Навіщо бізнесу мігрувати у приватну хмару: кейс ТК SAT

Кейси

Автор: GigaCloud

23.05.2022

Два власні центри обробки даних та величезна фізична інфраструктура ― все це транспортна компанія проміняла на публічну хмару. А через п'ять років масштабувалася у ній настільки, що вирішила мігрувати у приватну хмару.

Транспортна компанія SAT надає приватним та промисловим клієнтам транспортні послуги по Україні. До переліку послуг входить повний супровід вантажу, логістика, облік, оформлення транспортної документації, перевезення, а також зберігання замовлень та адресна доставка «у руки» одержувачу. У ТК SАТ понад 150 підрозділів по Україні, а максимальний термін доставки вантажу не перевищує 72 години.


Причини переходу в хмару

Бізнес ТК SAT дуже критичний. Усі процеси та доставки, що відбуваються в компанії, відстежує IT-відділ.

Історично SAT розміщувала обладнання у своїх ЦОД. Було два географічно рознесені дата-центри, своя оптика, повністю задубльована інфраструктура, ідентичні потужності серверних шаф. Надалі планували будувати третій дата-центр. У 2011 році в компанії прийшли до думки, що мільйонні інвестиції в «залізо» не виправдовують себе. Через відключення електроенергії та несправного дизельгенаратора в ЦОД, сервіси «пролежали» декілька годин. У компанії вирішили перебудувати архітектуру своєї ІТ-інфраструктури.

Спочатку компанія перевезла обладнання до дата-центру BeMobile. Це дозволило оптимізувати витрати, але для ефективної роботи SAT потрібно було сучасне рішення з високою стійкістю до відмови ― хмара.


Один із складів ТК SAT


У пошуках ідеального хмарного оператора

Пошук хмарного оператора зайняв декілька років. Але у 2016 році було створено GigaCloud, і в тому ж році компанія виграла тендер ТК SAT.

Оператор надав замовнику публічну хмарну інфраструктуру на базі платформи VMware. У неї переїхали всі критично важливі сервіси, а згодом компанія повністю відмовилася від фізичних серверів. Так вдалося заощадити близько 20%.


Міграція у приватну хмару

Протягом п'яти років інфраструктура транспортної компанії гнучко масштабувалася у публічній хмарі. Влітку 2021 року фахівці SAT замовили в оператора додаткові ресурси для впровадження HR-сервісу. Фахівці відділу клієнтського щастя GigaCloud побачили, що кількість всіх ресурсів компанії перевалює ту межу, при якій використання приватної хмари стає вигіднішим і доцільнішим, ніж публічної. Вони запропонували ТК SAT мігрувати у приватну хмару, щоб оптимізувати витрати та отримувати більше можливостей за ту саму ціну. Усі роботи технічні фахівці GigaCloud виконали безкоштовно.


ТК SAT разом з волонтерами з ГО «Жіночий ветеранський рух» доставили понад 2,5 тонни продуктів та води для жителів Києва, окупованих та деокупованих територій, а також наших захисників


Як проходила міграція

Інженери GigaCloud побудували приватне рішення для компанії SAT. Далі налаштували мережеву зв'язність із віртуальним дата-центром, який розміщувався у публічній хмарі. Мігрували не одразу всі віртуальні машини (яких було близько 50), а поділили їх на групи. Після цього налаштували завдання на реплікацію і близько тижня реплікували всі віртуальні машини.

Міграцію запланували на неділю, з ранку до обіду, оскільки бізнес ТК SAT дуже критичний до простоїв. Перед цим у суботу мігрували менш критичні віртуальні машини, подивилися чи все з ними нормально, а в неділю ― решту. Все пройшло добре, і всі машини запустилися. Для перестрахування фахівці GigaCloud близько двох тижнів зберігали інфраструктуру клієнта в публічній хмарі. І лише після того, як компанія підтвердила, що у приватній хмарі все працює добре, розформували стару інфраструктуру.


Результати

Транспортна компанія SAT отримала нові можливості після міграції до приватної хмари на платформі VMware.

«З моменту переходу в приватну хмару наші фахівці отримали розширені можливості більш точного та адаптаційного конфігурування платформ під конкретні завдання, ― каже Анатолій Щербаков, CIO ТК SAT. ― Також, за однакових витрат, перехід у приватну хмару забезпечив нам приріст системних ресурсів близько 15%. Резюмуючи все вищесказане, хочу зауважити, що цей перехід був виправданим як з технічної, так і з боку економії коштів на утримання серверної інфраструктури».



subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!