Університет без стін: як бердянські освітяни працюють під час окупації

Кейси

Автор: GigaCloud

27.06.2023

Українські заклади освіти, які після повномасштабного вторгнення опинилися в окупації, зазнали від росіян перешкоджання освітньому процесу, викрадення працівників, пограбування майна. Бердянський державний педагогічний університет теж не міг працювати в окупації, поки тимчасово не перемістився до Запоріжжя. Розповідаємо, як їм вдалося відновити навчання, у тому числі завдяки хмарі.

Бердянський державний педагогічний університет — заклад вищої освіти IV рівня акредитації, який веде свою історію від чоловічої гімназії, відкритої в 70-их роках ХІХ сторіччя. У закладі діють 6 факультетів, 26 спеціальностей, 9 галузей знань, 29 лабораторій, компетентнісний центр інклюзивної освіти, центр вивчення іноземних мов тощо. Після окупації Бердянська університет тимчасово переміщений у Запоріжжя, де працює дистанційно. А колектив і студенти розкидані по всій Україні та за кордоном.

Головний корпус вишу, збудований у 1876 році

У 1941 році під час Другої світової війни заклад вже переживав евакуацію, коли співробітникам довелося виїхати з міста разом із документами та майном. Заняття тоді не проводили. Через майже століття історія повторилася, тільки зараз освітній процес не переривається, навіть попри те, що все майно довелося залишити в Бердянську.

Університет в окупації

До 24 лютого 2022 року БДПУ працював повністю на власних серверах, маючи свій невеликий ЦОД. З перших днів російської окупації функціонувати у звичному режимі було неможливо: відсутність інтернету і мобільного зв’язку, розкрадання майна, примусове виселення студентів із гуртожитку, викрадення викладачів і співробітників.

У червні окупанти ув'язнили начальника обчислювального центру Олега Сердюка і майже 4 місяці незаконно утримували в ізоляторі. На щастя, зараз він перебуває на підконтрольній ЗСУ території та продовжує працювати, забезпечуючи справність IT-системи університету.

З жорсткого диска — відразу в хмару

Працівникам вдалося вивезти жорсткий диск з бекапами, долаючи десятки ворожих блокпостів. Саме завдяки цьому почалося відновлення системи.

Дуже допомогла і програма для ЗВО, розташованих у зоні активних бойових дій, від EPAM та Amazon Web Services. Встановили платформи, які були потрібні в першу чергу — сайт і віртуальне середовище Moodle, на основі яких проходить освітній процес, внутрішня комунікація університету.

Перед керівництвом ЗВО постала задача вибору саме українського провайдера, тож почали співпрацю з GigaCloud. Основні переваги для такого рішення, порівняно з закордонними компаніями: доступність (українські аналоги у 2-3 рази дешевші), зручність грошових переказів для держструктури (оплата в гривні) та можливість зберігати інформацію на потужностях всередині країни.

«Причина міграції — гроші, — зазначає начальник обчислювального центру Олег Сердюк. — Держустанова має в обороті невеликі кошти, тож була задача за мінімум грошей отримати максимальний ефект. Звертали увагу на те, як працює контрагент, хто є його клієнтом, і на наявність усіх сертифікатів безпеки. У GigaCloud розміщуються державні сервіси, які потребують хорошого захисту, а отже цей провайдер в змозі його надавати — для мене це було вирішальним питанням».

У публічній хмарі GigaCloud в першу чергу розгорнули корпоративну пошту, яка дає можливість ідентифікувати БДПУ в Україні та за її межами. Корпоративний домен важливий, щоб продовжувати спілкування з міжнародними установами та великими компаніями, — його окупантам було б важче підробити.

Університет також проводить документообіг, займаючи під нього понад половину хмарних ресурсів. Накази, звіти, розпорядження, договори та інші документи, як правило, складають основу функціонування таких великих установ, тож усі затвердження, підписи й розсилки мусять стабільно працювати та обов’язково зберігатися онлайн.

Сподіваємося, колектив скоро зможе повернутися у рідне місто

Університет без стін

Усе те програмне забезпечення, яке раніше перебувало на фізичних серверах, потроху переноситься в хмару — важливо, щоб не було збоїв, тому з цим не поспішають. І доки не завершиться навчальний рік, критично важливі для проведення занять системи не переносять. Та до вересня планують розробити новий сайт та оновити Moodle, щоб з осени студенти навчалися в новому онлайн-середовищі.

Тож завдяки хмарі БДПУ зміг стати цифровим університетом, хоч і тимчасово без власного приміщення.

У світі існує поняття "університет без стін". Наприклад, Массачусетський університет пропонує з 70-их років лише одну окрему програму, яку можна пройти дистанційно, а в Європі стратегію на створення таких ЗВО планується впровадити до 2030. В Україні ж така модель вже ефективно працює в умовах воєнного стану.

«Ми плідно співпрацюємо з GigaCloud. Йдемо в ногу і розвиваємося. Нам важливо продумати оптимальну форму роботи, тож зараз підраховуємо, скільки ресурсу хмари знадобиться на виконання певних задач, — підсумовує начальник обчислювального центру Олег Сердюк. — Якщо виникають питання, техпідтримка GigaCloud їх вирішує, і дуже добре. Труднощів немає, бо фахівці розв'язують усе за лічені хвилини».

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!