Навіщо бізнесу IaaS: п'ять задач, які вирішить хмара

Навчання

Автор: GigaCloud

10.07.2023

IaaS — гнучка модель хмарних послуг з простими правилами: споживач отримує віртуальні сервери з потрібними потужностями, а провайдер займається «залізом». Вона дозволяє користувачу розгортати IT-інфраструктуру відповідно до актуальних запитів, повністю контролюючи її роботу.

Головні переваги хмарних сервісів моделі IaaS:

  • скорочення витрат на підтримку фізичної інфраструктури;
  • можливість обрати як працювати з хмарою — ви можете виконувати запуск віртуальних машин потрібної конфігурації та додавати необхідну кількість дисків і мереж;
  • підвищення продуктивності власних IT-ресурсів та швидка підготовка віртуальних середовищ для нових проєктів.

Не дивлячись на високий попит на рішення серед сучасного бізнесу, для користувачів досі є актуальним питанням, чи безпечно зберігати файли в хмарі? Щоб бути впевненим у надійності віртуального ЦОД, обирайте провайдера, який гарантує:

  • розміщення апаратних ресурсів у дата-центрах з рівнем відмовостійкості TIER III;
  • використання новітніх платформ віртуалізації, наприклад, VMware та OpenStack;
  • підтверджений сертифікатами високий ступінь інформаційної безпеки.

Розібравшись, що таке IaaS в теорії, подивимося на конкретних прикладах, як використовувати хмару для різних задач.

Один із магазинів Egersund Seafood у Києві

Запуск нового проєкту

Щоб розвивати новий бізнес-продукт, компанії важливо максимально зосередити на ньому всі ресурси. Тому постає задача — мінімізувати витрати без шкоди для функціональності продукту. Оптимальним рішенням стає віртуалізація серверів та можливість передати частину службових задач на аутсорс, щоб сконцентруватися на розвитку клієнтських сервісів. Підтвердженням є наступні успішні приклади:

Medstar Solutions

Шукаючи платформу для розміщення нового сервісу PACS24, головною вимогою розробників було забезпечення надійного захисту даних пацієнтів. Medstar Solutions віддала перевагу GigaCloud, оскільки хмарний оператор відповідав усім висунутим запитам.

Завдяки співпраці провайдера і клієнта успішно запустили проєкт PACS24, який гарантує надійне зберігання даних пацієнтів, цілодобовий доступ до досліджень з можливістю безпечно ділитися ними та гнучкі налаштування системи під потреби медзакладів.

Egersund Seafood

Виробник риби в Норвегії Egersund Seafood з магазинами в Україні вирішив зробити новий сайт та мобільний додаток. Обираючи, яку хмару краще використовувати, замовник мав дві вимоги: обладнання провайдера має розміщуватися на території України, а підтримка повинна працювати цілодобово. Зупинилися на публічній хмарі GigaCloud на базі VMware, куди перенесли сайт і додаток.

Результат не змусив себе довго чекати — сервіси працюють без збоїв. А завдяки гнучкому налаштуванню платформи VMware є можливість швидко збільшувати об’єм технічних ресурсів для відкриття нових магазинів, або під час сезонних навантажень.

Магазин мережі супермаркетів «ЕКО-маркет»

Масштабування бізнесу

Якщо компанія налаштована на інтенсивний розвиток, без збільшення ІТ-інфраструктури не обійтися. Перед бізнесом повстане вибір: модернізувати власний дата-центр чи перейти на хмарні платформи?

Перший варіант програє з точки зору витрат. Потрібно не тільки виділяти кошти та залучати фахівців при зростанні навантаження на бізнес, але й зазнавати збитків при зменшенні трафіку. Адже необхідно підтримувати зайве «залізо» весь час, щоб не було збоїв у його подальшій роботі. Натомість хмарні послуги — це можливість поступово нарощувати ІТ-інфраструктуру, використовуючи рівно стільки потужностей, скільки необхідно в конкретний період. Наприклад, як у цих кейсах:

«ЕКО-маркет»

Коли для тестування чергового сервісу «ЕКО-маркет» потрібно було місце, а вільних серверів не залишилося, ІТ-фахівці мали вирішити: інвестувати в нове «залізо» чи вибрати IaaS? Для полегшення масштабування у перспективі обрали друге — перенесли у хмарне сховище GigaCloud IT-сервіси, яким не вистачило місця на власних серверах.

Що дало таке рішення: гнучке керування ресурсами, масштабування без зайвих витрат грошей і часу, а також оптимізацію роботи IT-відділу.

Retail Group

Коли темпи розвитку Retail Group пришвидшилися, фізичний ЦОД вже не закривав зростаючі запити бізнесу. А його підтримка вимагала значних витрат. Тому Retail Group вивела на клауд майже 70% мережевої інфраструктури.

Міграція дозволила зменшити простої обладнання, забезпечити швидке нарощування сервісів та розпочати планувати повне переведення на cloud офлайнових майданчиків ритейлера.

Офіс компанії Caparol Ukraine

Захист від непередбачуваних обставин

Хмарні технології здатні вирішувати проблеми бізнесу і держсектору під час форс-мажорів. Мабуть, найбільшим викликом для наших клієнтів стала війна. В умовах, коли потрібно максимально швидко відновити роботу, хмара підтримує критично важливі послуги: від банкінгу до виробництва, від інформування населення про небезпеку до відбудови після обстрілів. Ось декілька прикладів:

balbek bureau

Коли у жовтні 2022 року почався блекаут через ураження інфраструктури російськими ракетами, архітектори balbek bureau не змогли користуватися програмою для проєктування програмі Archicad, розміщеною на власному сервері. Компанія займається соціальними проєктами з відбудови України та має закордонних клієнтів, і без запуску програми робота всього архітектурного бюро зупинилася.

З переходом у хмару архітектори balbek bureau працюють з різних куточків України та Європи — для вирішення спільних задач потрібен лише доступ в інтернет. На власному сервері зберігаються тільки резервні копії даних, усі ж щоденні задачі повністю покриває хмара.

EasyPay

Клієнти EasyPay щодня проводять 350 тисяч транзакцій, оплачуючи комунальні та державні послуги, онлайн-сервіси, квитки, штрафи тощо. Зі своїми партнерами бізнес підписує договір SLA та у разі простою несе фінансову відповідальність. Тому відмовостійкість попри будь-які проблеми для EasyPay — критично важлива.

Компанія прийняла рішення забезпечити собі бекап даних у хмарі. Таким чином усі основні сервіси зберігаються на серверах у датацентрах, а резервні копії сайту, додатків, сервісів, баз даних тощо розміщені в ізольованій приватній хмарі. Між "залізом" і хмарним простором відбувається постійна синхронізація, що робить їх майже повністю взаємозамінними у випадку втрати однієї з цих опцій. Платформу розгортали вже в розпал воєнних дій — на налаштування системи та міграцію даних пішло 20 днів.

Термінал EasyPay

Застарівання «заліза»

Інколи Iaas — це не просто вигідна, а неминуча альтернатива фізичним серверам. Зокрема, коли залізо настільки застаріло, що його економічно невиправдано регулярно оновлювати. Саме таку проблему завдяки хмарі вирішили у двох наступних кейсах:

НАК «Нафтогаз України»

IT-інфраструктура НАК «Нафтогаз» розміщувалася на власних фізичних серверах, які через їхній «вік» було складно модернізувати. Тому компанія почала розглядати варіант міграції у віртуальні сховища. GigaCloud запропонувала компанії приватну хмару — це ізольована віртуальна інфраструктура, яка має найвищий рівень безпеки.

Міграція дозволила зменшити ризики, пов’язані з поломками застарілого обладнання, та підвищити рівень безперервності роботи ІТ-сервісів.

Caparol Ukraine

Коли в черговий раз в Caparol Ukraine прийшов час оновлювати обладнання, в компанії порахували: регулярно апгрейдити «залізо» дорожче, ніж використовувати клауд сервіси. Тому спершу перенесли бази даних, а далі повністю перейшли на хмарні технології.

На власному досвіді Caparol Ukraine впевнилися, що cloud економить витрати, страхує ризики збоїв обладнання та дозволяє бути мобільними у своїх рішеннях. А також підвищує ефективність роботи ІТ-спеціалістів, адже звільняє їх від необхідності підтримувати застаріле «залізо».

Офіс компанії ALT Ukraine

Виконання вимог законодавства

Згідно з законодавчими нормами, компанії, що працюють з даними користувачів, зобов'язані забезпечити їхній надійний захист. Це потребує чималих фінансових витрат і організаційних змін. Значно простіше використовувати сервіси, що вже відповідають всім вимогам в питанні захисту інформації. Пересвідчимося в цьому на двох історіях:

Prozorro

У 2018 році система Prozorro, виконуючи вимоги законодавства, мігрувала з Amazon Web Service в український дата-центр. Потім компанія вирішила, що для максимальної безпеки варто задіяти ще одного хмарного оператора. Для підвищення відмовостійкість системи GigaCloud запропонували клієнту ізольовану приватну хмару на платформі OpenStack і виграла відкритий тендер.

Завдяки цьому Prozorro розподілило серверні потужності, щоб гарантувати стабільність і безпеку системи державних закупівель.

ALT Ukraine

У 2019 році Кабінет міністрів України посилив вимоги до кібербезпеки об'єктів критичної інфраструктури. Тому медичні інформаційні системи, які належать до таких об'єктів, потребували побудови комплексної системи захисту інформації (КСЗІ). Перед ALT Ukraine, розробником МІС «ЕМСІМЕД», постав вибір — або будувати власний ЦОД та провести аудит відповідності, або мігрувати у хмару з КСЗІ.

Співпрацюючи, спеціалісти GigaCloud і ALT Ukraine впровадили МІС «ЕМСІМЕД» у публічній хмарі з КСЗІ та підтвердили її відповідність законодавчим вимогам у найкоротші терміни.

IaaS на практиці доводить свою стабільність, надійність та зручність. Тому закономірно, що все більше компаній цікавляться, як підключити хмару, і обирають її як вигідну альтернативу консервативному «залізу».

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!