Можливості Cloud Native для бізнесу: переваги та недоліки рішення

Навчання

Автор: GigaCloud

12.08.2022

Розвиток хмарних технологій змістив пріоритет з питання «де розгортаються сервіси» на «як вони розробляються». З'явилася можливість створювати програми спеціально для хмарних середовищ, використовуючи максимум переваг конкретних платформ. Такий підхід отримав назву Cloud Native і став провісником революційних змін у розробці IT-інфраструктури. Далі розберемося в особливостях концепції, у чому плюси та мінуси підходу, коли він доречний і як його реалізувати.

Що таке Cloud Native

Cloud Native — це стиль побудови IT-інфраструктури, згідно з яким додатки створюються спеціально для хмарного середовища. Вони розробляються для функціонування не в локальному центрі обробки даних, а саме на конкретній, «рідній», хмарі. Наприклад, на платформах Amazon EC2, Azure, GAE чи Public Cloud OpenStack від GigaCloud. Такий підхід дозволяє отримати максимальну віддачу від провайдера — використовувати всі його інструменти та функції.

Головні особливості Cloud Native solutions:

  • Базуються на архітектурі мікросервісів. Додатки розробляються як набір невеликих сервісів, кожен з яких реалізує конкретну бізнес-можливість, запускає окремий процес та обмінюється даними через API або повідомлення. Кожен мікросервіс розгортається, модернізується та масштабується незалежно від інших, що дозволяє часто оновлювати програми без ризику простою.
  • Запаковуються у контейнери. Програми ізолюються у контейнерах і функціонують автономно зі своїми унікальними файловими системами та виділеним об'ємом ресурсів. Концепція Cloud Native containers дає можливість розгортати архітектуру мікросервісів з мінімальними витратами.

Тобто клауд нейтів — це концепція створення додатків у форматі мінімально пов'язаних між собою мікросервісів, розміщених у контейнерах на тих хмарних платформах, для яких вони першочергово розроблялися.



Чим Cloud Native відрізняється від Cloud Agnostic

Для кращого розуміння специфіки філософії «рідної» хмари порівняємо два концептуально різних підходи до побудови IT-архітектури — Cloud Native та Cloud Agnostic.

Якщо в першому випадку ви обираєте провайдера і будуєте свою інфраструктуру відповідно до особливостей його хмарних рішень, то, згідно з агностик-підходом, усі ваші сервіси не залежать від однієї хмари. Ви можете розміщувати інструменти на платформах різних операторів і вільно переміщувати їх. За таку незалежність є ціна — необхідність контролювати роботу кількох платформ одночасно, що створює навантаження на IT-команду. Крім того, є ризик обмеження хмарних послуг. Наприклад, якщо в одного провайдера з'являється важлива для вас функція, але в інших операторів її ще не має, вона залишатиметься для вас недоступною.

Серед цих двох концепцій саме стратегія клауд нейтів є більш оптимальним варіантом для швидкого створення та масштабування сервісів, а також оперативного виходу на ринок зі своїми продуктами.

Плюси та мінуси Cloud Native

Бізнес обирає Cloud Native infrastructure через такі переваги:

  • Висока швидкість оновлень. Завдяки тому, що програми розбиваються на мікросервіси, розробники можуть оперативно вносити зміни у будь-які частини додатка хоч щодня. Не потрібно чекати одного масового випуску апдейтів. Це дозволяє без значних затримок виправляти помилки у сервісах і покращувати свої продукти для задоволення запитів клієнтів.
  • Доступ до усіх функцій хмарної платформи. Концепція клауд нейтів дає можливість максимально ефективно використовувати функції платформи, для якої створюються додатки. Це гарантує компанії повну віддачу за оплату послуг провайдера.
  • Оперативність виходу на ринок. З огляду на те, що сервіси створюються для функціонування на конкретній платформі, немає потреби у великій кількості інтеграцій між інструментами. Це дозволяє при розробці нового додатку швидко переходити до стадій виробництва та випуску на ринок.
  • Легкість управління. Клауд нейтів архітектура не потребує сторонніх рішень для налагодження роботи додатків та їх управління, бо більшість платформ надають повноцінні інструменти для моніторингу. Більш того, найзатребуваніші платформи для керування мікросервісами Cloud Native — Kubernetes і Docker — дозволяють автоматизувати процеси розгортання та масштабування хмарних програм.

При усіх перевагах клауд нейтів архітектури не можна забувати про принциповий недолік концепції — прив'язку до одного провайдера. Ви не тільки маєте будувати свою інфраструктуру відповідно до особливостей конкретної платформи, але й залежите від оператора. Наприклад, він може раптово припинити підтримку критично важливих для вас функцій, зазнати DDoS-атаки чи суттєво підвищити ціни на послуги. Тоді ви повинні будете або змиритися з новими умовами, або інвестувати в перенесення сервісів на платформи інших постачальників.

Коли обирати Cloud Native і як краще реалізувати рішення

Зупиняти свій вибір на клауд нейтів варто у таких випадках:

  • Для вашого бізнесу важливо якнайшвидше випускати на ринок нові продукти, тому вигідніше використовувати готові шаблонні рішення провайдера, ніж витрачати ресурси на побудову нової складної інфраструктури.
  • Для вас критично важливими є функції конкретної хмарної платформи, тому ви вже визначилися з оператором, який задовольнить всі ваші запити.
  • Через специфіку бізнесу вас не лякає ризик певної залежності від оператора. Наприклад, ви не плануєте розміщуватися за кордоном. Або якщо і плануєте, то привабливість пропозиції провайдера перекриває недоліки клауд нейтів.

Щоб отримати максимум вигоди від Native Cloud solutions, важливо правильно використовувати рішення:

  • Звертайтесь до перевірених часом платформ контейнерного оркестрування. Наприклад, Docker Swarm, Hashicorp Nomad чи Kubernetes дозволяють розгорнути в хмарі систему будь-якої складності, ефективно керувати нею і підлаштовувати під зростаючі навантаження. Вашій команді залишається лише зосередитися на розробці сервісів.
  • На старті не експериментуйте з великою кількістю інструментів. Оператор може запропонувати вам безліч можливостей, але ви маєте чітко вирішити, які технології та шаблони будете використовувати на початку. Це дозволить кинути усі сили на розробку дійсно інноваційних програм, а не розсіювати ресурси.
  • Використовуйте на максимум можливості підходу DevOps. Розвивайте співробітництво між розробниками та операційними командами, а також якнайчастіше проводьте регулярні автоматизовані тестування продуктів. Це прискорить випуск та модернізацію сервісів.

Cloud Native дозволяє пришвидшити розробку продуктів, покращити продуктивність IT-фахівців та підвищити відмовостійкість сервісів — і це лише верхівка айсберга переваг «рідного» підходу. Тому якщо ви готові частково поступитися своєю хмарною незалежністю заради кращої гнучкості та ефективності IT-архітектури, то отримаєте рішення, яке дозволить бізнесу швидше реагувати на виклики ринку і покращити свою конкурентоздатність.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!