Навчання і технології: як львівські розробники цифровізують українську освіту

Кейси

Автор: GigaCloud

03.10.2022

Для ефективного дистанційного навчання необхідне єдине технологічне середовище. Зручне для вчителів та адміністрації, цікаве та мотивуюче — для учнів. Освітньою платформою від львівської ІТ-компанії Lionwood.Software користуються всі школи у Львові. Працювати без збоїв та надійно зберігати персональні дані користувачів допомагає хмара GigaCloud.

«Навчання і Технології» (НІТ) ― платформа для забезпечення дистанційного та інтерактивного стаціонарного навчання, яка об’єднує усіх учасників освітнього процесу в єдиному середовищі. Це проєкт львівської ІТ-компанії Lionwood.Software, яка займається програмуванням, консультуванням з питань інформатизації, розробкою ПЗ, мобільних та вебдодатків, UI/UX веб та мобільних рішень, а також працює над комерційними освітніми проєктами у країнах ЄС.


Платформа НІТ доступна із будь-якого пристрою


Завдання

За словами CEO та співзасновника Lionwood.Software Володимира Каміновського, взятися за розробку платформи «Навчання і Технології» надихнула пандемія 2020 року. Основна ідея ― полегшити роботу вчителів, учнів та батьків шляхом створення необхідного та зручного в користуванні функціонала.

Платформа «Навчання і Технології» ― це універсальний набір інструментів, які полегшують та оптимізовують освітній процес для вчителів, учнів та адміністрації навчального закладу, а також дають можливість батькам в режимі реального часу бачити відвідуваність, поточні оцінки, коментарі від вчителя, аналітику успішності по предметах, доступ до навчальних матеріалів, бути онлайн на батьківських зборах або спілкуватись з класним керівником. У 2021 році платформою користувалося п’ять львівських шкіл, а станом на вересень 2022 року ― 152 школи та 193 тисячі користувачів.

Для відмовостійкої роботи платформи, її швидкого масштабування та збереження персональних даних користувачів, була потрібна надійна IT-інфраструктура. Тому ще на початку розробки НІТ, фахівці Lionwood.Software вирішили розмістити її у хмарі.

«Наша команда постійно працює над розробкою нового та вдосконаленням існуючого функціоналу платформи. Щоб ми могли сфокусуватися саме на цих завданнях, вирішили віддати адміністрування IT-інфраструктури на аутсорс хмарному оператору», ― говорить Володимир Каміновський, co-founder and CEO of Lionwood.Software.


Платформа НІТ має зручний та зрозумілий інтерфейс



Рішення

Компанія Lionwood.Software розробляє IT-сервіси для клієнтів із США та Європи. Тому має великий досвід роботи з різними зарубіжними хмарними операторами ― Amazon AWS, Digital Ocean, Hetzner тощо. Проте для проєкту НІТ мали на меті обрати саме українського оператора. По-перше, необхідна мінімальна затримка, адже користувачі платформи знаходяться в Україні. По-друге, НІТ працює з персональними даними українців, тому має відповідати законодавству та мати сертифікат КСЗІ. Команда розробників звернулася за порадою до Львівського IT Кластеру, там порекомендували хмарного оператора GigaCloud, який є членом цієї спільноти.

Платформа «Навчання і Технології» з технологічної точки зору ― високонавантажена система, що має мікросервісну архітектуру. Наприклад, електронний щоденник ― це один мікросервіс, розклад ― інший і так далі. Для розробників було важливим швидко збільшувати обсяг ресурсів у моменти пікових навантажень на платформу. Саме тому було обрано публічну хмарну інфраструктуру на базі платформи OpenStack через вбудований сервіс Kubernetes. Він керує роботою мікросервісів, і якщо на якийсь мікросервіс йде більше навантаження, то Kubernetes допомагає розподілити навантаження між іншими.

«Ми чітко відчули переваги роботи з Kubernetes, коли в перші дні вересня на платформі щодня реєструвалися понад 10 тисяч нових користувачів, ― продовжує Володимир Каміновський, co-founder and CEO of Lionwood.Software. ― Є два способи зареєструватися: батьки можуть зробити це самостійно, або це може зробити школа. У моменти активної реєстрації, піднімаються два-три мікросервіси та роблять розсилку емейлів».

Окрім сервісу Kubernetes розробники використовують об'єктне сховище. Воно потрібне для зберігання великого неструктурованого обсягу окремих файлів ― об'єктів. Кожному присвоюються певні мітки ― метадані, які описують що це за файл, чий він, і визначають його місце у базі даних. В об'єктному сховищі знаходяться домашні завдання учнів.

Навчальна платформа зберігає персональні дані користувачів: учнів, батьків, вчителів, директорів шкіл тощо. Ці дані потрібно було захистити відповідно до державних вимог. Для цього було обрано публічну хмарну інфраструктуру з КСЗІ. Ця хмара GigaCloud побудована на платформі VMware та має атестат відповідності комплексної системи захисту інформації. Вона відповідає усім вимогам щодо інформаційної безпеки, які висуває Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України. Розробники платформи розмістили у цій хмарі бази даних користувачів.

Таким чином Lionwood.Software розподіляють роботу навчальної платформи між двома хмарами.


Команда «Навчання і Технології» налічує більш як 20 спеціалістів, які щоденно працюють над удосконаленням та розвитком функціонала платформи

Результат

Хмара дає повну свободу у використанні НIT. Учні, вчителі та батьки можуть підключатися до платформи з будь-якого пристрою: смартфона, планшета, ноутбука чи стаціонарного комп’ютера. Користувачі отримали цілодобовий віддалений доступ до будь-якої інформації на платформі, і можуть спілкуватися між собою у реальному часі.

Завдяки розміщенню платформи «Навчання і Технології» у хмарах фахівці Lionwood.Software можуть:

  • гнучко змінювати обсяг ресурсів;
  • швидко замовляти додаткові ресурси через особистий кабінет;
  • захистити персональні дані користувачів відповідно до вимог українського законодавства;
  • отримати цілодобову технічну підтримку від GigaCloud.

Наразі платформу «Навчання і Технології» використовують усі школи Львова. В планах компанії-розробника допомогти цифровізувати освітній процес усім українським школам.

«Для нас дуже важливо підтримувати все українське, і ми раді, що працюємо з GigaCloud, ― говорить Володимир Каміновський, co-founder and CEO of Lionwood.Software. ― Нам подобається рівень сервісу та послуг, які надає оператор, та хороша робота технічної підтримки. Ми продовжуватимемо розвивати нашу платформу, щоб вона й надалі була середовищем, в якому хочеться працювати та навчатися».


subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!