Верховна Рада ухвалила закон «Про хмарні послуги»

Новини компанії

Автор: GigaCloud

17.02.2022

Це перший крок до Cloud First Strategy у державному секторі. У розробці закону брали участь і фахівці хмарного оператора GigaCloud.

17 лютого Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №2655 «Про хмарні послуги». Його мета — створення умов для обробки та захисту даних при використанні технології хмарних обчислень, визначення особливостей використання хмарних послуг органами державної влади, а також більш ефективне використання державних ресурсів шляхом впровадження новітніх технологій.

«Хмарні технології дозволять знизити корупційні ризики на закупівлі обладнання, суттєво зменшити витрати з бюджету, а головне — прискорити впровадження інновацій в органах влади», — говорить Михайло Федоров, Віцепрем'єр-міністр - Міністр цифрової трансформації України.

Закон встановлює правила використання хмарних послуг державними органами. Наприклад, забороняє обробляти інформацію з держтаємницею та розміщувати державні реєстри у дата-центрах за межами України, а також на тимчасово окупованих територіях.

Також закон закріплює вимоги до хмарних операторів, які можуть надавати послуги державним органам.

«Сьогодні Україна зробила перший крок до Cloud First Strategy, яку економічно розвинені країни світу почали масово впроваджувати 11 років тому. У США вона діє з 2011 року. Хмарний законопроєкт потрібен не нам, не провайдерам. У нас багато інших більш важливих завдань. Він потрібен державі, щоб гарантувати своїм споживачам роботу лише з надійними постачальниками послуг, ― говорить Артем Коханевич, CEO GigaCloud.

Актуалізація інформації

Закон України «Про хмарні послуги» набув чинності 16 вересня 2022 року. Він визначає правові відносини, що виникають при наданні хмарних послуг, та встановлює особливості використання хмарних послуг органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, військовими формуваннями, утвореними відповідно до законів України, державними підприємствами, установами та організаціями, суб’єктами владних повноважень та іншими суб’єктами, яким делеговані такі повноваження.

Закон визначає:

  • поняття «хмарних обчислень», «хмарних послуг», «надавача хмарних послуг», «користувача хмарних послуг», «хмарних ресурсів», «центр обробки даних (ЦОД)»;
  • види хмарних послуг;
  • використання хмарних послуг;
  • учасників відносин у сфері хмарних послуг;
  • державне управління і регулювання при наданні хмарних послуг;
  • повноваження регулятора комунікаційних послуг;
  • вимоги до надавача хмарних послуг та/або послуг центру обробки даних;
  • ведення переліку надавачів хмарних послуг та/або послуг центру обробки даних;
  • надання хмарних послуг та/або послуг центру обробки даних;
  • порядок надання хмарних послуг, пов’язаних з обробкою державних інформаційних ресурсів або інформації з обмеженим доступом;
  • обробку персональних даних при наданні хмарних послуг та/або послуг центру обробки даних;
  • захист інформації при наданні хмарних послуг та/або послуг центру обробки даних;
  • міжнародне співробітництво.

З повним текстом Закону України «Про хмарні послуги» можете ознайомитися за посиланням.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!