Цифрова трансформація регіонів. Як Львівська ОВА використовує хмари

Кейси

Автор: GigaCloud

03.07.2023

Коли ситуація вимагає швидких та надійних рішень, на думку одразу приходять хмарні технології. Дізнайтеся, як Львівська область стала одним із лідерів цифрової трансформації в Україні та яку роль у цьому відіграють хмари GigaCloud.

Львівська обласна військова (державна) адміністрація ― місцевий орган виконавчої влади. Відповідає за розвиток та функціонування Львівської області, забезпечення дотримання законів, охорони прав і свобод громадян. Через повномасштабне вторгнення росії 24 лютого 2022 року набула статусу військової адміністрації.

Зручна та надійна комунікація

У 2022 році спеціалісти SoftServe та команда адміністрації розробили новий сайт Львівської обласної військової адміністрації з новим функціоналом та сервісами. У новій версії сайт доповнили інформаційними розділами, прибрали все зайве, оформили в уніфікованому дизайні, поєднавши урядовий стиль і стиль Дія, та адаптували для людей з порушеннями зору.

Щоб високонавантажений сервіс працював безперебійно та надійно, а користувачі могли отримати необхідну їм інформацію цілодобово, був потрібний відмовостійкий майданчик для його розміщення.

«Ми обрали нашим інфраструктурним партнером хмарного оператора GigaCloud через гарну репутацію на ринку, позитивні відгуки компаній, які вже користуються його послугами та співпрацю з Мінцифрою, ― говорить Максим Столярчук, начальник управління з питань цифрового розвитку Львівської обласної військової адміністрації. ― До того, ж GigaCloud безкоштовно надав хмару на період розробки сайту командою SoftServe. І ми вдячні, що компанія пішла нам назустріч».

Сайт розмістили у публічній хмарі на базі платформи OpenStack. Хмара має вбудований балансувальник, який перерозподіляє вхідні запити на різні сервери для обробки. Наприклад, сайт розміщується одночасно на двох віртуальних машинах, і вхідні запити на нього розкидаються на них по черзі. Це дозволяє підвищити надійність та уникнути перевантаження однієї машини.

Крім того, хмара надала обласній адміністрації низку переваг:

  • Гнучкість та швидкість масштабування
  • Можливість працювати без простоїв у разі виникнення форс-мажорів
  • Можливість створювати резервні копії інформації та налаштувати бекап-план для автоматичного резервування

Довідково, Міністерство цифрової трансформації України разом з UNDP Ukraine / ПРООН в Україні проводять моніторинг та аналіз вебдоступності сайтів органів державної влади. В межах дослідження новий сайт Львівської обласної державної адміністрації став одним із лідерів з покращення доступності.

Революція доступу до інформації

Практика впровадження політики відкритих державних та муніципальних даних, вільного доступу до статистичної інформації є світовою тенденцією. І Україна ― не виняток. Наразі Львівська обласна державна адміністрація активно працює над розвитком сфери відкритих даних у регіоні.

Так ОВА ініціювала створення «Місцевого порталу відкритих даних Львівщини». Це відрита платформа з інформацією від різних структурних підрозділів Львівської ОВА та інших установ, що працюють у регіоні, у форматі відкритих даних. Користувачі можуть дізнатись дані щодо населення, бюджету області, показники економічного розвитку, благоустрою, транспорту, освіти, охорони здоров’я, безпеки, культури, комунальних та адміністративних послуг тощо.

А нещодавно ОВА запустила ще один проєкт «Портал місцевої статистики». Він візуалізує інформацію, яка збирається на «Місцевому порталі відкритих даних Львівщини», «Єдиному державному порталі відкритих даних» та має можливість забирати дані з інших джерел через API. Це підвищить ефективність діяльності органів місцевої влади, якість надання публічних послуг та якість ухвалених рішень.

Обидва проєкти розробляли на базі публічної хмарної інфраструктури від GigaCloud.

«Для максимальної відмовостійкості ми одразу розробляли портали у хмарі», ― говорить Максим Столярчук, начальник управління з питань цифрового розвитку Львівської обласної військової адміністрації. ― Ми активно розвиваємо сферу відкритих даних в регіоні, тому в майбутньому плануємо масштабувати ці проєкти, а хмара нам у цьому допоможе».

Оцифрування історії

Оцифрування Державних архівів України розпочалося у 2019 році та продовжується і досьогодні. Державний архів Львівської області ― один з найбільших в Україні та Європі. У ньому зберігається понад два мільйони справ австро-угорської та польської доби, періоду окупації німцями, часів Радянського Союзу та незалежності України. Крім того, до архіву постійно надходять матеріали російсько-української війни.

Наразі фахівці Державного архіву Львівської області вже оцифрували понад 200 тисяч документів. Це значно пришвидшує роботу дослідників та спрощує доступ до необхідних документів. Оцифровують їх також і з метою безпеки. Адже ми живемо у часи війни, яка нищить все.

За ініціативи Львівської ОВА інформаційну систему Державного архіву Львівської області також розмістили у хмарі GigaCloud. Хмара дозволяє надійно зберігати документи та мати доступ до них з будь-якого пристрою та з будь-якого куточка світу.

Наразі ОВА використовує гібридну IT-інфраструктуру: частину IT-сервісів розміщує у хмарі GigaCloud, а решту ― на власних серверах. Але у майбутньому беззаперечно триматиме курс на діджиталізацію.

«Я задоволений співпрацею з GigaCloud, починаючи із комунікації з менеджером, фахівцями техпідтримки та закінчуючи стабільною роботою наших сервісів у хмарі. І найголовніше ― компанія завжди йде на зустріч та ставить потреби клієнта на перше місце, і це дуже цінно», ― говорить Максим Столярчук, начальник управління з питань цифрового розвитку Львівської обласної військової адміністрації.

До речі, згідно з індексом цифрової трансформації регіонів України, який розробила команда регіональної цифровізації Мінцифри, Львівська область займає п’яте місце серед усіх областей. Такий аналіз створили, щоб визначити ефективність органів влади у напрямі цифровізації, а також побачити потреби у цифровій трансформації.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!