Термінальна ферма: що це та в чому різниця від VDI

Навчання

Автор: GigaCloud

02.09.2022

Локдаун 2020-го змусив бізнес відправити співробітників по домівках та активно впроваджувати віртуальні робочі столи, щоб зберегти бізнес-процеси. В умовах війни інфраструктура для дистанційної роботи стала ще актуальнішою.

Є дві технології, за допомогою яких можна розгорнути робочі місця. На перший погляд, між ними немає ніякої різниці, проте це не так.

Визначення та переваги

Термінальний сервер, він же RDS (англ. Remote Desktop Services) ― технологія віддаленого доступу працівників до обчислювальних ресурсів одного чи декількох серверів, на яких виконуються додатки та сервіси. Її розробила компанія Microsoft з метою зробити працівників менш залежними від фізичних пристроїв. Співробітники компанії можуть отримувати доступ до столів та програм з різних пристроїв за допомогою протоколу Microsoft RDP.

Термінальна ферма ― це група серверів, які виконують однакові процеси та створюють єдине обчислювальне середовище. Усі вони працюють незалежно, проте навантаження розподіляють між собою завдяки балансувальникам. У випадку відмови одного з них, виконання процесів перерозподіляється між іншими.

Основні переваги:

  • Економічність. Дешевше купити один раз ліцензії на використання термінального сервера для користувачів або девайсів та програмного забезпечення, яке потрібно для виконання процесів, ніж ліцензувати кожну робочу станцію та ПЗ окремо.
  • Універсальність. Може використовуватися в публічній та приватній хмарі.
  • Безпека. Всі дані зберігаються в одному місці, що значно спрощує резервне копіювання.
  • Віддалена робота. Можна отримати доступ до свого робочого столу, документів, офісних принтерів, мережевих дисків, корпоративної пошти з будь-якого місця, де є інтернет.

VDI (англ. Virtual Desktop Infrastructure, тобто інфраструктура віртуальних робочих місць) ― технологія, що дозволяє розгорнути робочі столи на окремих віртуальних машинах фізичного обладнання. Кожен співробітник працює виключно на своїй ВМ та не впливає на роботу інших працівників та їхніх додатків. На стороні користувача можливе використання будь-якого девайсу або тонкого клієнта.

Основні переваги:

  • Ізольованість. Робочі процеси окремих працівників максимально розділені.
  • Продуктивність. Кожен користувач використовує ресурси своєї ВМ, що не впливає на швидкість виконання процесів та реагування додатків.
  • Відсутність обмежень. Сервіс не обмежений однією операційною системою або архітектурою ПЗ.
  • Розподіл ресурсів. Можна налаштувати доступність до ресурсів для різних співробітників.

Різниця між технологіями

Virtual Desktop Infrastructure та Remote Desktop Services виконують однакові завдання, проте мають розбіжності.

RDS Farm VDI
Хмара

Публічна, приватна

Приватна
Продуктивність Користувачі можуть стикатися із затримкою при використанні ресурсомістких програм Найнижча затримка навіть при використанні графічних програм
Інтерфейс Єдиний, але користувачі отримують доступ до свого робочого столу Подібний до робочого столу фізичних ПК
Безпека Визначає адміністратор Визначає адміністратор
Ціна Дешевше. Витрати на ліцензії та хмару Дорожче. Витрати на ліцензії та приватну хмару
Налаштування та обслуговування Централізовано адміністратором Централізовано адміністратором
Рівень ізоляції Низький – власний обліковий запис для кожного користувача Високий – власний віртуальний комп'ютер для кожного користувача
Корпоративні програми Є обмеження на запуск та роботу ПЗ Немає обмежень на запуск та роботу ПЗ


Що ж обрати

Проаналізуйте потреби, підрахуйте фінанси та окресліть бізнес-завдання.

Інфраструктура віртуальних робочих столів пропонує широкі можливості налаштування та високу безпеку, але вимагає значних витрат для впровадження. Тому є хорошим варіантом для великих компаній.

RDS ферма ― більш економічний варіант. Але разом з тим має обмеження в налаштуванні. Її створення підходить для невеликих чи середніх компаній, які не мають підвищених вимог до безпеки та продуктивності.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!