Міграція в хмару: способи, переваги та успішна реалізація

Навчання

Автор: GigaCloud

20.05.2020

З кожним роком все більше компаній використовують хмарні сервіси. Причини очевидні: хмарні сервіси дозволяють збирати та зберігати великі об’єми даних без значних інвестицій в інфраструктуру, мати до них доступ у будь-якій точці світу та не хвилюватись за їхню безпеку. У цій статті ми розкажемо, що таке міграція в хмару, які способи її проведення існують та чому все більше компаній довіряють свої дані хмарним провайдерам.

Що таке міграція у хмару?

Міграція у хмару — це перенесення власних фізичних або віртуальних ІТ-інфраструктур компаній у хмару стороннього оператора, на потужності віртуального центру обробки даних (ЦОДу). Одна із незаперечних переваг хмари в тому, що вона дозволяє легко налаштовувати розгортання IT-інфраструктури замовника, відповідно до його вимог. Він може мігрувати дані в публічну, приватну або гібридну хмару.

Міграція інфраструктури в хмару ― це природний незворотний процес, все більше компаній починають замислюватися про те, як перенести свої дані на майданчик хмарного оператора з найменшими витратами та ризиками. Відомі IT-гіганти Amazon, Microsoft, Google першими почали надавати свої послуги бізнесу, забезпечуючи надійне зберігання критично важливих сервісів у необмежених обсягах і з можливістю масштабування. Як показує практика, міграція даних у хмару дозволяє не купувати «залізо», швидко запуститися та вивільнити кошти на розвиток бізнесу, а не обслуговувати та купувати дороге обладнання. Наприклад, з 2016 року вся IT-інфраструктура компанії «Капарол Україна» стала віртуальною. Хмарні технології дозволили компанії швидко розширити інфраструктуру, не збільшуючи штат IT-фахівців. «Капарол Україна» зросли в 10 разів по сервісах, а кількість їхніх системних адміністраторів залишилась незмінною.

Способи міграції

Є кілька способів провести міграцію. Для цього ми використовуємо:

  • бекап
  • реплікацію Veeam Backup & Replication
  • програму RSync
  • програму VCloud Extender

Найпростіший спосіб ― бекапіювання. Ця технологія підходить у двох випадках. Перший ― для перенесення даних із «залізного» сервера в хмарний. Другий ― для перенесення даних з платформ віртуалізації, які несумісні з платформою хмарного оператора.

У разі міграції фізичного сервера на віртуальний ми використовуємо Veeam Agent for Server. Клієнт встановлює на свій фізичний сервер Veeam Аgent. Ця програма копіює дані та відправляє їх в репозиторій ― хмарне сховище резервних копій. Після цього ми оцінюємо скільки ресурсів треба виділити. У нашій хмарі ми створюємо віртуальний сервер такої ж потужності, яка була у клієнта. Далі запускаємо цю віртуальну машину і за допомогою образу Veeam Recovery Media відновлюємо всі дані з бекапу, які знаходяться в репозиторії. Якщо віртуальних машин кілька, то повторюємо те ж саме з ними. В результаті інфраструктура клієнта опиняється у хмарі. Детальніше про бекапи можна дізнатися тут.

«Віртуалізований» клієнт може управляти міграцією самостійно за допомогою програмного продукту Veeam Backup & Replication. Клієнт отримує доступ до панелі управління, і через неї проводить реплікацію (тобто копіювання) своїх віртуальних машин на потужності хмарного провайдера. Після завершення міграції, клієнт запускає репліки, організовує мережеву зв'язність і може виключити машини в своїй приватній хмарі.

Третій варіант міграції підходить виключно для Unix-подібних операційних систем. Це синхронізація файлів і каталогів за допомогою програми RSync. Ми створюємо в нашій хмарі віртуальну машину з потрібною потужністю. На боці клієнта налаштовуємо RSync-демона і починаємо синхронізацію. Після завершення синхронізації машина-одержувач буде точною копією машини-джерела. Залишиться тільки налаштувати мережеву зв'язність, і сервер готовий до прийому навантаження.

Четвертий спосіб провести міграцію ― використати продукт VMware vCloud Director Extender. Це безкоштовний продукт, і міграція з ним відбувається трохи складніше.
В процесі міграції зайняті і клієнт, і техпідтримка, і архітектор сервісу з боку хмарного оператора. Але клієнт може мігрувати як на холодну (тобто з відключеними серверами), так і на гарячу (тобто «на льоту», без зупинки робочого процесу). Для цього йому необхідно встановити у себе 2 програми: vCloud Extender і vCloud Replicator. При цьому версія VMware vSphere на боці клієнта повинна бути не нижче 5.5. Для встановлення vCloud Extender і vCloud Replicator слід виділити 4 віртуальних процесора, 12Gb оперативної пам'яті, 22 GB жорсткого диску.

Способів міграції багато, і кожен окремий клієнт ― це унікальний проект. Ми не прив'язуємося до шаблонів, оскільки кожна інфраструктура індивідуальна, а сервіси мають свою специфіку.

У компанії «Капарол Україна» стояло завдання ― перейти на хмарну інфраструктуру та орендувати обчислювальні потужності у хмарного оператора. Спочатку вони перенесли в нашу хмару клієнтську і призначену для користувача бази даних. Процес перенесення зайняв три тижні. Потім наші фахівці допомогли розгорнути віртуальні сервери і перенести туди всю IT-інфраструктуру компанії. Через півроку, коли клієнт терміново переїжджав в інший офіс, то зекономив гроші на перевезенні серверної. Тоді в компанії зрозуміли, що таке гнучкість та мобільність хмарної інфраструктури.

Які проблеми можуть виникнути під час міграції?

Щоб не допустити помилок під час міграції, потрібно дотримуватися наступних правил:

  • Створити схему залежностей між додатками. Всі додатки і сервіси, які використовують одну і ту ж базу даних необхідно переносити в хмару в комплексі. В іншому випадку є шанс порушити план виконання завдань.
  • Створити план міграції (дорожню карту). Необхідно точно прописати які IT-сервіси, коли і в якому обсязі будуть мігрувати. Якщо цього не зробити, то компанія ризикує втратити дані та надовго зупинити всі свої бізнес-процеси.
  • Правильно запланувати час для простою. Головне вибрати, щоб була найменша бізнес-активність. Краще робити це в період свят або довгих вихідних.
  • Не проводити міграцію без попереднього тестування. Для початку необхідно перевірити чи підходить хмарний оператор під завдання конкретної компанії.
  • Дізнатися рівень надійності та безпеки дата-центру, в якому хмарний оператор розміщує своє обладнання. Краще, щоб оператор мав власний дата-центр, який відповідає рівню надійності Tier III, а не орендований.

У цьому невеликому відео ми зібрали кілька рекомендацій від керівника відділу R&D компанії GigaCloud, Кирила Науменка, який розповідає як правильно, швидко і безболісно мігрувати в хмару.

Послуги міграції від хмарного оператора GigaCloud

Хмарний оператор GigaCloud надає в оренду IaaS-послуги (Infrastructure-as-a-Service) клієнтам будь-якого масштабу ― від малого бізнесу до величезних корпорацій. IaaS, в принципі, не існує без міграції, тільки якщо інфраструктура не будується з нуля.

Ми, як технологічний партнер, зацікавлені в тому, щоб міграція клієнтських сервісів у нашу хмару пройшла вдало. Саме тому:

  • Наші технічні фахівці регулярно проходять навчання в основних світових вендорів ― VMware, Veeam, Cisco. Тому мають експертні знання в питаннях хмарної інфраструктури.
  • Ми занурюємося в деталі проекту, безкоштовно проводимо аудит, розраховуємо кількість необхідних технічних ресурсів, допомагаємо сформувати вимоги до хмарної інфраструктурі під завдання конкретного клієнта.
  • Виконуємо всі види робіт на хмарній інфраструктурі для успішної міграції. Складаємо план, проводимо «непомітну» і безкоштовну міграцію за мінімальний термін.
  • Надаємо безкоштовний тест на 2-4 тижні після міграції.
  • Оптимізуємо інфраструктуру за результатами тестування і надалі забезпечуємо її оптимальну роботу, обслуговування, експлуатацію та модернізацію ресурсів.
  • Надаємо цілодобову технічну підтримку. Якщо клієнт розміщує свої дані в хмарі закордонного оператора, то відповіді на свій запит у техпідтримку може чекати дуже довго, чого не скажеш про українських операторів. Вітчизняні оператори добре знають специфіку українського бізнесу, говорять з клієнтом на рідній мові та оперативно відповідають на його запити.

Ми даємо нашим клієнтам повну свободу вибору: вони можуть мігрувати свої дані в публічну хмару на VMware або приватну хмару на VMware. Оренда хмарних сервісів замість інвестицій у власне обладнання дозволить звільнити гроші та людські ресурси на розвиток компанії. Витрати на обслуговування обладнання, електроенергію, організацію контролю доступу, частину ліцензійних платежів ми беремо на себе. Хмарні сервіси GigaCloud можна орендувати на термін від 1 місяця, без проблем запускаючи короткострокові проекти. І найголовніше ― наша хмарна інфраструктура побудована на обладнанні А-брендів, новітніх процесорах та системах зберігання даних, що дозволить вирішувати найскладніші завдання компанії.

А в майбутньому вам не доведеться шукати новий майданчик для переїзду.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!