Стоп, знято: ТОП-6 фільмів про хмарні технології

Навчання

Автор: GigaCloud

03.03.2023

«Перевага» з Джонні Деппом, «Сфера» з Еммою Вотсон та «Вона» із Хоакіном Феніксом ― всі ці фільми пронизані сучасними інформаційними технологіями: Big Data, штучний інтелект, глибоке навчання та хмара.

Наше життя докорінно змінили хмарні технології. Тепер ми можемо отримати доступ до будь-якої інформації, не встаючи з дивану. Їх використовують в медицині, освіті, ритейлі, виробництві, науковій діяльності тощо. А ще про них знімають кіно.

Ділимося з вами добіркою кращих фільмів про хмари.

«Перевага», 2014
(Transcendence)

Науково-фантастичний трилер із Джонні Деппом у головній ролі. Розповідає про групу вчених, які намагаються завершити проєкт зі створення штучного інтелекту, в той час, як їх переслідує радикальна антитехнологічна організація. Її члени завдали удару по лабораторіях всього світу та знищили великий обсяг досліджень у галузі AІ. Після того, як одного дослідника, якого грає Джонні, підстрелили радіаційною кулею, колеги вирішили перенести його свідомість у хмару.

Стрічка демонструє можливості хмарних технологій, зокрема безлімітне зберігання інформації та надання доступу до неї з будь-якого місця.

«Терміни та умови можуть змінитися», 2013
(Terms and Conditions May Apply)

Документальна стрічка Каллена Гобака показує на прикладі декількох реальних ситуацій, як корпорації та уряд за допомогою cloud technologies, збирають і використовують інформацію. Отримують вони її від користувачів, коли ті переглядають сайти, встановлюють програми чи купують товари онлайн.

Автор критикує компанії на зразок Facebook, Google та LinkedIn, за погано сформульовані та оманливі політики/умови надання послуг, що дозволяє їм збирати інформацію про користувачів та передавати її третім особам. При чому легально.

Каллен Гобак радить уважно читати умови, а вже потім натискати кнопку: «Я згоден».

«Великі дані з людським обличчям», 2014
(The Human Face of Big Data)

У фільмі досліджується, як Big Data та візуалізація даних із супутників, мільярдів датчиків, камер і смартфонів, які підтримують GPS, дає можливість відчувати, вимірювати та розуміти аспекти нашого існування. Разом ці пристрої допомагають створити новий тип планетарної «нервової системи». І всі ці дані зберігаються у хмарних сховищах.

Через інтерв'ю із десятками науковців та інженерів, які є першопрохідцями у цій сфері, автори картини показують перспективи та небезпеки зростаючої популярності Big Data. Ця технологія, ймовірно, матиме в тисячу разів більший вплив на наше життя, ніж інтернет.

«Великий злом», 2019
(The Great Hack)

Документальний стрічка розповідає про скандал з компанією Cambridge Analytica. Вона неправомірним шляхом збирала інформацію про користувачів Facebook та використовувала їх для налаштування рекламних компаній Трампа під час виборів президента США у 2016 році. Таким чином впливала на думку виборців. Витік торкнувся 87 млн користувачів.

Сюжет підіймає гостру проблему незахищеності в інтернеті та доступу до персональних даних сторонніх людей. Також наголошує на можливостях обробки інформації, які надають хмари. Автори зробили велику роботу, оскільки привернули увагу громадськості до цієї проблеми. Є шанс, що люди почнуть вимагати від законодавців прийняття ініціатив, які захищають персональні дані.

«Сфера», 2017
(The Circle)

Американський технотрилер, знятий за мотивами однойменного роману Дейва Еґґерса. Головна героїня, яку зіграла Емма Вотсон, влаштовується на роботу у всесвітньовідому компанію The Circle, і стає частиною глобального експерименту. Компанія збирає відомості про своїх користувачів, включаючи соціальні мережі, пошту, банківські рахунки тощо, в одній системі за допомогою хмари. Згодом, дівчина розуміє, що корпорація збирає цю інформацію не для гарних цілей.

Фільм показує можливості хмарних технологій та потенційні небезпеки втручання у приватне життя людей.

«Вона», 2013
(Her)

Науково-фантастична стрічка режисера Спайка Джонса. Розповідає історію самотнього письменника, який після розлучення купує нову операційну систему, штучний інтелект якої дуже схожий на людський. Після тривалого спілкування, він у неї закохується.

Історія досліджує тему інтимної взаємодії між людьми та технологіями, а також ставить питання про те, наскільки далеко ми можемо зайти у використанні штучного інтелекту в нашому повсякденному житті.

Здавалося б, звідки Спайк Джонс міг знати, що така реальність настане вже через якихось 10 років? Сьогодні ми маємо ChatGPT, який може працювати у діалоговому режимі та вести бесіду на будь-яку тему. Нічого не нагадує?

А щоб краще розібратися, що таке хмарні технології, як вони виникли та працюють, дивіться відео на нашому YouTube-каналі GigaCloud.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!