Як IT у хмарі допомагає монетизувати стартап

Навчання

Автор: GigaCloud

27.07.2017

Поговоримо про стартапи? Існує стереотип, що основна проблема молодого проекту – це нестача коштів. Тому й головним завданням засновника стартапу вважається пошук рішень, які дозволять максимально заощадити.

Але дійсно першочергова задача – це швидка розробка правильної бізнес-моделі для монетизації. Новому проекту потрібно використовувати технології, які не будуть стримувати його під час виходу на прибутковість, нададуть потрібну кількість ресурсів, а у випадку невдачі – можливість швидко і без втрат згорнути діяльність.

Опишемо головні вимоги молодих проектів до IT-платформи:

  • отримати інфраструктуру швидко;
  • отримати оптимальну конфігурацію;
  • отримати тестову плаформу.

Засновники стартапів точно знають, який результат їм потрібен. Наше завдання - допомогти його досягти.

Чому хмара – ідеальна IT-модель для стартапу?

1. Хмара не вимагає значних витрат на побудову та організацію IT-інфраструктури.

Власникам стартапу необхідно придбати сервери, ліцензії, джерела безперебійного живлення та багато іншого обладнання, щоб розпочати, наприклад, ведення бухгалтерського обліку та стежити за процесом продажів. Хмара може уніфікувати всю інфраструктуру, адже це готова машина. Все, що потрібно від клієнта, – замовити послугу. Після цього він отримає сервер, потужності якого не поступаються потужностям дорогого фізичного обладнання.

Для наочності порівняємо вартість фізичної IT-інфраструктури з базовими показниками з ціною нашого хмарного сервера S-Cloud конфігурації VM-2 на Windows (480 грн/міс). Отже, розрахунок на 2 роки:

За два роки компанія у хмарі витратить вдвічі менше коштів, ніж компанія з фізичною інфраструктурою – і це без урахування вартості часу на облаштування серверної. А на підключення хмарного сервера потрібно не більше 15 хвилин – це з моменту першого контакту з менеджером і до старту роботи.

2. Хмарні сервери – вдале рішення і для власника інтернет-магазину, який швидко набирає популярність, і для розробника, що тільки пише програму. Зручну конфігурацію можна підібрати під кожен запит. На віртуальній машині можна розмістити будь-яку систему – веб-сайт, ERP, поштовий сервер або тестову платформу.

3. Хмара – ідеальне тестове середовище. З хмарою можна працювати віддалено і без фізичної присутності в одному приміщенні. Матеріали доступні у відрядженні, в подорожі, у залі очікування аеропорту – тобто всюди, де користувач організує робочий простір. Все, що потрібно – доступ до інтернету.

4. Хмара дозволяє управляти рівнями доступу та надавати адміністративні права обраним членам команди. До того ж, адмініструвати його може й хмарний оператор (ще мінус одна турбота для засновника стартапу).

5. Хмарні оператори часто пропонують додаткові послуги для спрощення та покращення роботи з даними. Це, наприклад, партнерські пропозиції для бухгалтерії або сервіси резервного копіювання даних. Хмара – це зручно: готову IT-інфраструктуру з технічною підтримкою і можливість замовити додаткові послуги клієнту надає один вендор.

Орендуючи хмарний сервер, власники стартапу отримують готове IT-рішення під свою інфраструктуру:

  • доступне 24/7 для всіх членів команди;
  • з технічним супроводом;
  • яке не потребує фізичного обслуговування;
  • яке дозволяє працювати за моделлю операційних витрат.

Хмара – це страхування від ризиків

Вибір IT-моделі – це обов'язковий прорахунок ризиків, пов'язаних із запуском бізнесу. Для стартапу це:

1. Криза зростання

Якщо ваш стартап популярний – чудово, замовляйте більше ресурсів або мігруйте на потужніший сервер. Тимчасовий простій? Ваша IT-інфраструктура продовжує працювати на відповідній платформі, використовуючи необхідну кількість ресурсів.

2. Мінімізація втрат

Витрати за моделлю ОРЕХ (операційні) навіть не підлягають порівнянню з капітальними інвестиціями у купівлю устаткування. Якщо проект виявився занадто амбітним, ви просто відмовляєтеся від хмари й не хвилюєтесь, як списати обладнання.

3. Страх придбати зайве обладнання

За час тестового періоду ви зрозумієте, який обсяг ресурсів вам потрібен – і врешті отримаєте віртуальну машину, що ідеально підходить під ваш проект.
Хмарні технології – це IT-модель, яка підлаштовується під стартап. Хмара спрощує всі операції: запуск проекту, масштабування ресурсів, взаємодію між співробітниками, підключення майданчика – а, отже, економить час. У світі конкурентного бізнесу час – це гроші. А хіба ми не дійшли до висновку, що монетизація – і є головне завдання засновника стартапу?


Невелике відео по темі на нашому YouTube-каналі:

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!