Cloud Agnostic для бізнесу: в чому особливості та користь рішення

Навчання

Автор: GigaCloud

27.07.2022

Міграція в хмару стала синонімом технологічної незалежності для бізнесу: компаніям більше не треба опікуватися громіздким фізичним обладнанням і виконувати безліч IT-задач. А тепер уявіть, що ваша свобода може збільшитися — ви будете розміщувати інфраструктуру не в одній хмарі, а одразу в кількох, не прив'язуючись до конкретного провайдера. Саме таку опцію пропонує підхід Cloud Agnostic. Розглянемо, що це за концепція, які в неї плюси та мінуси, і коли варто обирати саме Cloud Agnostic architecture.


Що таке Cloud Agnostic

Cloud Agnostic — це стиль побудови IT-архітектури, згідно з яким усі інструменти, служби та програми не залежать від однієї хмари. Їх можна переміщувати до будь-якої локальної інфраструктури чи публічної хмарної платформи, незважаючи на тип основної операційної системи.

Такі сервіси можуть інтегруватися з уже повністю налаштованими службами хмарного оператора та інструментами з відкритим кодом. Клауд агностік рішення дозволяють користуватися послугами одночасно кількох провайдерів і легко переходити з однієї платформи на іншу.


Чим Cloud Agnostic відрізняється від Cloud Native

Пояснюючи особливості агностичної архітектури, неможливо оминути порівняння Cloud Native and Cloud Agnostic. Бо хоч це і не взаємовиключні поняття, найчастіше бізнес обирає між цими двома стратегіями.

Cloud Native — стиль IT-архітектури, за яким більшість сервісів розробляється для функціонування на одній конкретній платформі, наприклад, Amazon EC2, Azure, GAE чи Public Cloud VMware від GigaCloud. Тобто ви обираєте хмарного оператора і будуєте свою інфраструктуру згідно з особливостями його IT-рішень.

Беззаперечні плюси клауд нейтів, у порівнянні з агностичною альтернативою — легкість налаштування і простота використання інфраструктури. Але цей стиль узалежнює вас від провайдера та специфіки його платформи. Тому якщо бізнес не готовий жертвувати свободою, краще зробити вибір на користь агностичної архітектури.



Плюси та мінуси Cloud Agnostic

Якщо правильно реалізувати Cloud Agnostic strategy, вона буде корисною для бізнесу з комерційної та технічної точок зору. А все завдяки її чималому спектру переваг:

  • Мобільність. Клауд агностік архітектура передбачає швидку і легку міграцію в будь-яку нову хмару — у більшості випадків це буде лише питання перенесення ваших даних з однієї платформи на іншу. Вам не потрібно витрачати місяці на те, щоб змінити провайдера чи додати ще одну хмару до свого списку.
  • Фінансова вигода. У довгостроковій перспективі агностична стратегія вигідніша, ніж альтернативні рішення з кількох причин. По-перше, ви можете обирати у різних провайдерів інструменти, які будуть економічно ефективними саме для вас. По-друге, бізнес отримує більший контроль над витратами та можливість коригувати їх за потреби. По-третє, компанія може не хвилюватися, що вона потрапить в економічну залежність від єдиного провайдера. Наприклад, якщо він збільшить тарифи, ви зможете обрати аналогічний сервіс іншого оператора, а не безальтернативно платити підвищену ціну.
  • Гнучкість. Ви можете побудувати хмарну стратегію відповідно до власних потреб. Також ваші IT-спеціалісти отримують доступ до інструментів з відкритим кодом, які постійно вдосконалюються.
  • Краще управління ризиками. З Cloud Agnostic solutions ви можете не переживати, що проблеми на стороні провайдера позначаться на стабільності та продуктивності ваших сервісів. У разі необхідності, можна швидко змінити хмару і підкоригувати тактику розвитку своєї IT-інфраструктури з мінімальними ризиками простою сервісів.

Стратегія клауд агностік не позбавлена і недоліків, які варто брати до уваги при виборі цього стилю IT-архітектури.

Найголовніший мінус — обмеження хмарних послуг. Наприклад, якщо один провайдер пропонує інноваційну і важливу для вас функцію, якої немає в іншого вашого оператора, то ви не зможете нею скористатися. Це може дещо сповільнювати IT-команду. Крім того, розгортання агностік-архітектури потребуватиме від ваших спеціалістів більше часу та зусиль, аніж робота над програмами для конкретного хмарного середовища.

Другий помітний недолік агностичної архітектури — ускладнене використання, яке проявляється у необхідності моніторити роботу кількох хмарних платформ одночасно.


Коли обирати Cloud Agnostic і як краще реалізувати рішення

Cloud Agnostic development буде доцільним вибором для вашого бізнесу, якщо:

  • У майбутньому компанія планує зміну хмарної інфраструктури. Тому не хоче бути залежною від одного провайдера, щоб його можливості не обмежували запуск нових IT-рішень та не провокували простій сервісів.
  • Компанія розміщує свої ресурси на закордонних хмарах. Тому хоче бути впевненою, що у разі зміни валютного курсу та різкого підвищення цін в одного провайдера зможе швидко переїхати на хмару іншого оператора, який запропонує більш вигідні фінансові умови.

Щоб успішно реалізувати стратегію клауд агностік, зверніть увагу на кілька порад:

  • Обирайте Cloud Agnostic microservices architecture. Мікросервіси дозволяють розбивати додатки на окремі модулі, що полегшує їх розгортання, масштабування, перенесення на нові платформи, а також додавання до них нових технологій.
  • Використовуйте Cloud Agnostic infrastructure as code. Вона дозволяє керувати обчислювальними та мережевими ресурсами за допомогою програмного коду, а не власноруч, що також полегшує міграцію з однієї хмари на іншу.
  • Перейдіть до контейнерного оркестрування. Для реалізації агностик-стратегії не має бути зв’язку між робочими навантаженнями та базовою хмарною інфраструктурою. Тому оптимальним варіантом буде запуск сервісів на платформі контейнерного оркестрування, наприклад, Docker Swarm, Hashicorp Nomad чи Kubernetes.


Все це можна використовувати за допомогою OpenStack рішень та Red Hat OpenStack Platform. У них широкі можливості керування та інтеграції додатків через API, є змога застосовувати мікросервіси та контейнерне оркестрування.

Клауд агностік — виграшне рішення для бізнесу, який хоче отримати незалежність від хмарних провайдерів, але готовий взяти на себе додаткові навантаження для розгортання IT-архітектури. Якщо ваша команда зможе успішно підтримувати належний рівень функціонування всіх сервісів і не потребуватиме шаблонних рішень хмарного оператора, ви отримаєте ефективну IT-інфраструктуру, яка не буде прив'язана до одного провайдера. А це дасть вам перспективи для швидкого масштабування та дозволить зменшити фінансові ризики.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!