Майбутнє персональних даних в Україні ― за хмарними технологіями

Новини компанії

Автор: GigaCloud

21.05.2020

Основою інформаційних взаємовідносин громадянина і держави в епоху цифровізації має бути безпека, і Україні в цьому плані поки нічим похвалитися. Таку думку висловили експерти з цифрової трансформації в ефірі YouTube-каналу GigaCloud About.

Витік персональних даних в додатку «Дія» стався через рік після того, як уряд України оголосив про запуск програми «держава в смартфоні». У цьому немає провини розробників програми, вважає Олександр Федієнко, депутат Верховної Ради України, заступник голови Комітету ВР з питань цифрової трансформації. ― Витік персональних даних стався точно не з програми «Дія», ― говорить він. ― Джерела витоку ― це, на жаль, бази даних міністерств. Яких саме ― мають розбиратися правоохоронні органи».

Причину цього витоку потрібно шукати в площині законодавства ― такою є думка Владислава Власюка, адвоката, експерта з юридичних питань і співзасновника юридичної компанії «ePravo». «Два роки тому в ЄС набув чинності новий протокол захисту персональних даних GDPR, ― говорить він. ― Теоретично, до кінця року його мали б ухвалити в Україні, але я думаю, що це малоймовірно. Серед усього іншого, він як раз передбачає посилення відповідальності за витік та інші порушення обробки персональних даних».

Однак, питання безпеки інформаційних взаємовідносин громадянина і держави неможливо вирішити тільки посиленням відповідальності за порушення в роботі з персональними даними. «Існує сегмент даних, які мають знаходитися лише в хмарах, контрольованих державою, ― каже Василь Задворний, генеральний директор електронної системи державних закупівель Prozorro. ― Метадані людей сьогодні ― це головні дані в усьому світі. Їх використовують для орієнтування під час продажу товарів і послуг або формування електоральних переваг. Я вважаю, що такі дані мають зберігатися виключно в національних хмарах, на території нашої країни, а рівень безпеки їхнього зберігання має відповідати чинному законодавству».

Якщо оцінювати діджиталізацію країни не тільки з точки зору розвитку державних послуг, Україна вже давно активно рухається в правильному напрямку. Карантин прискорив цифровизацию в Україні, але цей процес почався задовго до пандемії коронавірусу, вважає Ілля Кабачинський, головний редактор видання AIN.UA. «В Україні, як не крути, одна з найбільш просунутих банківських систем в світі, ― говорить він. ― Ми звикли миттєво і без зайвої бюрократії пересилати один одному гроші. В цілому, подібні сервіси розвиваються у нас добре. Стратегії їхнього розвитку, напевно, немає, і це мінус. Плюс в тому, що є люди, яким цікаво щось змінювати, впроваджувати нові послуги. І вони це роблять».

Більше інформації у відео.

Про YouTube-канал GigaCloud About
Канал створений у вересні 2019 року хмарним провайдером GigaCloud. На каналі в доступній формі розповідається про хмарні технології, про те, як вони впливають на бізнес, проводяться регулярні інтерв'ю з експертами в сфері IT.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!