Що таке приватна хмара та в чому її відмінність від публічної

Навчання

Автор: GigaCloud

15.07.2021

Приватну хмару можна порівняти з орендованою квартирою у багатоповерховому будинку. У вас є своя кухня, спальна та ванна кімната. Ви можете переставляти меблі, перефарбовувати стіни та робити все, що вам заманеться. Якщо ж заглибитися у деталі, то поняття приватної хмари набагато складніше.

Що таке приватна хмара, які її особливості та переваги розказуємо нижче.


Що таке приватна хмара

Приватна хмара (private cloud) ― фізично ізольована віртуальна інфраструктура з ексклюзивним доступом одного замовника. Її можна підключити до вже існуючої інфраструктури або інтегрувати з публічною хмарою. За своїм функціоналом вона схожа на власний дата-центр. Проте на відміну від ЦОД, який потрібно будувати та обслуговувати, приватну хмару можна взяти в оренду у хмарного оператора.

Приватна хмара призначена для великих компаній з безліччю IT-сервісів для яких важлива висока інформаційна безпека та здатність витримувати пікові навантаження на IT-інфраструктуру. Наприклад, «Нафтогаз» переніс свої сервіси у приватну хмару GigaCloud та відчув ряд переваг. Серед них: можливість гнучко нарощувати обчислювальні потужності та підвищення рівня безперервності функціонування ІТ-сервісів.



Як вона працює

У приватній хмарі, як і в публічній чи гібридній, використовується технологія віртуалізації. З її допомогою можна об’єднати обчислювальні ресурси у загальні пули та автоматизовано ініціалізувати їх залежно від потреб компанії. Це дозволяє масштабувати ресурси та використовувати їх найбільш ефективно. У приватному хмарному середовищі ці обчислювальні ресурси належать лише одній компанії. Кожен її працівник отримує доступ до хмари через внутрішню мережу компанії або віртуальну приватну мережу (VPN).


Види приватних хмар

Існує безліч варіантів розміщення IT-сервісів у приватній хмарі. Найпопулярніші варіанти:

  • Віртуальна приватна хмара. Від звичайних приватних хмар відрізняється тим, що обчислювальні ресурси розміщені в окремій частині хмари, а не в локальному середовищі.
  • Розміщена приватна хмара. Розміщується в локальному середовищі, або дата-центрі (при цьому інші користувачі не мають доступу до сервера).
  • Керована приватна хмара. Оператор керує хмарним середовищем, слідкує за змінами у ньому, може розгортати додаткові хмарні служби та оновлювати їх. Сервер керованої приватної хмари може значно прискорити роботу компанії та скоротити обсяг необхідних ІТ-ресурсів.



Переваги використання

Крім того, що замовник приватної хмари залишає за собою повне володіння приватною хмарною інфраструктурою, він отримує ще ряд переваг:

  • Швидкий старт. Інфраструктуру можна отримати, а згодом розширювати без витрачання часу на тендери, доставку та налаштування обладнання. Хмарний оператор надає повністю налаштовану та готову до роботи віртуалізовану платформу.
  • Повна підтримка. Фахівці хмарного оператора постійно моніторять стан системи, забезпечують всю технічну підтримку рішення, включаючи заміну компонентів, які вийшли з ладу, їхній апгрейд та швидке розширення за запитом. Якщо хмарний оператор не надає такі послуги, то потрібно задуматися над його компетенцією. Техпідтримка GigaCloud, наприклад, працює у режимі 24/7 та надає всі вищезгадані послуги.
  • Оптимізація витрат. У приватній хмарі відсутні початкові інвестиції. Як і публічна хмарна інфраструктура, приватна хмара надається за орендною моделлю.
  • Безпека та продуктивність. Орендованим «залізом» користується тільки клієнт, що гарантує високу продуктивність та безпеку. GigaCloud забезпечує високий рівень керування інформаційною безпекою, підтверджений сертифікатами ISO 27001 та КСЗІ.



Різниця між приватною та публічною хмарою

Приватна хмара ― це модель розгортання хмари, яка передбачає, що її обчислювальними ресурсами буде користуватися лише одна компанія. До того ж обладнання замовника встановлюють на екранованій стійці в окремій кімнаті та ізолюють від інших користувачів. Керувати хмарою можуть як фахівці клієнта, так і оператора.

Публічною хмарою керує оператор, а користуються одночасно багато компаній та приватних осіб. Компанії можуть поєднувати приватну хмару з публічною в середовищі гібридної хмари.

Тобто, ваша приватна хмара ― це і є орендована окрема квартира у багатоповерховому будинку. А публічну можна порівняти з орендою кімнати у гуртожитку сімейного типу. У вас є свій простір і ви можете робити у ньому що завгодно, але все одно прийдеться займати чергу, щоб приготувати на кухні вечерю. Тому обирати вам.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!