Сучасне та надійне зберігання досліджень пацієнтів: кейс Medstar Solutions

Кейси

Автор: GigaCloud

30.07.2020

Medstar Solutions ― партнер муніципальних медичних закладів з трансформації в успішні медичні підприємства. Компанія розробляє IT-рішення для лікувальних закладів України. Входить до Асоціації виробників програмного забезпечення для медицини в Україні та є учасником робочої групи МОЗ із проведення реформи eHealth. Medstar розробили першу в Україні хмарну медичну систему з державним сертифікатом безпеки на систему захисту персональних та медичних даних.

Продукти Medstar Solutions

Medstar Solutions спільно з виробником найвідомішого в Європі програмного забезпечення для радіологів IMAGE Information Systems Europe GmbH та хмарним оператором GigaCloud створили перший хмарний сервіс для зберігання, передачі, перегляду, консультування та складання діагностичних звітів ― PACS24. При виконанні дослідження на будь-якому діагностичному обладнанні дані надсилаються у хмару PACS24 для зберігання та архівування. Радіологи, лікарі та інший медичний персонал мають необмежений доступ до даних через ПК, планшети, смартфони для подальшої якісної діагностики пацієнтів та призначення ефективного лікування. PACS24 забезпечує:

  • захищений доступ через хмарний клієнт для зберігання медичних даних;
  • захищений доступ через https для перегляду досліджень та створення звітів;
  • доступ 24/7 через звичайний браузер;
  • україномовний інтерфейс.

Другим та не менш важливим продуктом компанії Medstar є, власне, медична інформаційна система «РІМС Медстар» у якій зареєстровано більше 15 тис лікарів та 4,7 млн пацієнтів. Також компанія розробила платформу для проведення та реєстрації результатів онлайн-консультацій ― Telemed24 для лікарів, мобільний додаток та портал пацієнта ― Medcard24. Додаток включає електронну медичну картку, онлайн-запис на прийом, дистанційні консультації, електронний рецепт, замовлення ліків тощо.

Завдання

Задача сервісу PACS24 ― зберігання, передача, перегляд, консультування та складання діагностичних звітів. Розробникам було необхідно забезпечити надійний захист даних, які обробляє сервіс. Оскільки за новими правилами, встановленими Кабміном, об’єкти критичної інфраструктури мають будуватися на базі відмовостійкого підходу, спеціалісти компанії почали пошук хмарної платформи для розгортання сервісу.

Рішення

Після проведення Medstar маркетингової кампанії з пошуку платформи для розміщення сервісу PACS24, компанія віддала перевагу GigaCloud, оскільки хмарний оператор зміг закрити всі завдання з розгортання продуктів компанії. Центр обробки даних GigaCloud відповідав вимогам КСЗІ щодо захисту інформації. І саме це стало визначальним фактором при виборі компанією партнера в цьому проекті. Тісно взаємодіючи з фахівцями компанії GigaCloud, Medstar, в найкоротші терміни впровадив сервіс PACS24 у хмарному дата-центрі, створив КСЗІ та підтвердив її відповідність вимогам нормативних документів у сфері технічного захисту інформації та згаданої Постанови Кабінету Міністрів України.

У розробці сервісу спеціалісти застосували нові підходи та можливості для збереження даних, зокрема, розподілене зберігання ― відокремлене зберігання та обробка бази даних від основної аплікації, відокремлене зберігання та обробка зображень перших 30 днів на швидких SSD-дисках з подальшим перенесенням цих зображень до довготривалого зберігання. Таке розподілення дозволяє практично миттєво отримувати зображення на клієнтських пристроях при первинній діагностиці та призначення лікування. Проста інтеграція та швидкий доступ до досліджень, зображень і звітів можливий з:

  • будь-якої лікарняної інформаційної системи (HIS),
  • системи управління практикою (PMS),
  • електронної медичної картки (EMR).

Хмарний сервіс PACS24 безпечно інтегрується в медичну інформаційну систему на основі веб-інтерфейсу або клієнта з розширеними можливостями. Саме тому, лікарі, які направили пацієнта, можуть легко отримати доступ до зображень і звітів через цей інтерфейс, використовуючи логін існуючої інформаційної системи без необхідності додаткової авторизації. За потреби лікар може роздрукувати талон з QR-кодом із посиланням та видати його пацієнту для подальшої консультації. Пряме з'єднання між користувачем і архівом зображень, а також дані для входу в PACS24 мають надійний захист.

Результати

Співпраця з GigaCloud дала компанії ряд переваг:

  • сучасне та надійне зберігання досліджень пацієнтів;
  • швидкий перегляд та опис за допомогою спеціальних інструментів обробки;
  • доступ до досліджень 24/7 з будь-якого пристрою у мережі;
  • гнучкі налаштування системи під будь-які потреби лікувального закладу та лікаря;
  • можливість вільно зберігати та ділитися дослідженням у електронній картці пацієнта будь-яких систем МІС;
  • доступ пацієнта до власних досліджень у своєму смартфоні та передачу їх своєму лікарю, незалежно від відстані;
  • захищене та зашифроване середовище від несанкціонованого отримання даних та їхнього перегляду.

«У реалізації проекту активну участь брали фахівці компанії GigaCloud, а саме запропонували нам оптимальне рішення для організації дискової підсистеми. Також ми регулярно отримували якісні технічні консультації з підбору необхідної інфраструктури. Крім того, чуйні та висококваліфіковані спеціалісти компанії швидко реагували на наші запити, потреби та зміни. І, в результаті, спільними зусиллями нам вдалось побудувати систему та реалізувати проект PACS24», ― наголосив Денис Шкляр, керівник відділу технічного супроводу компанії Medstar Solutions.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!