VDI для безпечної віддаленої роботи бізнесу

Навчання

Автор: GigaCloud

13.09.2021

Уявіть, що офіс, в який ви поспішали вранці та до якого звикли, раптом змінився. Та й сам кабінет знаходиться не в бізнес-центрі на 14 поверсі, а де-небудь в кав'ярні або ще краще ― на березі моря. Уявили? Так ось, все це реально завдяки віртуалізації вашого робочого столу.

Що таке віртуальний робочий стіл (VDI), як він працює та яку цінність несе бізнесу.


Що таке VDI

VDI (Virtual Desktop Infrastructure) ― віртуальні робочі столи для безпечної та ефективної дистанційної роботи.

До появи комп’ютерів робоче місце офісного працівника виглядало так: дерев’яний стіл, на ньому стоси паперів у теках, калькулятор, стаканчик з канцелярію, настільний календар та сімейне фото у рамці. Згодом все це перенесли на ПК. На моніторі з’явилися ті ж папери, але додалися програми Microsoft Word, Exel тощо. Вони зберігалися на жорсткому диску комп’ютера. У випадку з VDI, або який ще називають HDI (Hosted Desktop Infrastructure), копію робочого столу розміщують на централізованому сервері в дата-центрі чи у хмарі. Працівник отримує доступ до нього за допомогою комп’ютера, ноутбука, телефону чи планшету через інтернет або локальну мережу.

Рішення підходить для великих компаній зі сфери ритейлу, фармацевтики, банкінгу, фінтеху, розробників програмного забезпечення, кол-центрів. Воно стає вигідним, починаючи від впровадження 100 віртуальних робочих місць.

Сервіс знадобиться компаніям у таких випадках:

  • Територіально розподілена структура, багато співробітників, які працюють віддалено. Системному адміністратору буде зручніше дистанційно керувати комп’ютерами.
  • Обладнання старіє та зношується, вимагаючи все більше грошей на підтримку. Оренда віддаленого робочого столу коштує дешевше.
  • Співробітники працюють віддалено, користуючись слабо захищеними домашніми мережами, або відкритим публічним Wi-Fi. Сервіс знизить можливість витоку даних.



Як працює VDI

Всі комп’ютери користувачів об’єднані між собою у віртуальному середовищі. Кожен працівник компанії отримує свій віртуальний комп’ютер та працює з ним ізольовано від інших. Він нічим не відрізняється від фізичного. Просто робота з ним відбувається по-іншому.

Всі обчислення виконуються на групі серверів. До своїх робочих столів користувачі підключаються за допомогою «тонких клієнтів» ― спеціалізованих невеликих комп’ютерів, які передають зображення із сервера на монітор без відчутних затримок. На роботу VDI не впливає поганий інтернет і віддалене розташування офісу. Рішення працює з будь-яким програмним забезпеченням, що і відрізняє його від термінальних ферм. Системним адміністраторам компанії буде легше адмініструвати комп’ютери, що дасть можливість зекономити на підтримці IT-інфраструктури.


Варіанти реалізації віртуальних робочих місць

Є різні способи організувати віддалений стіл. У чому їхня різниця?

DaaS (Desktop as a Service) ― послуга віртуального робочого столу за підпискою через хмарний хостинг. Підійде стартапам та компаніям з невеликим штатом працівників та обмеженим бюджетом на IT. Рішення вигідне для використання, якщо компанії потрібно максимум 10-20 віртуальних місць. Якщо мова йде про 100 і більше ― раціональніше орендувати VDI у хмарного оператора.

VDI (Virtual Desktop Infrastructure) ― надається користувачу в оренду, розгортається у межах приватної хмари, що дає можливість розгортати велику кількість робочих столів. Підходить для складних IT-інфраструктур середніх та великих компаній.

Термінальний доступ, він же RDS ― поширена альтернатива VDI. Підходить для нескладних IT-інфраструктур малих чи середніх компаній. У випадку з RDS усі співробітники працюють разом на одній віртуальній машині. Серед недоліків рішення ― користувач не може створити власне повністю ізольоване середовище з унікальним набором прав.



Переваги віртуальних робочих столів

Якщо працівники компанії не відчують різницю у роботі, то IT-спеціалістам стане простіше, завдяки перевагам сервісу:

Безпека. Всі дані знаходяться в дата-центрі чи хмарі. А це значить, що критично важлива інформація захищена резервним копіюванням. На функціонування робочого столу не впливає вимкнення світла в офісі. Системні адміністратори налаштовують різні рівні доступу для користувачів та скрипти, які при підозрілій активності блокують робочий стіл. Без сисадміна користувач не зможе завантажити на робочий стіл шкідливі програми.

Централізоване керування. Системний адміністратор може налаштовувати бекапи, оновлювати програмне забезпечення, слідкувати за роботою всіх працівників компанії з однієї системи. Якщо знадобиться новий робочий стіл, сисадмін зможе розгорнути його за декілька хвилин і так само швидко видалити. Додатки оновлюються та розгортаються централізовано, а тонкі клієнти майже не потребують обслуговування. Змінювати комп’ютери працівників не потрібно, оскільки підключення до віддаленого робочого столу відбувається за допомогою тонкого клієнта.

Від впровадження сервісу виграють і власники компаній. Основна перевага для них ― економія. Для його розгортання потрібен лише сервер, монітор та тонкий клієнт. Можна зекономити на оновленні та обслуговуванні фізичного обладнання, а будь-який ПК можна перетворити на тонкий клієнт. Відновлення віртуальної машини чи тонкого клієнта займає декілька хвилин, тому для цього не потрібно тримати великий штат системних адміністраторів. А якщо замінити хоча б десять фізичних комп’ютерів, можна знизити платежі за електроенергію.



Віртуальні робочі столи від GigaCloud

Віртуальні робочі місця розгортаються у приватній хмарі PRO Cloud від GigaCloud. Вона складається із серверів, сховищ даних, оперативної пам’яті та мережевого обладнання. Керувати ними можна за допомогою системи віртуалізації та оркестрації. Технічні фахівці GigaCloud під кожного клієнта збирають необхідну конфігурацію хмарної інфраструктури, яку можна в будь-який момент змінити, додаючи або видаляючи ресурси. Коли хмарна інфраструктура готова, фахівці розгортають під клієнта сервіс, побудований на VMware Horizon.

Для клієнта нічого не змінюється. На екрані він бачить звичний робочий стіл, ту ж ОС і програми. Користувач не прив’язаний до конкретного ПК. Щоб відновити роботу з іншого місця, достатньо авторизуватися. Працівники компанії комфортно працюють зі своїх віртуальних робочих столів.

Можливості сервісу VDI від GigaCloud:

  • Дані знаходяться в єдиному центрі та обробляються на віртуальних машинах всередині хмари, не залишаючи периметр безпеки.
  • Приватна хмара будується з урахуванням резервування всіх компонент, без єдиної точки відмови. Для максимальної відмовостійкості можна рознести інфраструктури VDI на два незалежних майданчики.
  • Використання простих та надійних desktop клієнтів практично не вимагає обслуговування.
  • Розміщення, налагодження та обслуговування серверного кластера під сервіс знаходиться на стороні хмарного оператора та звільняє від цієї роботи ІТ-персонал компанії.
  • Рішення надається користувачу в оренду, що знижує капітальні витрати до нуля.
  • TCO VDI у приватній хмарі менше, ніж TCO володіння власними комп'ютерами, або побудови віртуальних робочих місць на власному обладнанні.

Використання віртуальних робочих столів ― значна трансформація роботи компанії. Вони дають співробітникам свободу та гнучкість в роботі водночас даючи більше контролю та прозорості в процесах. І погодьтесь, робоче місце на березі моря звучить непогано.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!