Що таке Kubernetes і для чого він потрібен

Навчання

Автор: GigaCloud

07.02.2023

Що спільного між Booking, BlaBlaCar, Pinterest, Tinder та Pokemon Go? Усі вони працюють на платформі Kubernetes.

За останнє десятиліття попит на контейнери стрімко зріс. За прогнозом Gartner, опублікованим у березні 2022 року, до 2026-го великий бізнес використовуватиме їх на 90%. А в одному опитуванні на StackOverflow, розробники назвали цю технологію однією з найбільш улюблених та популярних.

У статті ми простими словами дамо відповідь на головне питання «Kubernetes — що це», розповімо які задачі вирішує та про його переваги.


Що таке Kubernetes

Kubernetes — це платформа з відкритим вихідним кодом для автоматичного управління контейнерними програмами. Часто можете зустріти іншу назву — k8s. Технологія надає базові інструменти для розгортання, масштабування та підтримки контейнерів.

k8s є незамінним у проєктах із багатьма незалежними програмами. Також його використовують, коли треба оптимізувати запуск програм, які мають мінливі вимоги до продуктивності та у середовищах для тестових завдань. Кубернетіс лежить в основі сучасних архітектур мікросервісів, хмарного ПЗ та робочих процесів DevOps. Має екосистему, яка постійно розширюється.

У 2014 році Google відкрив k8s. Він став наступником Borg, системи керування кластерами, які використовуються інженерами всередині компанії. Перша назва ― Project Seven, на честь героїні серіалу Star Trek. Алюзією на неї є сім ручок на штурвалі логотипа проєкту. Теперішня походить від грецького слова «кермовий».

Контейнеризація додатків — ключове у роботі кубернетес. Розгортаються декількома способами:

  • Традиційний. На початку виникнення комп’ютерів, програми встановлювали на одному сервері. Ті своєю чергою відбирали ресурси один в одного, знижуючи ефективність. Для вирішення проблеми, одну програму почали запускати на одному сервері. Проте мати багато серверів було невигідно.
  • Віртуальна машина. Обчислювальний ресурс, який використовує програмне забезпечення замість фізичного комп'ютера для запуску програм. Одна або кілька віртуальних «гостьових» машин працюють на фізичній «хост-машині». Віртуалізація дозволила ефективніше розподіляти ресурси сервера.
  • Контейнер. Це форма віртуалізації ОС. Усередині нього знаходяться всі необхідні файли, двійковий код, бібліотеки та конфігураційні файли. У порівнянні з ВМ, контейнери не містять образів операційних систем. Що робить їх легшими.

Головна причина виникнення технології контейнеризації — поява складних та високонавантажених IT-інфраструктур.


Можливості Kubernetes

Оркестрування контейнерів

Все більше підприємств віддають перевагу контейнерам через простоту створення, об'єднання та розгортання сервісів. Так можна ефективно використовувати ресурси та ізолювати процеси.
Однак, під час масштабуванням компанії, збільшенням кількості проєктів, зростає кількість контейнерів. Якщо раніше управління ними здійснювалося вручну, то в майбутньому знадобиться спеціальна команда, яка буде оновлювати, підключати, керувати та розгортати їх.
Самі по собі контейнери функціонують на найнижчому рівні організації IT-системи. Щоб отримати максимум від них, необхідно використовувати інструменти-оркестратори, які розташовані над ними.

Керування мікросервісами

Концепція мікросервісів ― далеко не нова ідея. Архітектори ПЗ десятиліттями працювали над тим, щоб розбити великомасштабні сервіси на менші, та мати свободу у своїх діях. Але команді розробників все одно потрібно координувати роботу інфраструктури, у якій розміщені всі дрібні сервіси та спрогнозувати необхідну кількість оперативної пам’яті, віртуальних дисків тощо. Кубернетіс пропонує загальний фреймворк, який надає опис архітектури IT-середовища, дозволяє перевіряти та вирішувати проблеми спільного використання ресурсів.

Керування хмарним середовищем

Куби розроблено для використання будь-де: у приватній, публічній, гібридній хмарі. Також вони дозволяють працювати у мультихмарному середовищі ― виконувати робочі завдання як в одній хмарі, так і в кількох. Так можна уникнути проблеми прив'язки до конкретного постачальника хмарних послуг та підвищити рівень безпеки.


Переваги Kubernetes

  • Простота та гнучкість створення на відміну від віртуальної машини.
  • Можливість швидко «відкотити» зміни.
  • Створення додатків у процесі релізу та їхнє відокремлення від апаратної інфраструктури.
  • Ідентичність середовища розробки, тестування на сервері та терміналах розробника (ноутбуках, комп’ютерах).
  • Можливість переносити програми у різні хмари та ОС.
  • Поділ додатків на ізольовані, розподілені, гнучкі мікросервіси із динамічним розгортанням та керуванням.

Enterprise-бізнесу технологія допомагає зменшити витрати на ІТ-інфраструктуру, оптимізувати кошти, інвестовані в інфраструктуру та обладнання. Також вона скорочує навантаження на IT-команду, дозволяючи займатися розвитком і створенням нових проєктів.

Розподілена архітектура та масштабованість кубів добре поєднуються з машинним навчанням і штучним інтелектом. Ці технології продовжать набирати обертів.

Раніше ми розповідали, що таке контейнеризація.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!