Переводимо бізнес на ремоут: оцінюємо рішення VDI та RDS для віртуалізації робочих місць

Навчання

Автор: GigaCloud

04.11.2022

Перехід на віддалений формат роботи перестав бути питанням лише гнучкості та скорочення витрат компанії. Ремоут — можливість не зупиняти бізнес за умов, коли співробітники можуть виконувати завдання лише дистанційно. У такій ситуації компаніям важливо віртуалізувати робочі місця, щоби зберігати активність. Далі розберемося, чим вигідні віддалені робочі столи та яку технологію вибрати бізнесу для переходу на дистанційний формат.

Особливості та переваги рішення

Віддалений стіл — це віртуалізоване робоче місце з повноцінним функціоналом фізичного комп'ютера. Всі обчислення і обробка даних виконуються на серверах, а користувач вільно працює з програмами і сервісами на своєму девайсі через інтернет або локальну мережу у будь-якій точці світу.

Підключення до віддаленого робочого столу забезпечують RDP- клієнти — утиліти-посередники, які передають зображення з серверів на екран ПК, ноутбука, планшета чи телефону користувача. Під час з’єднання клієнтські девайси працюють в режимі «тонкого» клієнта, тобто тільки транслюють роботу та процеси, які відбуваються на віддаленому сервері.

Що компанії дає використання віддалених робочих столів:

  • Безпека даних. Уся інформація зберігається у дата-центрі та захищена резервним копіюванням.
  • Скорочення витрат на ІТ-інфраструктуру. Можна заощаджувати на обслуговуванні обладнання і обходитися мінімальним штатом сисадмінів.
  • Централізоване керування. Сисадмін може оперативно розгортати нові десктопи, налаштовувати бекапи, оновлювати програмне забезпечення.

Головні технології віртуалізації робочих місць — VDI та RDS. Щоб зрозуміти, який варіант буде оптимальним для вашого бізнесу, розберемо плюси і мінуси віддалених робочих столів, організованих цими двома способами.

RDS — економічна і надійна віртуалізація

RDS — технологія віддаленого підключення, яка дозволяє багатьом співробітникам сумісно працювати з будь-якого пристрою на виділеній віртуальній машині.

Підключення до віддаленого робочого столу забезпечується двома способами:

  • За допомогою ліцензії Microsoft RDS. Це один із компонентів Microsoft Windows Server, який дозволяє користувачам віддалено отримувати доступ до графічних робочих столів і програм Windows. Вартість ліцензій RDS рахується за кількістю користувачів або девайсів, які сумісно працюватимуть з програмами та сервісами на термінальному сервері.
  • За допомогою ліцензії SysElegance Application Server. Це український аналог Microsoft RDS. За своїм функціоналом обидві ліцензії дуже схожі, проте є одна важлива відмінність: вартість ліцензій SysElegance Application Server рахується за кількістю конкурентних підключень. З одним підключенням незалежно один від одного можуть працювати декілька працівників в різний проміжок часу. Детальнішеза посиланням.

Щоб розпочати роботу, клієнтам потрібна Windows-інфраструктура в хмарному середовищі та одна із цих ліцензій.

Переваги термінальних серверів RDS:

  • Економічність. Оскільки використовується загальна система, витрати на апаратні ресурси є відносно невеликими.
  • Простота налаштування RDP. Інфраструктура RDS складається з меншої кількості компонентів, ніж VDI, тому її простіше налаштувати.
  • Порівняльна легкість обслуговування. Щоб розгорнути і керувати RDS, потрібно менше часу та професійних навичок з боку IT-команди.

Ключовий недолік технології — всі користувачі сумісно працюють на одному віддаленому робочому столі, тому неможливо створити повністю ізольоване середовище з персоналізованим набором програм. Крім того, на одному сервері терміналів можуть працювати продуктивно до 50 співробітників.

Технологія RDS підходить для IT-інфраструктури малих чи середніх фірм із невеликими ремоут-командами, які використовують однаковий набір програм. Вона відмінно закриє потреби бізнесу, який не має підвищених вимог до безпеки і продуктивності ПК своїх співробітників.

VDI — вигідна альтернатива для великого бізнесу

VDI — інфраструктура, в якій кожен стіл розгорнуто на окремій віртуальній машині. Рішення побудовано в приватній хмарі на технології VMware.

Переваги Virtual Desktop Infrastructure:

  • Ізольованість користувачів. Кожен співробітник отримує відокремлений доступ до свого робочого стола і може його персоналізувати, встановивши необхідні програми.
  • Розподіл ресурсів. Можна налаштовувати доступ до ресурсів з урахуванням потреб користувачів.
  • Сумісність зі специфічними програмами. Є можливість розгортати віртуальні столи із підвищеними технічними вимогами для виконання складних завдань.

Серед недоліків Virtual Desktop Infrastructure — великі витрати на апаратні ресурси і складність побудови середовища. Уникнути цих недоліків технології можна, розгортаючи столи VDI в орендованій хмарі.

Технологія VDI є вигідною для компаній зі штатом понад 100 дистанційних співробітників. Вона буде корисною для масштабування бізнесу і розвитку філій, а також для компаній, які оперують великими обсягами даних. VDI є незамінною для бізнесу з підвищеними вимогами безпеки обробки та зберігання даних.

Віддалені робочі місця у хмарі

Віртуалізація має враховувати всі особливості бізнесу і гарантувати йому надійне функціонування. Таке вирішення питання готовий запропонувати хмарний провайдер GigaCloud. Ми можемо організувати розгортання віддалених столів VDI та RDS у хмарі з розміщенням у дата-центрах в Україні чи Польщі.

Переваги віддалених робочих столів у хмарі GigaCloud:

  • Гарантія безпеки — дані зберігаються в єдиному центрі та обробляються всередині хмари. Вони гарантовано захищені від онлайн і офлайн-атак. За бажанням, ви можете розміститися у хмарі на європейському майданчику у Варшаві.
  • Зручність використання — використовуються прості, але максимально надійні desktop-клієнти, з якими легко працювати.
  • Передові технології — хмарний оператор пропонує рішення від лідерів своїх сегментів. Це VDI у приватній хмарі на базі VMware, Microsoft RDS та SysElegance Application Server.
  • Оптимізація роботи IT-команди — хмарний оператор бере на себе розміщення, налаштування і подальше обслуговування інфраструктури.
  • Економія ресурсів — рішення надаються в оренду, що виключає витрати на власне обладнання. Клієнт може розгортати потрібну кількість віртуальних десктопів під конкретний проект або сезонні навантаження.

Організація віртуальних робочих місць — принципово важливе рішення для підтримки активності компанії з дистанційними командами. Завдяки йому ви можете не турбуватися про безпеку даних, витрати на IT-інфраструктуру і адміністративні питання, а зосередити всі ресурси на продуктивній роботі.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!