Чим хмарний хостинг відрізняється від звичайного?

Навчання

Автор: GigaCloud

08.06.2017

Почнемо з малого. Що таке веб-сайт? Це загальнодоступна система файлів, яку користувачі сприймають як єдине ціле. Щоб зробити її видимою в інтернеті, потрібен веб-сервер. Він приймає та обробляє запити клієнта (браузера) та надає відповіді: сторінки, зображення, файли.

Веб-сайт можна розмістити на власних потужностях, але витрати на придбання та обслуговування обладнання будуть незрівнянно більшими за прогнозований прибуток. Додайте до цього високий рівень IT-обізнаності – для налаштування примхливої техніки – та організацію надійного, відмовостійкого підключення до швидкісного інтернет-каналу. Чи не занадто багато вимог до, скажімо, звичайного сайту-візитки? Вирішити ці проблеми дозволяє послуга веб-хостингу.

Послуга веб-хостингу дозволяє розмістити ваш сайт на чужому сервері.

Типи веб-хостингу: звичайний та хмарний

Базовий тип – це shared (загальний) хостинг.

Головна відмінність цього типу розміщення зрозуміла з його назви. На shared хостингу ваш сайт розміщується на тому ж сервері, що й тисячі інших. До того ж, усі вони розділяють між собою оперативну пам'ять та ресурси одного процесора. Через низький рівень ізоляції, раптове навантаження на один із сайтів може «покласти» все сусідні. Крім того, на shared хостингу неможливо вносити зміни в ПЗ чи його версії або налаштовувати додаткові сервіси, крім уже передбачених.

VPS-хостинг – оренда сервера у віртуальному середовищі з виділеним місцем на диску та оперативною пам’яттю. Навантаження на процесор усе ще акумулюється. Проте VPS вирішує проблему управління сервером – власники сайтів отримують права адміністратора до своєї частини сервера.

Хмарний хостинг – це оренда сервера у віртуальному середовищі, створеному з кластера фізичних серверів. Власник сайту на хмарному хостингу має повну свободу управління сервером, а навантаження, що створюються «сусідами», не впливають на ваш власний сервер. Кожен «орендатор» отримує середовище із виділеним простором СЗД, обчислювальними ресурсами та оперативною пам’яттю.

Для наочності наведемо просту аналогію з нерухомістю. Shared хостинг – це хостел. У вас є спальне місце, тумбочка на замку, до якої легко підібрати ключ, та загальний душ на шість персон. Переночувати раз – можна. Залишитися жити? Дякуємо, ні.


VPS-хостинг можна порівняти з орендою кімнати. Ви отримуєте 15 кв.м. (а можливо й більше) особистого простору та право переставляти меблі за власним бажанням. Але зранку ви все ще нудитеся в черзі до вбиральні.

Хмарний хостинг – це ваше житло у багатоквартирному будинку – з повною свободою та правом розпоряджатися всіма необхідними ресурсами. Чи варто описувати переваги власної нерухомості?

Недоліки shared та VPS хостингів

Розділення обчислювальних ресурсів, характерне для shared та VPS хостингів, має безліч негативних наслідків.

1. Продуктивність серверів кульгає.
Кожен власник отримує виділений обсяг дискового простору. Але оперативної пам’яті та процесорного часу – нема. А отже, при напливі відвідувачів на сайт сусіда, ваш ресурс може надовго «замислитися».

2. Пошукові системи не люблять ваш ресурс.
Під час індексації пошукові роботи збільшують навантаження на сервер. Ображена машина може відповісти помилкою на запит бота, після чого пошукова система надовго закине ваш сайт до категорії ігнорованих.

3. Ваші дані стають вразливими.
У shared хостингу каталоги одного корисувача є ізольованими від інших на рівні прав. У такому захисті легко знайти вразливість і обійти обмеження. Хочете, щоб усі ваші документи опинилися в загальному доступі?

4. Вас люблять DDoS-хакери.
Shared хостинги беззахисні перед DDoS – знову ж таки, через розділення ресурсів. Будь-який додатковий трафік (яким є в тому числі атака) впливає на пропускну здатність – сайти на shared хостингах «лягають» із доблестю бійців. Ваш власний сайт перестане працювати, якщо атакують когось із сотень сусідів.

5. Хостери підступні.
Малоймовірна, але наявна загроза. Якщо трафік вашого сайту зростає і створює навантаження на сервер, хостер може перенести ресурс на старе залізо, змушуючи змінити тариф на більш дорогий. У теорії ваш сайт буде доступним. На практиці – можна годинами чекати на відповідь сервера.

Хмарний хостинг – вирішення всіх завдань

Орендуючи хмару, ви захищаєте себе від цих проблем та отримуєте універсальний веб-сервер під свої потреби. Власникам сайтів, розробникам різноманітних сервісів та додатків ми пропонуємо обрати публічну хмарну інфраструктуру на базі OpenStack з гіпервізором KVM.

Велика кількість модулів OpenStack дозволяє гнучко керувати обчислювальними ресурсами, постійно вдосконалювати інфраструктуру, сайти та інші сервіси. У хмарі легко налаштовувати віртуальні машини за допомогою API та порталу самообслуговування.

Наші фахівці допоможуть з міграцію сервісів до публічної хмари. Для клієнтів доступна база знань та технічна документація для самостійної роботи з хмарою, також ми надаємо цілодобову технічну підтримку.

Спробувати хостинг у хмарі GigaCloud

Якщо у вас ще залишилися сумніви, їх розвіє це відео:

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!