вас нічого не зрозуміло, що це за дані, як вони складені, чому така ситуація. Чому підприємство, по суті, майже банкрут, але при цьому продовжує ефективно працювати.

Раніше були папери, папки, людський фактор, зараз — все електронне. Як нова система подачі звітності сприяє відкритості інформації?
Це логічне продовження нашого проекту. Взагалі глобальна задача — зробити одну державну Big Data платформу, на якій була би зібрана вся інформація про державний сектор. Ми близько місяця думали, як це зробити, і потім вирішили, що «слона краще їсти частинами».

Зараз у нас є база державних підприємств, їхня фінансова звітність. До неї ми приєднали реєстр судових рішень та загальну інформацію про роботу підприємств: керівник, код ЄДРПОУ, адреса, блок статистики та аналітики. Все це доступно на порталі ProZvit.

Завдяки ProZvit ми хочемо отримати реальну картину того, як працює державний сектор економіки

Як реалізовано доступ?
Це повністю відкрита інформація, без логіну і паролю. Всі дані, що підлягають оприлюдненню, ми зібрали на один ресурс. Ми багато працюємо з міжнародними експертами та організаціями на кшталт Світового банку, і раніше була велика проблема з пошуком необхідної інформації. Від них завжди був запит, що важко знайти певну звітність. Треба знайти десь папку, підпапку, потім ще якусь папку, де лежить якийсь архів, і лише в цьому архіві — звітність. Тепер вся інформація зібрана, оцифрована і перевірена.

Де ви зберігаєте всі ці дані?
Вся первинна база даних ProZvit зберігається в хмарі GigaCloud. Щоби не пошкодити первинні дані, ми з неї знімаємо копії: одна зберігається у Міністерстві, іншу ми робимо, щоб розмістити на сайті.

Інфраструктура, яку ми орендуємо в хмарі, гнучка за своїм обсягом. Незалежно від пікових навантажень, у нас все працює, нам завжди вистачає ресурсів, щоби процес не зупинявся.

Цей проект вже фіналізовано чи планується його розвиток?
Розвиток буде лише один: система бізнес-аналітики, яка дозволяє швидко проаналізувати основні фінансові показники. Тобто можна буде взяти і перевірити будь-яке підприємство, оцінити, наскільки воно правильно працює, виявити ризики його діяльності, зрозуміти, що стало причиною наявності таких факторів ризику і як з ними боротися.

На якому етапі ця робота?
Поки що ми шукаємо донорів, які допоможуть нам це зробити.

Чи враховували ви досвід інших країн чи компаній, які користуються подібними системами аналітики?
Є досвід великих корпорацій приватного сектору, є міжнародний досвід, є багато вже розроблених BI-систем (Business intelligence - ред). Проблема в тому, що кожний продукт необхідно налаштовувати до умов бізнесу конкретної країни. Якщо ми будемо аналізувати Україну формулами, прописаними для США чи Великобританії, ми отримаємо, що всі наші підприємства — банкрути.

Можна сказати, що проект ProZvit успішно працює? Чи він ще в процесі?
Він запущений, він уже дає результат: повністю відкрита звітність на порталі prozvit.com.ua.

Як ідеолог цього проекту, ви ним задоволені?
Коли ми запровадимо BI-систему, тоді я скажу, що він повністю реалізований.

Це вершина айсбергу, до якої ви маєте дійти.
Насправді, у цього айсберга немає вершини. Вже є пропозиції від ПроЗорро.Продажі, щоби на порталі відображати інформацію про те, які з підприємств не заборонені до приватизації. Також є ідея розміщувати інформацію щодо об’єктів, які можна брати в аренду.

Глобальна мета проекту ProZvit з точки зору держави — отримати реальну картину того, як працює державний сектор економіки. З точки зору платників податків — можливість продивлятися цю інформацію. З точки зору інвесторів — бачити, куди вони інвестують. Якщо у них буде розуміння правил гри, це збільшить кількість інвестицій в Україну.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!