З AWS в українську хмару: як харківський університет продовжує навчання попри війну

Кейси

Автор: GigaCloud

25.08.2022

Опинившись в епіцентрі бойових дій, вищому навчальному закладу важливо було зберегти всі сервіси, які забезпечують освітній процес. Врятувала міграція у хмару — безкоштовні кредити закордонних операторів та подальший перехід у GigaCloud.

Харківський національний університет міського господарства імені О. М. Бекетова — державний заклад вищої освіти IV рівня акредитації, підпорядкований Міністерству освіти і науки України. Університет працює з 1922 року, навчає 8 тисяч студентів на 8 факультетах та 37 кафедрах. Співпрацює з ВНЗ та компаніями з 26 країн світу.


Харківський національний університет міського господарства імені О. М. Бекетова


Завдання

Після початку повномасштабної війни, Харків опинився під систематичними обстрілами росії. Національному університету міського господарства імені О. М. Бекетова було вкрай важливо продовжувати освітній процес та зробити все можливе, щоб студенти закінчили навчальний рік.

У Харкові, окрім навчальних корпусів, музейного та спортивного комплексу, знаходилася і серверна з обладнанням. На ньому розміщувалися всі сервіси, які забезпечують роботу навчального закладу. Серед них: сервер корпоративної інформаційної системи, сервер дистанційного навчання, цифровий репозиторій, сервер автоматизованої бібліотечної інформаційної системи, сервер інтернет-конференцій, сервер нарахування стипендії, заробітної плати, оплати по контракту, доступу до ЄДЕБО, сайти тощо.

Через можливі обстріли будівель навчального закладу, першочерговим завданням було врятувати IT-інфраструктуру, щоб мати змогу продовжити працювати. Вирішили перенести сервіси у хмару.


Російські війська обстрілювали університет та пошкодили навчальні корпуси


Рішення

Низка міжнародних операторів під час війни почали пропонували українському бізнесу безкоштовні кредити для розміщення у їхніх хмарах. Цією пропозицією вирішило скористатися і керівництво університету. Спочатку технічні фахівці мігрували свої сервіси в Amazon Web Services та Dutch Cloud Community. Частину сервісів, зокрема сервер дистанційного навчання, перемістили в AWS, а сервер цифрового репозиторію і корпоративну інформаційну систему — в Dutch Cloud Community.

Так навчальний заклад працював протягом трьох місяців. Після закінчення безкоштовних кредитів вирішили мігрувати до українського хмарного оператора. Причин було декілька. По-перше, висока вартість та складнощі з оплатою послуг. По-друге, затримки у роботі віртуальних серверів. По-третє, труднощі у взаємодії з фахівцями технічної підтримки.

Маючи досвід співпраці з міжнародними хмарними операторами та розуміючи всі мінуси та специфіку роботи з ними, до нового постачальника хмарної інфраструктури технічні фахівці університету висували низку вимог:

  • Дата-центр має розміщуватися на території України.
  • Компанія має будувати свої рішення на сучасному обладнанні.
  • Хмарний оператор має надавати швидку та професійну технічну допомогу.

Всі вимоги замовника повністю задовольнив GigaCloud, надавши в оренду публічну хмарну інфраструктуру на базі платформи OpenStack, розміщену на майданчику у Львові. Міграція у хмару проходила в декілька етапів. У першу чергу мігрували найбільш важливі сервіси — сервер дистанційного навчання та корпоративну інформаційну систему управління університетом. Згодом — решту. Наразі всі сервіси працюють у хмарі GigaCloud.


Університетське довоєнне життя


Результат

Наразі всі співробітники ХНУМГ ім. О. М. Бекетова працюють віддалено, і при цьому ефективність їхньої роботи не знизилася.

Головними перевагами розміщення у хмарі технічні фахівці назвали швидкість роботи віртуальних серверів у порівнянні з власними «залізними» та віртуальними серверами Dutch Cloud Community, а також набагато меншу затримку, ніж в AWS.

Для фахівців навчального закладу дуже важлива технічна підтримка, яка розмовляє українською мовою. Команда GigaCloud допомогла налаштувати резервування даних та консультувала з інших питань. Виконання запиту займає в середньому 30 хвилин з моменту отримання тікету. Зарубіжні оператори відповідали понад добу.

Університет бере участь у вебометричному рейтингу університетів світу, за яким аналізують ступінь представлення діяльності університету в інтернет-просторі, рівень впливу публікацій університету на світовий науковий прогрес, наповненість та «популярність» веб-ресурсів вищого навчального закладу, довіру інтернет-користувачів до них. На майбутній рейтинг університету впливає швидкість роботи його сайтів. Для цього вони мають розміщуватися на сучасних серверах, які зможуть витримувати пікові навантаження та працювати без збоїв. Розміщення сайтів університету в хмарі GigaCloud позитивно вплине на його репутацію.

«Я не уявляю як ми раніше працювали без хмари, — говорить Микола Пан, начальник інформаційно-обчислювального центру університету, кандидат технічних наук. — Ми не лише врятували наші сервіси й продовжили працювати в умовах війни, а й оптимізували бюджет. За цей час декілька наших серверів вийшли з ладу та потребують заміни. Розміщення у хмарі звільнило нас від зайвих витрат, які зараз не на часі. Ми ретельно готуємося до нового навчального року та з нетерпінням чекаємо на студентів».

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!