Workation: кому обрати та як організувати віддалену роботу

Навчання

Автор: GigaCloud

15.12.2021

Full time, remote, freelance ― все це можливі формати роботи, які бізнес практикує давно. Великої популярності сьогодні набирає ще один ― workation. Що це, кому підходить та як працює на практиці, розказуємо нижче.

Що таке workation

Поняття workation перекладається як work ― «робота» та vacation ― «відпустка». Так тепер називають дистанційну роботу в місці, де зазвичай проводили відпустку.

Принцип такий: людина обирає місто чи країну, де хоче провести воркейшн, попереджає керівництво компанії, отримує дозвіл, збирає необхідні документи та від'їжджає. Працює протягом 6-8 годин, а увечері вивчає пам’ятки міста, відпочиває на пляжі чи ходить у гори. Дослідження показують, що такий баланс позитивно впливає на психологічний стан працівника та допомагає уникнути вигорання.

Воркейшн прийшов в Україну з Європи. Там у 2012 році корпорації ввели цей тренд як один із бонусів для своїх співробітників. Хоча формат був дещо не такий: вся команда виїжджала на тиждень в інше місто чи країну, щоб працювати, відпочивати та таким чином згуртовуватися.

Всі співробітники німецького стартапу GOhiring працюють дистанційно. При цьому кожен обирає де працювати, відповідно до власних чи сімейних потреб. Більшість команди регулярно працює з Берліна, в той час, як інші базуються у Франції, Португалії чи Україні, а деякі є справжніми «цифровими кочівниками», що змінюють місцезнаходження по всьому світу. Щоб ефективно керувати віддаленою командою, стартап використовує безліч інструментів. Наприклад, Slack, Trello, Google Hangouts та хмарні сервіси.

Кому підходить такий формат роботи

Найважливіша умова для воркейшину — відсутність прив’язки до офісу чи фізичного робочого місця. Наприклад, лікар чи вчитель не зможуть практикувати такий формат роботи. А от айтішники та фахівці зі сфери креативних індустрій, починаючи копірайтером та закінчуючи бухгалтером — легко. Головне, щоб був стабільний інтернет-зв'язок, облаштоване робоче місце, незначна різниця у часі, чітке дотримання графіку, достатній відпочинок та самодисципліна.

Як воркейшн працює на практиці

Для працівників

У липні 2021 року подружжя із Києва вирішило спробувати workation. З початку карантину обоє працювали віддалено з дому. Домовившись з керівництвом, Андрій та Ксенія взяли квитки на літак, зібрали валізи та втекли на місяць зі спекотних «кам’яних джунглів» до мальовничої Чорногорії. Для проживання обрали містечко Бар.

Андрій та Ксенія прокидалися рано, бігали на набережній Адріатичного моря та пили каву в ресторанчику поблизу своїх апартаментів. З 10:00 до 17:00 працювали, а потім вивчали пляжі чи міста вздовж узбережжя. Їх у Чорногорії не перерахувати.

Подружжя працює в продуктових IT-компаніях, тому їм для роботи в Чорногорії потрібні були лише ноутбуки. Оскільки пошта, таск-менеджери, CRM-система та інші необхідні сервіси розміщені на хмарному сервері, проблем з доступом до них не було.

Переваги:

  • Зросла продуктивність, завдяки відсутності пробок та звичної рутини.
  • Розвантажився мозок, через зміну картинки за вікном.
  • З’явилися нові навички, завдяки перебуванню в іншій країні.

Серед недоліків:

  • Дуже важко зосередитися на роботі, коли за вікном море та пальми.
  • Воркейшн — це, все ж таки, робота, хоч і не в офісі чи власній квартирі. І згодом потрібно піти у справжню відпустку.


Для бізнесу

Компанії по всьому світу активно практикують гібридний формат роботи. На думку професора економіки Стенфордського університету Ніколаса Блума, треба дозволяти персоналу працювати віддалено хоча б два дні на тиждень.

Якщо говорити про воркейшн, то керівництво може відпустити працівника і на місяць, але за умови, що його функціональні обов’язки передбачають повністю віддалений формат роботи, а його відсутність не нашкодить бізнес-процесам компанії.

Переваги:

  • Можна зекономити на оренді приміщення для офісу, електроенергії, каві та печеньках.
  • Співробітники не вигорають, і зхантити їх набагато складніше.

Щоб воркейшн працював ефективно, бізнесу необхідно організувати можливість гібридного формату роботи.

Як бізнесу правильно організувати гібридний офіс

Для організації гібридного офісу необхідно:

  • Впровадити електронний документообіг. Як внутрішній, так і зовнішній. Так, працівники матимуть доступ до документів 24/7, зможуть обмінюватися ними як між собою, так і з клієнтами.
  • Забезпечити ефективну комунікацію між працівниками. Для цього можна використовувати сервіси для відеоконференцій, таск-менеджери, інструменти для керування проєктами. Так, керівництво зможе простежити роботу кожного співробітника, його залученість та продуктивність.
  • Перенести всі програми та сервіси у хмару. Оренда хмарної інфраструктури дозволить працівникам підключатися до сервісів з будь-яких пристроїв, у будь-якому куточку світу, у будь-якому настрої. Хмара централізує інформацію та синхронізує процеси роботи у компанії з безліччю підрозділів.
  • Подумати про інформаційну безпеку. Працівники під час workation’y працюють у кафе, в аеропорту, біля басейну чи у лобі готелю, і використовують публічний Wi-Fi. За умови, що вся критично важлива інформація розміщується на хмарному сервері, вдасться захистити її від кібератак за допомогою спеціальних інструментів. До того ж системний адміністратор зможе легко налаштувати план резервного копіювання.
  • Використовувати віртуальні робочі столи (VDI). Це просто знахідка для компаній, які хочуть організувати безпечну та ефективну дистанційну роботу. Співробітники зможуть працювати з усією корпоративною інфраструктурою, не переймаючись тим, що інформацію вкрадуть. VDI ― це просто картинка, і нічого скопіювати не можна. Дані віртуальних робочих столів зберігаються та обробляються на сервері у хмарі. Користувач зможе підключитися до системи за допомогою особистого ноутбука, планшета або телефона.

І найголовніше, гібридний формат роботи з використанням хмарних технологій звільнить від необхідності оновлювати серверний парк, оплачувати роботу фахівця з догляду за «залізом», з легким серцем відпустити працівників на воркейшн та інвестувати у запуск нових проєктів чи продуктів.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!