Хмара як стратегічно важливий об’єкт: кейс НАК «Нафтогаз України»

Кейси

Автор: GigaCloud

18.06.2021

Група Нафтогаз — найбільша в Україні група компаній паливно-енергетичного комплексу. Займається розвідкою та розробкою родовищ, експлуатаційним та розвідувальним бурінням, зберіганням нафти та газу, постачанням природного й скрапленого газу споживачам. Нарощує активи зеленої електроенергетики для декарбонізації української економіки. До складу Групи входить НАК «Нафтогаз України».

Завдання

IT-інфраструктура НАК «Нафтогаз» розміщувалася на власних фізичних серверах, які були «морально» застарілі та не відповідають потребам сучасних автоматизованих систем. Технічні фахівці більше не могли їх модернізувати, а разом з цим і трансформувати інфраструктуру.

Тоді керівництво почало розглядати використання хмарних технологій. Цього ж вимагала й оновлена IT-стратегія компанії. В її основу закладено використання приватних хмар для розміщення критично важливих IT-сервісів. До того ж Група «Нафтогаз» впровадила хмарні технології ще у 2018 році, тому міграція у хмару оптимізувала б витрати на підтримку інфраструктури.

Рішення

У січні 2021 року компанія оголосила тендер, у результаті якого хмарний оператор GigaCloud запропонував найкращі умови серед усіх учасників. НАК «Нафтогаз» перемістив фізичні та віртуальні сервери до приватної хмари PRO Cloud.

PRO Cloud — фізично ізольована віртуальна інфраструктура, яка надається замовнику в ексклюзивне користування та має найвищий рівень доступності та безпеки, що дуже важливо для компаній з критичною інфраструктурою.

Приватна хмара GigaCloud задовольнила вимоги замовника:

  • дата-центр, у якому розміщена хмарна інфраструктура знаходиться у Києві, в межах однієї локації;
  • керування інформаційною безпекою у хмарі відповідає вимогам міжнародного стандарту ISO 27001:2013;
  • хмарна інфраструктура побудована з використанням ліцензійного програмного забезпечення.

Технічні фахівці GigaCloud допомагали мігрувати IT-сервіси НАК «Нафтогаз» у хмару, якісно та швидко надаючи консультації та поради.

Результат

Після того, як компанія розгорнула свої сервіси у приватній хмарі GigaCloud, вона отримала ряд можливостей.

«Хмарні сервіси у порівнянні з традиційною, побудованою на власному обладнанні IT-системою, дають бізнесу кілька додаткових переваг, — говорить Head of IT department НАК “Нафтогаз України” Олександр Баранчук. Це можливість нарощувати обчислювальні потужності для своїх систем та збільшити гнучкість їхнього розподілу між компонентами IT-інфраструктури, зменшення ризиків, пов’язаних з виходом з ладу застарілого серверного та комунікаційного обладнання та підвищення рівня безперервності функціонування ІТ-сервісів».

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!