Хмара для фармацевтики: як «Конекс» допомагає бути здоровими

Кейси

Автор: GigaCloud

05.03.2024

Жителі сотні населених пунктів можуть оперативно отримати необхідні медичні препарати завдяки великій кількості аптек та РЦ у Вінниці, які має фармацевтична компанія «Конекс». Розповідаємо, як ІТ-інфраструктура допомагає компанії ефективно працювати та чому вона поступово мігрує у хмару.

«Конекс» ― фармацевтична компанія, заснована у 1995 році. Має декілька напрямків діяльності: гуртова та роздрібна торгівля лікарськими засобами, власне виробництво фітопродукції, будівництво та оренда приміщень. Компанія має близько 1200 працівників, більшість з яких мають фармацевтичну і медичну освіту високого рівня. Аптечна мережа налічує понад 190 аптек в 14 областях України. Центральний офіс та РЦ знаходяться у Вінниці.

Новий рік ― нова стратегія розвитку

Мережа аптек, РЦ, агровиробництво, будівництво ― щоб все це працювало чітко та злагоджено, «Конекс» використовує велику кількість спеціальних IT-сервісів. Це і ERP-система, і програми для бухгалтерського обліку, і BI-сервіс для аналітики, і безліч внутрішніх програм, які забезпечують роботу аптек, торгових точок, складу тощо.

Всі ці сервіси та програми раніше розміщувалися на власному «залізі». IT-команда займалася його обслуговуванням, оновленням та забезпеченням відмовостійкості. Під час осінніх блекаутів 2022 року, компанія забезпечила серверну генератором та всім необхідним додатковим обладнанням, щоб сервери працювали попри відключення електроенергії. Бо якщо хоча б якийсь час не працюватимуть критично важливі IT-сервіси компанії, це обійдеться їй колосальними збитками.

«Ми поставили собі ціль рости та масштабуватися, ― говорить Тарас Олексюк, заступник директора з управління проєктами “Конекс”. ― Під час підготовки бюджету на 2024 рік, ми зрозуміли, що на оновлення існуючого “заліза” та придбання додаткового, потрібно закласти доволі чималу суму. Крім цього, нам треба було збільшити штат технічних фахівців, а з цим наразі є проблема, оскільки на ринку України спостерігається кадровий дефіцит. І ми вирішили мігрувати у хмару».


Пошук, тест та міграція

Раніше «Конекс» вже мала досвід співпраці з закордонним хмарним оператором, проте він не увінчався успіхом. Компанія так і не змогла мігрувати свої сервіси. Цього разу обирали серед трьох хмарних операторів. Зупинилися на GigaCloud, спираючись на позитивні відгуки та хорошу репутацію на ринку.

Компанія вирішила мігрувати у хмару спочатку найбільш критичні IT-сервіси: поштові сервери, ERP-систему, BI-сервіс для аналітики, базу даних та її бекапи. Для розміщення обрали публічну хмару у Європі.

ІТ-фахівці GigaCloud та «Конекс» спільно провели міграцію у четвер увечері, після того, як співробітники пішли додому. А повернувшись у п’ятницю зранку на роботу, вони вже працювали на нових серверах.

«Наразі ми відтестували, як наші сервіси працюють у хмарі, та розуміємо як нам діяти далі, ― говорить Тарас Олексюк, заступник директора з управління проєктами “Конекс”. ― Плануємо всі наші IT-сервіси та програми мігрувати у хмару GigaCloud. Це дозволить нам оптимізувати кошти на IT та швидше масштабуватися, як ми собі й запланували».

Спробували та залишилися

Тарас Олексюк, заступник директора з управління проєктами, виділяє такі переваги хмар для групи компаній «Конекс»:

  • Гнучкість. Технічні фахівці можуть швидко збільшити чи зменшити обсяг технічних ресурсів та експериментувати.
  • Швидкість. Якщо раніше на «залізі» операційний звіт опрацьовувався близько двох годин, то у хмарі цей час скоротився до 30 хвилин.
  • Технічна підтримка. Фахівці компанії отримують своєчасну підтримку від GigaCloud та допомогу у вирішенні питань.
  • Віддалена робота. Співробітники мають віддалений доступ до необхідних програм з будь-якого місця. Головне ― підключитися до інтернету.
  • Безпека даних. Критично важливі дані знаходяться за межами компанії, у надійному дата-центрі, що мінімізує ризик їхньої втрати.

«Не потрібно чекати, поки станеться якийсь форс-мажор та екстренно переносити сервіси у хмару. Краще обдумати всі можливі ризики наперед, і мігрувати у хмару до того, як щось піде не так. Хмара ― це можливість не лише оптимізувати витрати, а й довірити свій бізнес фахівцям, які точно про нього подбають», ― говорить Тарас Олексюк, заступник директора з управління проєктами «Конекс».

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!