Український софт в українській хмарі: як «Львівська політехніка» навчає студентів

Кейси

Автор: GigaCloud

06.12.2023

Викорінення російського софту з України має починатися з навчального процесу. Студенти повинні працювати з українськими програмами, щоб після закінчення вишу, впроваджувати їх в бізнесі. Розповідаємо, як це роблять в одному з найкращих університетів України.

Національний університет «Львівська політехніка» ― найдавніший вищий технічний навчальний заклад України та Східної Європи, заснований 1816 року як Цісарсько-королівська реальна школа. Впродовж 10 років входить у п’ятірку найкращих українських університетів. Навчальний заклад посідає найвищі позиції серед вітчизняних університетів у рейтингах THE World University Rankings by subject 2024.

Інноваційний підхід до навчання

За весь час свого існування «Львівська політехніка» підготувала велику кількість висококваліфікованих технічних фахівців. Викладачі університету зацікавлені в тому, щоб випускники отримали максимум необхідних знань та змогли застосувати їх на практиці.

Наприклад, для того, щоб ознайомитися із бізнес-процесами підприємства та методиками керуванням ним, магістри спеціальності «Комп'ютерні науки» вивчають та використовують у навчанні платформу для автоматизації управління підприємством MASTER:Бухгалтерія.

«Моє завдання, як викладача ― навчати своїх студентів технологіям. А найкращий спосіб це зробити ― дати їм можливість з ними працювати, ― говорить Ігор Фармага, доцент кафедри систем автоматизованого проектування НУ «Львівська політехніка». ― Колись давно ми пропонували магістрам у межах навчального курсу працювати з 1С. Але згодом виявили, що програма має певні технічні недоліки, а ще вона російська. Тому університет вирішив від неї відмовитися. Я звернувся до консультантів із “великої четвірки”, і вони порекомендували компанію IT-Enterprise, яка впроваджує MASTER:Бухгалтерія».

MASTER:Бухгалтерія ― 100% українське рішення. Компанія IT-Enterprise розробила його спеціально для українського бізнесу. А зараз компанія навчає студентів працювати з цим продуктом.

Програма MASTER:Бухгалтерія довгий час розміщувалася на серверах університету. Під час повномасштабної війни та переходу на дистанційне навчання, виникли проблеми із зовнішнім підключенням до серверів. Одночасно багато студентів не могли працювати з програмою, гальмувався навчальний процес. Крім цього, збільшилася кількість студентів-магістрів з 40 до 90. Вирішили перенести програму в хмару для вивчення сучасних комп’ютерних технологій інформаційного маркетингу та менеджменту.

Навчання без обмежень

IT-Enterprise є партнером хмарного оператора GigaCloud та розгортає свої програмні рішення на базі його хмар. Так було і цього разу. Фахівці оператора безоплатно розмістили MASTER:Бухгалтерія у публічній хмарі на VMware.

«Представник університету сам звернувся до нас з проханням надати їм MASTER:Бухгалтерія, розміщену в хмарі, ― говорить Ольга Бондар, менеджер з розвитку партнерської мережі IT-Enterprise. Сьогодні хмара ― це єдина можливість для студентів навчатися та виконувати лабораторні роботи з будь-якого місця. І при цьому не потрібно знаходитися в аудиторії університету».

Хмара допомогла продовжити навчальний процес попри всі виклики і форс-мажори та навіть спростила його:

  • Всі 90 студентів-магістрів спеціальності «Комп'ютерні науки» можуть підключатися до програми у будь-який час та з будь-якого місця.
  • Викладачу стало легше перевіряти виконання завдань тим чи іншим студентом.
  • Фахівці хмарного оператора адмініструють хмарну інфраструктуру та надають технічну підтримку у разі необхідності.
  • Хмара розміщена у надійному дата-центрі, тому програма для менеджменту працює без збоїв.

«Я радий, що ми тепер працюємо у хмарі, адже це не лише зняло з нас “головний біль”, а й дало можливість нашим студентам працювати з сучасним системами. Вдячний технічним фахівцям оператора, які налаштували програму та оперативно відповідають на наші запити», ― говорить Ігор Фармага, доцент кафедри систем автоматизованого проектування НУ «Львівська політехніка».

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!