Що таке діджиталізація та які переваги вона надає бізнесу

Навчання

Автор: GigaCloud

02.05.2023

З 2000 року, кожна друга компанія зі списку Fortune 500 перестала існувати. Деякі збанкрутували, когось поглинули більш успішні, а інші не змогли вчасно діджиталізуватися. Водночас саме впровадження сучасних технологій у бізнес, допомагає отримати конкурентну перевагу.

Що таке діджиталізація, як вона пов’язана з хмарними сервісами та як змінює бізнес, розповідаємо нижче.

Що таке діджиталізація

За визначенням Gartner, діджиталізація ― це використання цифрових технологій для зміни бізнес-моделі та створення нових можливостей для отримання прибутку. Зараз мова не просто про впровадження електронного документообігу чи ведення сторінки бренду в соціальних мережах. Дивіться ширше та глибше. Цифрова трансформація ― це перш за все про оптимізацію бізнес-процесів компанії, появу нових каналів комунікації з клієнтом, удосконалення продукту, зміна методів зберігання та обробки даних тощо.

З виникненням перших цифрових пристроїв наприкінці 20 століття, запустився незворотний процес діджиталізації. А з появою інтернету та смартфонів вона набула масового характеру. Штучний інтелект, Big Data, інтернет речей, машинне навчання, хмара постійно розвиваються й отримують дедалі більше сфер застосування. Ми вже не зберігаємо інформацію на флешці, та можемо замовити товари із будь-якого куточка світу. Новий етап діджиталізації задала коронавірусна пандемія. Швидкий перехід на віддалений формат роботи дозволив компаніям продовжити ефективно працювати. А з початком повномасштабного вторгнення росії хмари допомогли зберегти критично важливі дані.

Діджиталізація, оцифрування та цифрова трансформація. В чому різниця

Діджиталізація неможлива без оцифрування.

Оцифрування ― це перетворення інформації з аналогового формату в цифровий.

Цей процес більше зосереджений на внутрішній оптимізації процесів: автоматизація роботи та мінімізація паперу, тоді як digitalization виходить далеко за рамки цього. Цифрова трансформація стосується набагато ширшого використання цифрових технологій і культурних змін. Це більше про людей, ніж про цифрові технології. Вона вимагає ключових змін в організації, які підтримуються керівництвом.

Хмара прискорює діджиталізацію

Хмарні технології скорочують витрати на ІТ. Завдяки хмарі проєктам більше не потрібно витрачати час та кошти на локальне обладнання і програмне забезпечення, оскільки IT-системи розміщені в захищених віддалених дата-центрах.

Завдяки хмарі команди можуть ефективніше використовувати нові технології, досягаючи швидших результатів. Організації, які перейшли на хмарні платформи, виводять нові продукти та послуги на ринок на 20-40% швидше.

Хмара дозволяє співробітникам покращити клієнтський сервіс. Завдяки хмарній інфраструктурі працівники отримують доступ до вимірювальних та аналітичних інструментів у режимі реального часу. Так вони приймають більш розумні рішення щодо взаємодії з клієнтами. За допомогою хмарних інструментів можна працювати із будь-якої точки світу.

Переваги діджиталізації для бізнесу

Підвищення ефективності та продуктивності. Хмарні технології, великі дані, аналітика, допомагають бізнесу досягти вищого рівня ефективності та продуктивності. Крім того, деякі компанії використовують штучний інтелект та машинне навчання для автоматизації, масштабування завдань та бізнес-процесів, що вимагають великих обсягів даних.

  • Краще управління ресурсами. Хмара дозволяє компаніям платити лише за ті ресурси, які їм потрібні. Крім того, інтернет речей допомагає компаніям відстежувати свої ресурси майже в режимі реального часу та розуміти як вони використовуються та де потрібне вдосконалення.
  • Краща цифрова присутність. Щоб досягти успіху в сучасну цифрову епоху, фірми мають бути присутні в інтернеті. Це дозволить залучати потенційних клієнтів, покращувати конверсію та підвищувати впізнаваність бренду серед споживачів. Однак організації повинні інтегрувати діджитал у свою загальну маркетингову стратегію.
  • Покращення взаємодії з клієнтами. Щоб виділитися на тлі конкурентів, компаніям необхідно ефективно взаємодіяти зі своїми клієнтами. Аналітика даних та штучний інтелект допоможе створити профілі користувачів, щоб надавати їм персоналізоване обслуговування. Через соціальні мережі ділитися цінним контентом, відповідати на запитання. Для цілодобового консультування використовувати чат-боти.
  • Підвищення швидкості реагування на потреби бізнесу. Ринок постійно розвивається, компаніям потрібно бути впевненими, що вони зможуть йти в ногу з ним. Сьогодні провідні компанії розгортають ІТ-системи із вбудованою гнучкістю та масштабованістю, що дозволяє їм швидко реагувати на нові бізнес-потреби.
  • Швидший час виходу на ринок. Бізнесу потрібно виводити продукти та послуги швидше, ніж будь-коли раніше. Клієнти щодня стикаються з тисячами маркетингових повідомлень, тому компаніям необхідно виділятися з натовпу. Сьогоднішній ринок переповнений інноваційними стартапами, які прагнуть зруйнувати традиційні бізнес-моделі. Компанії повинні вміти відчувати нові загрози та можливості на ранніх стадіях, а здатність виводити продукти швидше, ніж конкуренти, має вирішальне значення для того, щоб залишатися попереду.
  • Збільшення можливостей для отримання прибутку. Цифрові технології можуть збільшити дохід, допомагаючи вийти на нові ринки та клієнтів. Наприклад, компанії мають можливість використовувати аналітику великих даних для виявлення нових ринкових можливостей та потенційних сегментів клієнтів.
  • Підвищення прозорості та видимості. Цифрові технології допоможуть бізнесу підвищити операційну прозорість, забезпечивши єдине джерело правдивої інформації, до якого матимуть доступ усі підрозділи і якому зможуть довіряти. Це дозволяє приймати кращі рішення, підвищити ефективність бізнес-процесів, зміцнити загальну культуру організації.

Додатком Дія сьогодні користуються понад 20 млн українців

Діджиталізація та Україна

У вересні 2019 році в Україні було створено Міністерство цифрової інформації. Серед його завдань була розробка проєкту «держава у смартфоні». Офіційно його запустили у 2020 році під назвою Дія. Він поєднує мобільний застосунок та портал державних послуг. Прямо у смартфоні тепер можна отримати заяву про шлюб, документи для новонародженої дитини, субсидії, пенсії, відкрити ФОП тощо. Крім того, у Дії зберігаються паспорт, ковід-сертифікат, водійське посвідчення, закордонний паспорт. Через Дію внутрішньо переміщені особи отримують допомогу, можна донатити на ЗСУ, дивитися телеканали, зареєструвати пошкоджене майно для компенсації збитків. Подібного додатка не має жодна європейська країна.

Україна має електронну систему державних закупівель Prozorro. Також одними з перших ми впровадили систему для продажу державного майна ― Prozorro.Sale. Тут проходять аукціони з приватизації, оренди комунального майна чи земельних ділянок.

З початком повномасштабної війни ці системи не зупинялися ні на мить. Бо вони розміщені у приватних хмарах GigaCloud. Хмара забезпечила їм відмовостійкість та надійне зберігання критично важливих даних.

Раніше ми розповідали що таке хмарні технології та які переваги вони надають бізнесу.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!