Сергій Пилипенко: «Я завжди намагаюся бути тут і зараз, самим собою»

Інтерв'ю

Автор: GigaCloud

05.12.2019

Ми продовжуємо рубрику «Обличчя компанії», в якій розповідаємо про людей, які стоять за створенням продуктів GigaCloud, їх безвідмовної роботою, інформаційною безпекою та спокоєм клієнтів. Цього разу героєм нашої рубрики став Сергій Пилипенко, директор з продажів у Enterprise. Сергій розповів, як потрапив у сферу продажів, чим займається у вільний час, а також поділився панацеєю від професійного вигорання.

Якщо в майбутньому про тебе напишуть біографічну книгу, яка в неї буде назва?
Я не хочу, щоб про мене писали книги. А якщо так вийде, що напишуть, то вона буде про події, які ще не трапилися зі мною, ймовірно пов'язана з ними. А тому назву навіть не можу собі уявити.

Мене драйвують проекти, бажання допомогти клієнту та зробити для нього щось значуще, бути причетним

Коли ти зрозумів, що продажі ― це твоє?
Я потрапив у сферу продажів випадково. По закінченню університету переїхав до Києва і дуже хотів працювати за фахом. Але швидко знайти роботу за фахом я не міг. Усім потрібен був досвід. Час минав, гроші закінчувалися, а брали тільки в продавці. Так все і почалося.

Я не готовий сказати, що продажі ― це моє. Це один із найважливіших навиків як у професійній сфері, так і в житті. Кожен повинен його прокачати хоча б до базового рівня. GigaCloud дає мені можливість цей навик качати. У мене виходить це робити, мене драйвують проекти, бажання допомогти клієнту та зробити для нього щось значуще, бути причетним. Радують бонуси та можливість отримати бажане за короткий термін, спілкування з новими людьми, поїздки, комфортний графік. Але для мене це не крайня мета в кар'єрі та компетенціях. У мене був різний досвід у різних ролях. У якийсь момент я зрозумів, які компетенції сильні, а які ― ні. Продажі на той момент були однією зі слабких моїх компетенцій. Я взявся за цей навик, і вийшло. Це те, що в мене добре виходить, чого від мене чекають і що я прагну активно використовувати.

Я вважаю, що якщо у людини є цілі в матеріальному плані і вони суттєві ― продажі найкоротший шлях до їх досягнення. Якщо почати, вкласти достатньо ресурсів, то кожен може зробити продажі ― своїм. Це не астрофізика.

Яка в тебе освіта? Розкажи про перші кроки в роботі.
Закінчив Вінницький національний технічний університет за спеціальністю «Системи управління та автоматики». Я ― АСУТПнік, а в дипломі написано інженер-електрик. Моя мама дуже здивувалася, коли побачила диплом, і перепитала на кого я все-таки навчався і куди їздив всі ці роки (сміється).

Паралельно в політеху я отримав спеціальність менеджера організацій. Навчався заочно. Пізніше вивчав фінанси в МІМ.

Працював в інтернет-салоні, фарбував сходові прольоти в гуртожитках, розливав солодку воду на виробництві. Перша серйозна робота була в невеликій компанії з продажу ПО і засобів з інформаційної безпеки.

Коли прийшов в GigaCloud, які обов'язки виконуєш?
У GigaCloud прийшов трохи менше трьох років тому, в березні 2017. Фронт завдань змінювався протягом всієї роботи в компанії. Ключове завдання ― продажі. На старті особисті, тепер в першу чергу продажі команди, потім мої проекти.

Що найбільше подобається в роботі?
Для мене важливо приносити користь компанії, команді та клієнтам. Подобається закривати цікаві, великі проекти або продавати щось, що компанія раніше не продавала. Вивели продукт ― продав, зафіксував результат, описав і передав досвід команді. Колеги взяли, поліпшили, докрутили, і продажі йдуть. Подобається допомагати команді продажів тоді, коли я можу це зробити для них.

Ти або продав ― і всі заробили або не продав ― і всі заробили у твого конкурента

Поділися кейсом, яким ти найбільше пишаєшся.
Це цікаве запитання. Я вважаю, що немає важких або легких проектів, хороших чи поганих. Ти або продав ― і всі заробили, або не продав ― і всі заробили у твого конкурента. Тому немає конкретного проекту, яким би я пишався, а іншим або іншими ні. Всі клієнти, які з нами ― гордість та досягнення.

У мене є кейс (не зовсім зі сфери продажів) по стягненню дебіторської заборгованості від однієї відомої компанії. Колись вони заборгували велику суму грошей компанії, в якій я на той момент працював. Але у нас не було ні підписаних документів, ні договорів, ні актів. Були часи, коли всі швидко росли, відвантажували та будували відносини на чесному слові. Потім прийшла криза, а з нею і час платити за рахунками. Близько року, мінімум раз на тиждень, я ходив до них, а мене водили по колу. Я рухався маленькими етапами, але рухався. Генеральний директор компанії-боржника був визнаним шахістом, а я ― молодим КАМом. Багато чого зрозумів завдяки цьому кейсу. Найкраще прокачав переговорні навики та вміння будувати сценарій дій на кілька кроків вперед.

Намагаюся бути тут і зараз. Самим собою

З чим або ким ти себе ассоціюєш?
У дитинстві прочитав легенду про коропа коі, який піднімається вгору по річці і там перетворюється в дракона. Для мене це був символ боротьби. І асоціації були саме з боротьбою за щось або з кимось. Бачив себе борцем і тим, хто досягає цілей. Планував, коли виросту, то зроблю татуювання коі. Коли став старшим і набрався досвіду, то зрозумів, що такі легенди більше заважають, ніж допомагають. І в житті все працює трохи не так. Тому можу сказати, що зараз у мене немає ні темних тварин, ні асоціацій і тому подібних речей. Намагаюся бути тут і зараз. Самим собою.

Що змушує тебе прокидатись вранці? Опиши свій ідеальний день.
У моєму житті був період сильного захоплення риболовлею. А там, хто рано встає, той і ловить. Як, взагалі-то, і в багатьох сферах діяльності. Вставати треба рано, щоб на воді бути на світанку. До світанку завжди дуже складно прокидатися, але приблизно через годину після пробудження тебе наповнює енергія нового дня. А бонусом ти отримуєш довгий і насичений день. Як тільки я це зрозумів, мені не потрібна мотивація, щоб встати вранці з ліжка. Мене чекає новий день, і цього достатньо.

Кожен день ідеальний, якщо на вулиці світить сонце. Без нього об'єктивно не те. Взагалі, якщо ти і твої близькі здорові та все у них добре ― у тебе ідеальний день.

Чого б ти ніколи не зробив у житті?
Не шкодую ні про що з того, що зробив. Для всіх значущих рішень був мотив, і в той момент я вважав, що саме так хочу зробити. Але знаю точно, що ні за що не піду пішки з Києва до Владивостоку і не буду співати в церковному хорі (сміється).

Які пісні найчастіше наспівуєш у душі або в машині?
Ситуативно. Але якщо бути чесним, то співак з мене так собі. Якщо ми вдома відзначаємо якесь свято, можу наспівувати «Шаланди повні кефалі». Коли їду кудись на авто, то можу співати те, що грає в плей-листі. Але таке буває рідко.

Чи є у тебе свій девіз, місія?
Мама в дитинстві прищепила мені величезну кількість девізів і крилатих фраз. Вони є майже на кожну життєву ситуацію. Від чогось я відмовився, щось прийняв і взяв з собою. Сумління і труд ― усе перетруть. Правда в оригіналі це прислів'я звучить трохи інакше, але саме в такій інтерпретації я його експлуатую. Вірю, що якщо тобі дійсно щось потрібно і ти сфокусував увагу на цій меті ― вона підкориться тобі. Місії немає. Є цінності та принципи.

Чим займаєшся у вільний час? Є хоббі?
Хобі залежить від пори року. У теплу пору та риболовний сезон я багато часу проводжу на річці. Цього літа була мета розловити річку Десна. Люблю читати, для мене це цілий ритуал. Вдома навіть облаштував спеціальні локації для читання, де є зручне місце, хороше світло, атмосфера. Ще автотуризм. У мене є все для того, щоб провести ніч в наметі в будь-який час року та в будь-яку погоду. Природа ― потужний ресурс для мене. Ще люблю плавання. Правда останні три місяці з цим не складається. В цілому, хобі для мене ― змінне явище. Чимось захопився, опанував ази, зрозумів моє або не моє і якийсь час активно займаюся цим. Потім з'являється щось нове, і я переключаюсь. Зараз розумію, що в моєму житті точно затримаються плавання і туризм.

Поділися враженнями про книгу, яку читаєш зараз.
Зараз я читаю кілька книжок одночасно. Роблю так протягом 10 років. Зазвичай вони про різне, для різних завдань і цілей, різного настрою. Мене вражають художні книги. Але таких у моєму арсеналі зараз майже немає, більше література для прикладних задач. З останнього, що сподобалося, були «Sapiens: Коротка історія людства» Юваль Ноа Харарі, «Чорний лебідь» Талеба та «Predictable revenue».

Назви свій улюблений фільм, режисера та актора.
Тяжке питання. Я не фанат фільмів, більше полюбляю дивитися серіали. У них більш зручний формат: можна дивитися довго і по серіях. Нещодавно додивився серіал «Мільярди», мені він сподобався. В пам'яті зберігаються фільми з дитинства, напевно, вони і є улюбленими. Але я їх не переглядаю, щоб зберегти приємні спогади, які були в момент перегляду. Люблю комедії, такі як «Тупий та ще тупіший» або щось лампове, наприклад, «Міцний горішок».

Із фільмів, які із задоволенням дивлюся, подобається дует Скорсезе та Ді Капріо, Крістіана Бейла. Коли йду в кінотеатр на фільми, в яких вони грають, я точно впевнений, що мені сподобається.

Полюбляєш подорожувати? Яку країну відвідав нещодавно?
Люблю. Це один з драйверів всього того, що я роблю, в тому числі й на роботі. В цьому році багато часу провів у поїздках по Україні. У нас дивовижна країна. Вона величезна і дуже різна. Харків і Львів абсолютно різні. Також вже кілька років ми активно відкриваємо для себе Азіатський напрямок. Останньою була Індонезія.

Бувають моменти, коли ти професійно вигораеш ― просто немає натхнення. Як з цим борешся?
У GigaCloud я професійно не вигорав. Якщо таке станеться ― я зміню сферу, компанію або рід занять. Вигорання, з моєї точки зору, процес незворотний. Натхнення зникає досить часто. Є робота, яку потрібно зробити, і далеко не вся вона пов'язана з безперервним почуттям потоку, нестримної радості і тд. А паливо ― це не натхнення, швидше дисципліна. Я прийняв позицію, що ніхто з нас не був народжений, щоб стати керівником відділу продажів або маркетологом, або кимось ще. Робота ― лише частина нашого життя, і ситуації бувають різні. Є базові принципи: режим праці та відпочинку, точно потрібно ходити у відпустку і радикально міняти напрямки діяльності на цей час; залишатися в усвідомленій позиції та чітко відокремлювати себе від ситуацій, ситуації від інших людей; стежити за фізичним здоров'ям; дивитися на ситуацію з різних ракурсів. Якщо все це є, якщо цілі поставлені правильно та їх можливо досягти ― вигорання швидше за все не настане.

З чого починати новачкові, якщо він захоче піти по твоїх стопах?
Переїхати жити в Жмеринку (сміється). А якщо чесно, то вірити в себе. Почитати книгу Білла Гейтса «Бізнес зі швидкістю думки». Мій шлях почався з неї.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!