З AWS до GigaCloud. Чому IT INNOVATIONS мігрувала SaaS-рішення в українську хмару

Кейси

Автор: GigaCloud

16.04.2024

Сотні українських компаній продовжують використовувати російський чи білоруський софт для GPS-моніторингу, що є ризиковано під час війни. IT INNOVATIONS розробляє український продукт, який забезпечує надійне та безпечне відстеження транспортних засобів та пропонує його як SaaS-рішення. Розповідаємо, чому компанія відмовилася від AWS та мігрувала у GigaCloud.

Група компаній IT INNOVATIONS займається інженерією та розробкою програмного забезпечення на замовлення, розробкою та впровадженням власних IT-продуктів та здійснює інтеграцію рішень під вимоги замовників. На рахунку компанії 400+ реалізованих проєктів та 350+ клієнтів. У продуктовому портфелі: Fleetix, Meteotrek, SMARTBUS, i-bee, I-SEE, ARena. Серед клієнтів: «Київстар», Kernel, «Контінентал Фармерз Груп», «Велика Кишеня», «Київський вітамінний завод» тощо.

З чого все почалося

Досвід керівництва IT INNOVATIONS у сфері GPS моніторингу розпочався у 2005 році, коли вони одними із перших в Україні почали надавати послуги корпоративним клієнтам. Тоді спільно з компанією-партнером пропонували коробкову версію системи для GPS моніторингу. З 2011 року почали розробляти багато власних модульних програм на замовлення, а у 2020-му всі напрацювання трансформувалися у Fleetix.

Fleetix ― платформа для контролю, моніторингу та управління транспортом. Її користувачами є будь-які компанії, у яких є транспорт, включаючи агробізнес, компанії зі сфери будівництва, фармацевтики, пасажирських та вантажних перевезень тощо. На платформі реалізовані безліч функцій для онлайн спостереження та аналізу історичних даних, інтерактивні звіти, геозонний контроль, контроль пального, фото та відеоспостереження на стаціонарних та рухомих об'єктах, температурний моніторинг під час перевезення вантажів.

«У нас була мета ― розробити саме український продукт, ― говорить Вадим Кочевих, CEO IT INNOVATIONS. ― Щоб він був захищеним, щоб його можна було надавати як SaaS-рішення чи розгортати в інфраструктурі клієнта. На жаль, український бізнес та державні організації і досі користуються російськими та білоруськими програмами для GPS-моніторингу, що є дуже ризиковано під час великої війни, в першу чергу, через витік даних не тільки про маршрути транспорту, а і про стаціонарні стратегічні об’єкти».


Fleetix як SaaS-рішення

IT INNOVATIONS пропонує різні варіанти використання системи Fleetix своїм клієнтам ― від розміщення на сервері з підключенням до нього через API, до надання SaaS-рішення на базі хмари або розміщення у власній інфраструктурі замовників.

Найбільшу популярність має SaaS-рішення, оскільки клієнту не треба купувати та обслуговувати обладнання під програму, а також адмініструвати її. Він просто вносить абонплату, отримує доступ до програми з будь-якого пристрою, а всі дані зберігаються на центральному сервері. Оновленням і технічною підтримкою програми займається компанія-розробник, а компаніям-клієнтам не має потреби утримувати IT-персонал.

«Ми не обмежуємо своїх клієнтів у виборі моделі, за якою вони працюватимуть із Fleetix, ― говорить Вадим Кочевих, CEO IT INNOVATIONS. ― Де саме буде розміщений продукт залежить від низки факторів: розміру автопарку замовника, сфери його діяльності, вимог до безпеки даних. Але за статистикою більшість наших клієнтів обирає SaaS».

Fleetix

Інтерфейс Fleetix. Функція «Локація онлайн» дозволяє переглядати всі транспортні засоби користувача одночасно на карті в онлайн-режимі

Міграція з AWS до GigaCloud

IT INNOVATIONS декілька років розгортали Fleetix як SaaS-рішення для своїх клієнтів на базі хмар AWS. Проте, оператор не надає можливість підписання офіційного договору та сплати послуг за безготівковим розрахунком. Через це компанія вирішила шукати хмарного партнера в Україні.

До оператора висували декілька вимог, серед яких необхідний функціонал, яким компанія користувалася в AWS, наявність дата-центрів на території України, чого вимагає законодавство (хоча на час війни є деякі послаблення), оптимальна цінова політика, оплата у гривні, офіційні договори. Важливою умовою також була відповідність хмарних рішень оператора вимогам комплексної системи захисту інформації (КСЗІ). Адже серед клієнтів IT INNOVATIONS є державні організації, до яких висуваються суворі вимоги щодо розміщення та зберігання конфіденційної інформації.

«За весь час роботи з AWS ми жодного разу не звернулися в його технічну підтримку. Якщо і були якісь проблеми, ми вирішували їх своїми силами, ― говорить Вадим Кочевих, CEO IT INNOVATIONS. ― Але розуміючи, що складність наших проєктів зростає, ми б хотіли все ж таки мати можливість написати чи зателефонувати до фахівців техпідтримки і отримати професійну допомогу».

Враховуючи всі моменти, команда розробника обрала GigaCloud. Оператор надав публічну хмару на VMware, після чого почався етап міграції користувачів Fleetix з AWS у GigaCloud.

Міграція пройшла непомітно для клієнтів IT INNOVATIONS: два хмарних середовища AWS та GigaCloud працювали паралельно, тому робота сервісів не зупинялася ні на хвилину.

Разом із Fleetix у хмару GigaCloud переїхав і Meteotrek ― сервіс, що складається із метеостанцій, програмного забезпечення та призначений для аграрної та інших сфер бізнесу. Дозволяє відстежувати точну погоду в полі, аналізувати врожай та визначити вплив погоди на нього. Ці дані дозволяють оптимально використовувати ресурси підприємства для планування операцій.

У нову хмару перенесли і всі середовища для розробки та тестування по аутсорс-напрямках, а також деякі внутрішні сервіси IT INNOVATIONS.

Fleetix

Інтерфейс Fleetix. Функція «Відеоспостереження» дозволяє стежити за тим, що відбувається в автомобілі: всередині або зовні

Як AWS, проте є свої переваги

Вадим Кочевих, CEO IT INNOVATIONS, говорить, що їхня команда не відчуває різницю між рішеннями GigaCloud та AWS. А клієнти взагалі не помітили, коли відбувся переїзд, хоч і були попереджені про нього, і навіть розглядалась тимчасова зупинка сервісів за наявності технічних проблем та несподіванок.

Проте деякі відмінності у роботі з GigaCloud все ж виділяє:

  • Офіційний договір з оператором, доступна ціна, оплата в гривні.
  • Можливість зв’язатися з командою технічної підтримки та отримати відповідь рідною мовою та у своєму часовому поясі, оперативно вирішити необхідні питання.
  • Можливість надавати Fleetix компаніям з особливими вимогами до зберігання конфіденційних даних, адже хмара сертифікована за КСЗІ.

«Ми задоволені співпрацею з GigaCloud. Ми отримали той самий сервіс, що й в AWS, але за доступнішою ціною та гнучкими можливостями для розвитку. А коли мігрували наші рішення від одного оператора до іншого, на ділі відчули, що таке технічна підтримка і як чудово, що вона є. А те що ми пропонуємо українським компаніям українські продукти на базі української хмари ― це наш найбільший вклад в економіку та безпеку країни, а також продовження реалізації стратегії щодо впроваджень саме українських сервісів», ― говорить Вадим Кочевих, CEO IT INNOVATIONS.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!