Multicloud для бізнесу: можливості та переваги рішення

Навчання

Автор: GigaCloud

15.12.2022

У 2021 році 90% великих компаній у світі використовували мультихмарну архітектуру, а свої дані розподіляли між декількома хмарними провайдерами. Цей тренд набуватиме ще більшої популярності, прогнозують аналітики Flexera.

Що таке multicloud, у чому його переваги, кому слід впровадити та чим відрізняється від гібридної хмари, розповідаємо нижче.

Що таке мультиклауд

Мультихмара ― це модель використання сервісів (SaaS), платформ (PaaS) та інфраструктур (IaaS) від декількох різних провайдерів одночасно і незалежно один від одного.

Такий підхід дозволяє розміщувати CRM-систему в одного оператора, бази даних ― в іншого, а хмару третього використовувати як резервний майданчик. Розподіл дає можливість користуватися унікальним функціоналом кожної платформи, пом'якшуючи її недоліки. Керування всіма рішеннями відбувається централізовано через спеціальну консоль.

Стримінгова платформа Netflix кілька років тому після десятирічної співпраці з Amazon Web Services, вирішила перейти до мультихмарної стратегії, впровадивши сервіси від Google для аварійного відновлення та штучного інтелекту. Так компанія досягла максимальної гнучкості, обираючи кращі практики для кожного робочого навантаження. А у 2022 році Пентагон уклав контракти із Google, Oracle, Amazon та Microsoft на $9 млрд кожен. Так він зможе уникнути збоїв у сервісах.

Різновиди мультихмари

Мультиклауд та користування ним може відбуватися в різних моделях.

  • Розподілена. Передбачає розподіл додатків чи програм між провайдерами.
  • Надлишкова. Може бути Active — Active чи Active — Passive. У першому випадку сервіси розгортаються у двох або більше хмарах. Вони працюють в режимі реального часу і мають балансувальник навантаження для належної роботи та керування трафіком. В другому випадку сервіси знаходяться тільки в одній хмарі. А їхня резервна копія ― в іншій. Якщо у хмарі першого оператора стається збій, трафік автоматично перенаправляється на реплікацію.
  • Інтерхмарна. Дані можуть переміщатися з однієї хмари в іншу завдяки інтеграції між двома сервісами, що нагадує гібридне хмарне середовище.

Навіщо бізнесу мультихмарні технології

Головна причина — необхідність досягти високого рівня відмовостійкості та надійності IT-інфраструктури.

З'ясуємо детальніше кому слід обрати стратегію мультиклауд:

  • Компаніям, які масштабуються та активно ведуть цифрову трансформацію.
  • Великому бізнесу, коли в процесі розвитку, злиття та поглинання сформувалася екосистема з декількох хмар.
  • Підприємствам, які експериментують із різними інструментами, щоб швидше випускати продукти на ринок: хмарні послуги від різних постачальників знижують капітальні витрати на обладнання та прискорюють процес тестування.
  • Гравці, які хочуть отримати не тільки IaaS (інфраструктура як послуга), але й платформні (PaaS) сервіси.

Переваги мультиклаудної архітектури

Зосередимося на основних:

  • Відсутність прив’язки до конкретного постачальника послуг. Ретельно оцінюючи переваги, можливості та потенційні «підводні камені» кожного з операторів, замовник отримує максимальну вигоду від співпраці з кожним.
  • Економія. Бізнес може поєднувати послуги та значно економити на цьому, не обмежуючи себе.
  • Вибір потрібного розташування дата-центрів. Якщо проєкт знаходиться у Польщі, можна вибрати провайдерів із ЦОД в цій країні або поблизу. Це мінімізує затримку відповідей на запити користувачів та покращить взаємодію з ними.
  • Підвищена надійність. Надійні оператори мають декілька дата-центрів, котрі відповідають рівню вимог TIER III. В рамках SLA 99,95% забезпечується робота з можливим простоєм трохи більше ніж п'ять годин на рік.
  • Розподіл навантажень. Можна винести частину сервісів, щоб розвантажити свою інфраструктуру або знизити витрати. Скажімо, потрібно раз на кілька місяців обробити великий обсяг інформації. Це вигідніше, ніж тримати для таких завдання власну систему.
  • Поєднання різних технологій віртуалізації в одній інфраструктурі. Використання VMware та OpenStack в одній організації розширює можливості IT-інфраструктури та економить витрати на неї.

Multicloud Kubernetes

Більшість користувачів Kubernetes потребують запуску декількох кластерів для розробки, тестування, розділення роботи команд, проєктів або типів додатків на декількох private та/або public platforms. Запуск кількох кластерів на двох чи більше хмарних інфраструктурах дозволяє ізолювати користувачів і типи робочих навантажень один від одного, підвищити відмовостійкість, розподіляючи критичні навантаження в різні зони доступності, та оптимізувати їхнє розміщення.

Проте, робота з мультихмарним середовищем Kubernetes є складнішою, ніж робота з одним кластером або навіть мультикластерним середовищем на одній інфраструктурі.

  • Різні API. Кожен провайдер має власний спосіб створення та керування ресурсами, а також свої API для цього. Створення віртуальної машини чи цілого кластера на AWS повністю відрізняється від виконання того ж завдання на GC або Microsoft Azure.
  • Відмінності в моніторингу. Кожен постачальник має власну службу моніторингу і може не надавати дані однаково.
  • Робота в мережі. Хмари будуть знаходитися в різних мережах.
  • Безпека. Така архітектура вимагає додаткової уваги до точок вразливості.

Головне переконайтеся, що ви використовуєте можливості самих кубів, і будь-які інструменти для розгортання або керування ними, можуть працювати в будь-якому середовищі.

Різниця між Multicloud та Hybrid Cloud

Ці два терміни часто використовуються як взаємозамінні. Однак, є одна суттєва відмінність.

У мультихмарному середовищі підприємство використовує декілька публічних хмар, найчастіше від різних постачальників, які служать для окремих конкретних завдань. У гібридному ― об’єднується хмара, а також локальна інфраструктура, та функціонують як єдине ціле.

Чи може гібридна хмара бути мультихмарою? Так. Це відбувається, коли існує більше одної публічної інфраструктури в поєднанні з приватними хмарними ресурсами.

Раніше ми розповідали про можливості концепції Cloud Native для бізнесу.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!