Приватна хмара для надійної роботи та відмовостійкості системи: кейс Prozorro

Кейси

Автор: GigaCloud

03.05.2022

Система Prozorro ― це електронна платформа публічних закупівель, яка діє в Україні з 2016 року. Завдяки системі Prozorro Україна щорічно економить $1 млрд коштів платників податків.

Завдання

У 2018 році система Prozorro мігрувала з Amazon Web Services в український дата-центр, чого потребувало українське законодавство. Проте у компанії зрозуміли, що для кращої підтримки безперервної діяльності та безпеки системи необхідно запустити її ще в одному дата-центрі.

Як показує практика, бекап-майданчик часто виявляється неефективним для швидкого відновлення системи. Disaster Recovery site займає ресурси, які більшою мірою простоюють і повноцінно використовуються тільки у випадку повної відмови основного дата-центру, при цьому однаково можлива втрата даних і ніхто не впевнений, що переключення на резервний майданчик пройде успішно.

Рішення

Компанія вирішила побудувати роботу системи Prozorro одночасно на два дата-центри. Це дозволило б виконати розподіл продуктивних компонентів між дата-центрами, що призвело б до підвищення відмовостійкості системи в цілому при раціональному використанні ресурсів обох дата-центрів.

Для цього спеціалісти GigaCloud побудували для клієнта повністю ізольовану приватну хмару на платформі віртуалізації OpenStack та налаштували її під потреби клієнта.

Результат

Після того, як клієнт розгорнув свої сервіси у приватній хмарі GigaCloud, він отримав ряд можливостей:

  • Працює на двох майданчиках, побудованих на різних платформах віртуалізації OpenStack та VMware. Це гарантує максимальну відмовостійкість системи та можливість вільно обирати краще рішення.
  • Побудована система моніторингу та сповіщення для різних рівнів підтримки, налаштована система розмежування доступу. Також в приватній хмарі розгорнуте середовище розробки та тестування.
  • Обслуговуванням та модернізацією ресурсів займається хмарний провайдер. Це гарантує оптимальну роботу інфраструктури.
  • За компанією закріплений індивідуальний інженер, pre-sale менеджер та менеджер із продажу.
  • Побудували об’єктне сховище файлів на базі OpenStack Swift та розподілили інформацію між двома дата-центрами.

У 2021 році фахівці GigaCloud провели повне оновлення програмного забезпечення приватної хмари без зупинки функціонування IT-інфраструктури Prozorro. Для цього провели низку робіт:

  • виділили апаратні компоненти (чотири сервери та систему зберігання даних);
  • зібрали та налаштували тимчасову хмарну інфраструктуру;
  • мігрували віртуальні машини клієнта у «тимчасову хмару»;
  • оновили програмне забезпечення основної хмари;
  • мігрували віртуальні машини клієнта з тимчасової інфраструктури в основну хмару;
  • налаштували додаткові модулі та моніторинг резервування пам'яті на хостах;
  • провели разом із клієнтом тести відмовостійкості.

Тепер система Prozorro працює у приватній хмарі з передостанніми стабільними версіями програмних компонентів OpenStack.



«Державним підприємствам варто не витрачати мільйони доларів на закупівлю серверного обладнання, а рухатися в бік хмарних технологій. Завдяки співпраці з GigaCloud ми розподіляємо серверні потужності, а отже не так залежимо від одного дата-центру. Це дає змогу забезпечити стабільність, доступність та безпеку системи Prozorro, в якій проходять всі закупівлі держави», ― коментує Роман Пазич, IT-директор Prozorro.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!