Чому міграція у хмару покращує екологію

Навчання

Автор: GigaCloud

04.10.2022

Стрімкий розвиток інформаційних технологій збільшує попит на електроенергію. Вчені-кліматологи попереджають, що надмірне споживання енергії викопного палива і як наслідок його вуглецевий слід, пришвидшить глобальне потепління та зміну клімату. Хоча дата-центри хмарних операторів споживають величезну кількість електроенергії, вони більш екологічні, ніж власні ЦОД та серверні кімнати на підприємствах. Як це можливо?


Як IT-сервіси впливають на навколишнє середовище

Дата-центри в усьому світі споживають понад 205 терават-годин електроенергії на рік. Це число перевищує річне споживання електрики усієї України. Зараз на центри обробки даних припадає близько 2-4% світових викидів вуглецю. Приблизно скільки ж ― на авіаційну промисловість.

Кожен раз, коли Ліонель Мессі завантажує фотографію в Instagram, щоб її могли побачити майже 360 мільйонів користувачів, вона споживає 48 мегават-годин електроенергії. За даними Uptime Institute, стільки енергії споживають смартфони користувачів, щоб оновити дані та показати фото. 48 МВт-год — це стільки енергії спожив би ваш ноутбук, якби працював безперервно понад 100 років.

Чим складніші розрахунки, тим більше електрики витрачається. Наприклад, майнінг криптовалюти Біткойн, який заснований на технології блокчейн, у 2019 році спожив 75 терават-годин, що дорівнює споживанню електроенергії 20 мільйонами британських домогосподарств.

Штучний інтелект та метавсесвіт також залишають свій негативний відбиток на нашій планеті. Очікується, що AI та metaverse щодня обслуговуватимуть мільярди пристроїв по всьому світу. Скільки для цього знадобиться електрики важко навіть уявити.



Що робити

Знизити викиди вуглекислого газу та зменшити споживання електроенергії допомогає скорочення кількості ЦОД шляхом міграції інфраструктури у хмару. За різними підрахунками, таким чином бізнес використовуватиме на 77% менше серверів та на 84% менше електрики, що на 88% скоротить викиди вуглецю. Все це позитивно вплине на стан навколишнього середовища.


Екологічні переваги хмарних обчислень

Хмарні технології покращили спосіб функціонування бізнесу. Вони допомогли організаціям зменшити капітальні витрати, надали масштабованість та забезпечили кращий контроль над даними. Окрім покращення роботи компаній, хмарні обчислення також впливають на навколишнє середовище в усьому світі. Ось їхні основні екологічні переваги.

Більш ефективне використання обладнання

Хмара – це загальне середовище. Якщо одному користувачу необхідна велика кількість ресурсів для проведення акції чи розпродажу, а в іншого бізнес сезонний, і на даний час він не використовує весь свій об’єм ресурсів, то оператор може ефективно розподіляти їхнє споживання між клієнтами.

У випадку із «залізом», кожній компанії потрібно купити сервери із запасом, з урахуванням пікових навантажень на сервіси, які на них розміщені. Що є не найкращим варіантом з екологічної точки зору.

Швидкість оновлення «заліза»

Традиційний сервер, яким володіє одна компанія, як правило, використовується протягом тривалого часу перед оновленням або заміною. Обладнання, на якому побудована хмара, має набагато вищі показники використання, ніж «залізо». Воно матиме коротший життєвий цикл, що призведе до швидшого оновлення. Крім того, регулярна заміна обладнання є більш економічно вигідною, оскільки нові технології забезпечують кращу енергоефективність.

Зменшення споживання електроенергії

Традиційні системи передачі даних вимагають високих витрат на обслуговування, потребують безперебійного живлення, охолодження та великої кількості електроенергії. Перенесення програмного забезпечення в хмару може значно заощадити її використання.

Дослідження, проведене Національною лабораторією ім. Лоуренса Берклі, показало, що перенесення електронної пошти, CRM чи сайту в хмару знизить загальне енергоспоживання цих сервісів на 87%.

Ефективність за допомогою масштабу

Інфраструктура, яку використовують тисячі клієнтів, має бути досить великою. Так можна ефективно спроєктувати систему охолодження, яка є ключовим енергетичним елементом таких рішень. Використання коридорів з холодним та теплим повітрям, точний контроль температури або рекуперація енергії ― методи, недоступні для невеликих серверних кімнат. Дата-центри використовують ефективність використання енергії (PUE), щоб визначити, скільки енергії необхідно для обслуговування серверної кімнати (живлення, охолодження, освітлення тощо) порівняно з тим, що використовується тільки для живлення пристроїв.

Екологічна проактивність

Зараз віртуальні сервіси замінили громіздке обладнання та фізичні пристрої. Багато компаній переходять на електронний документооборот, а не надсилають важливі папери факсом. Використовують Zoom чи Microsoft Teams для проведення конференцій, а не збирають команди у переговорних кімнатах офісу. Хмара допомогла багатьом компаніям стати «зеленими», одночасно підвищуючи енергоефективність.

А ще вона допомагає організувати віддалену роботу. Співробітники працюють з дому, а отже бізнес зможе відмовитися від оренди чи покупки офісу. Дослідники вважають, що дистанційна робота допоможе компаніям уникнути потенційного викиду близько трьох млн тонн вуглецю на рік лише шляхом зменшення кількості поїздок на роботу.

«Зелені» дата-центри

Найбільші світові IT-гіганти Amazon, Microsoft і Google почали впроваджувати плани з переведення своїх дата-центрів на безвуглецеву електроенергію. Amazon планує зробити це до 2025 року, а до 2040-го ― досягти нульового рівня викидів вуглекислого газу. Microsoft зобов'язався стати вуглецево-негативним до 2030 року і прибрати з атмосфери весь вуглець, який компанія викидала з 1975 року. А Google ще у 2018 році перейшов на використання відновлювальної енергії, щоправда, частково. Він придбав квоти на ті види своєї діяльності, які все ще споживають електроенергію з викопних видів палива. Проте пообіцяв, що до 2030 року повністю використовуватиме електрику з безвуглецевих джерел.

Раніше ми розповідали що таке віртуальний дата-центр та в чому його переваги перед фізичним.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!