Кібербезпека в авіації: чому це важливо саме зараз

Заходи

Автор: GigaCloud

01.03.2019

В 2018 році пасажиропотік аеропортів України вперше в історії перевищив позначку 20 млн і становив 20 млн 550 тис. Це на 25% більше, ніж в 2017-му. В Україну прийшли потужні світові лоукостери, які розворушили українських авіаперевізників (+18% приросту пасажиропотоку у 2018-му).

Більший пасажиропотік — більше ризиків безпеки. Це добре розуміють в Ryanair, які планують відкрити в Україні власний ІТ-хаб — четвертий за потужністю після Мадриду, Вроцлава та Дубліна. Для обговорення ризиків у кібербезпеці та шляхів їх вирішення, на початку лютого в Міністерстві Інфраструктури України відбулося спільне засідання комітетів інформаційних технологій та авіаційної безпеки Асоціації «Аеропорти України».

В заході взяли участь фахівці та посадовці, від яких залежить питання кібербезпеки у вітчизняній авіації: президент ААУЦА Петро Липовенко, радник Міністра інфраструктури України, голова ІТ-комітету ААУЦА Євген Владіміров, керівник експертної групи з питань інтегрованих систем та сервісів МІУ Фарід Сафаров, начальник управління авіаційної безпеки Державіаслужби Володимир Мачуський, директор Європейського регіонального центру ІКАО з авіаційної безпеки Ігор Добровольський та начальник Державного центру кіберзахисту Роман Боярчук. Захід також відвідала низка представників бізнесу, які пропонували свої рішення в галузі кібербезпеки: GigaCloud, Information Systems Security Partners, UnderDefennce, «Роберт Бош Україна», «Дата Груп» та інші.

Ключові повідомлення конференції — в коментарях її учасників.

Антон Хвастунов
Співзасновник GigaCloud

На цьому заході ми спільно з нашим партнером, компанією RMRF, представили універсальний продукт із захисту від кібератак. Він може закрити задачі будь-якого підприємства. Цього року ми плануємо запустити низку інших продуктів на базі нашої хмарної інфраструктури.

Чому це потрібно аеропортам? Пасажиропотік в Україні постійно зростає, на наш ринок приходять нові перевізники, відповідно, зростають вимоги до кібербезпеки. Завданням GigaCloud є не просто створювати інфраструктуру, яку може орендувати клієнт, а пропонувати рішення для різноманітних складних задач. В тому числі таких, як кібербезпека в авіації.

Петро Липовенко
Президент ААУЦА

Тема кібербезпеки є дуже актуальною на cьогодні, обставини в Україні та світі про це яскраво свідчать. В 2017 році ми пережили потужну хвилю кібератак, вони періодично виникають і зараз.

Авіаційна галузь вимагає особливого ставлення до питань безпеки. Ми як громадська організація ініціювали цей захід, щоби привернути увагу до проблеми. Наша мета — зібрати фахівців та провідні компанії, які забезпечують сервіси з кібербезпеки, окреслити проблеми, організувати майданчик для дискусій та підготовки рішень. А конкретні кроки в цьому напрямку мають прийматися на рівні органів центральної виконавчої влади — міністерств та уряду.

Євген Владіміров
Голова ІТ комітету ААУЦА

В 2016-2017 році Україна вперше пережила потужні кібератаки, коли на деякий час була заблокована робота об’єктів критичної транспортної інфраструктури та багатьох інших підприємств. Висновки було зроблено на державному рівні, і з 2018 року почала впроваджуватись національна стратегія кібербезпеки. На даний час розбудовуються 5 національних центрів кібербезпеки, починають створюватися галузеві і регіональні центри.

Кібербезпека — це наша спільна мета, і її досягнення полягає в об’єднанні зусиль державного та приватного секторів, адже запорукою успіху є постійний і повний обміну інформацією.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!