Хмарні технології ― драйвер росту медичної галузі України

Новини компанії

Автор: GigaCloud

08.07.2020

Хмарні технології ― одна з головних тенденцій електронної охорони здоров'я у світі та основний драйвер росту медичної галузі в найближчі кілька років. Таку думку висловили експерти в сфері охорони здоров'я у новому випуску YouTube-каналу GigaCloud About, присвяченому медичним інформаційним системам.

Медичні інформаційні системи (МІС) ― програмні комплекси автоматизації роботи медзакладів, які роблять їхню роботу зручною та ефективною, повністю замінюючи паперову історію хвороби електронною. «Коли в 1999 році я прийшла працювати в пологовий будинок, то щодня писала десятки стандартних щоденників післяпологових пацієнток, карт породіль і тих, що надходять в гінекологію, амбулаторних карт, розповідає Наталія Лелюх, лікар акушер-гінеколог. ― Тоді, на початку нульових я напрацювала собі мозоль і потовщення фаланги пальця, об яку терлася ручка. Сьогодні я вже можу в Києві бачити протокол МРТ пацієнтки, яка тільки що зробила дослідження в нашій клініці у Львові, архівувати картинки УЗД і кольпоскопії, порівнювати динаміку та показувати результат через роки».

МІС дозволяють зберігати персональні та медичні дані пацієнтів в одному місці ― хмарі з цілодобовим доступом. Для цього вони мають своєчасно підключитися до хмарної державної центральної бази даних «Електронна система охорони здоров'я» (ЕСОЗ) і відповідати державному стандарту комплексного захисту інформації (КСЗІ)

«При реєстрації нових клінік, приватних кабінетів або пацієнтів ми отримуємо масу персональних даних, зберігати які потрібно відповідно до вимог Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації по реалізації КСЗІ, а також Закону України “Про захист персональних даних”, ― говорить Артем Пироженко, генеральний директор, співзасновник медичної інформаційної системи Health24. ― І ми з самого початку розуміли, що цю частину роботи краще віддати на аутсорс хмарному провайдеру, який має відповідний сертифікат безпеки та зможе реалізувати всі системи захисту на 100%».

До питань кібербезпеки в системі E-Health підходять дуже серйозно. «Ми діємо виключно в законодавчому полі України та тісно взаємодіємо зі службою Спецзв'язку, ― розповідає директор Департаменту інформаційних технологій Національної служби здоров'я України Олександр Рябець. ― У нас є атестат відповідності КСЗІ, який ми отримали на початку 2020 року. Щорічно представники чотирьох найбільших у світі аудиторських компаній проводять для нас тестування безпеки всіх систем».

«Центральний компонент E-Health містить два набори даних, які можна зарахувати до чутливих ― це персональні та медичні дані. Другий тип даних захищається найбільш ретельно. Якщо говорити про медичні дані, доступ до них має обмежене коло співробітників, кожен зі своїм рівнем доступу», ― додає Олександр Рябець.
Але у захисту медичних персональних даних є й інша сторона медалі, про яку не прийнято говорити. «В Україні є Закон “Про захист персональних даних”, і за його порушення можна отримати максимум адміністративне покарання, ― каже Наталія Лелюх. ― А ось нерозголошення лікарської таємниці законодавчо не врегульовано, і за це не карають».

На думку Наталії, для повноцінного втілення медичної реформи в Україні необхідно не менше 30 років. «Потрібно, щоб прийшли справжні реформатори, щоб змінилося три покоління лікарів і старожилів замінили ті, хто буде сприймати цифрову медицину як норму, ― каже вона. ― Ми мріємо про адекватність та єдність електронної системи, яка буде зручною для лікарів, корисною для пацієнтів і додасть взаєморозуміння у нелегких відносинах між лікарем, пацієнтом, медичним бізнесом та контролюючими органами».

Взаємодія Health24, інших подібних МІС і центральної бази даних ЕСОЗ ― хороший приклад такої гібридної системи цифрової медицини та ефективної взаємодії бізнесу та держави.



Про YouTube-канал GigaCloud About
Канал створений у вересні 2019 року хмарним провайдером GigaCloud. На каналі в доступній формі розповідається про хмарні технології, як вони впливають на бізнес, проводяться регулярні інтерв'ю з експертами в сфері IT.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!