Прийшов, побачив, розгорнув: швидкий старт медсистеми ProMIS у хмарі

Кейси

Автор: GigaCloud

04.09.2023

Медичні інформаційні системи покликані спрощувати роботу медзакладів, а хмара, своєю чергою, спрощує роботу цих платформ. Проєкт ProMIS обрав GigaCloud, щоб зробити процеси підключення до електронної системи охорони здоров’я максимально комфортними. Розповідаємо про їх досвід запуску нового продукту.

ProMIS — SaaS-послуга для медичних установ, яка оптимізує документообіг: електронні медичні карти пацієнта, звіти, облік наданих послуг, протоколи, інтеграцію з лабораторіями тощо. Проєкт запустився влітку 2023 року і є однією з небагатьох медичних інформаційних систем, яка з’явилася на ринку за останні кілька років. Основні переваги — підтримка клієнтів 24/7, гнучкий редактор протоколів та можливість адаптувати систему під заклади різноманітного типу.

Автоматизація охорони здоров’я

Зі створенням електронної системи охорони здоровʼя (ЕСОЗ) у медичних закладів з’явилася можливість максимально автоматизувати свою роботу. Однак цей процес — довгий і потребує підтримки ззовні. Саме таку потребу і закривають медичні інформаційні системи (МІС), такі як ProMIS.

У користувачів склався запит на гнучкість послуг і швидку реакцію розробників, тож нові гравці на ринку прагнуть втілити ці аспекти. У цьому їм може допомогти хмара — завдяки відмовостійкості, пришвидшення процесів, гнучкості. Тому з моменту остаточного запуску ProMIS після 2 тижнів пошуку обрали GigaCloud.

Переваги хмарної МІС в тому, що вона надає лікарям, реєстратурі й пацієнтам оперативний доступ до необхідних даних з будь-якого пристрою, який має доступ в інтернет. Для медзакладу при цьому не потрібно купувати власне серверне обладнання чи мати свій ІТ-відділ — усю підтримку надають розробники сервісу.

Як обрати хмару для МІС

Основна вимога для медичних інформаційних систем — отримання атестата відповідності КСЗІ. Цей атестат не вказаний у технічних вимогах до МІС як необхідний документ, і для початківців у сфері може стати несподіванкою, що атестату повинні відповідати сервери, сама програма та навіть VPN. GigaCloud надає хмари з КСЗІ, тож отримати відповідну атестацію замовнику завдяки цьому легше.

Хмарний оператор покриває частину вимог КСЗІ, приводячи у відповідність з встановленими вимогами фізичний захист серверів, віртуалізацію, резервне копіювання віртуальних машин тощо. А розробнику фактично залишається лише подбати про відповідність нормам самого програмного забезпечення. Переклавши частину відповідальності на хмарного провайдера, клієнт може швидше пройти атестацію та не хвилюватися про безпеку своїх даних.

Ще одним з аргументів на користь GigaCloud стала якісна служба підтримки. Компанія мала навички роботи з закордонними операторами, і оскільки в українських провайдерів системи трохи відрізняється від міжнародних, під час міграції було дуже багато запитань: «Нам сильно допоміг менеджер проєкту в GigaCloud — інші провайдери, яких ми розглядали, не надавали настільки повну увагу, можливість тестового розгортання, максимально зручне налаштування послуг під клієнта», — зазначає керівник проєкту ProMIS Тимур Дядюшко.

У липні система розгорнулася в хмарі повністю, мігрувавши весь функціонал та базу даних. Скоро тут також розмістять сайт з детальним описом сервісу.

Також для медичних систем важливо дбати про конфіденційність та надійність у збереженні даних пацієнтів. Втратити історію хвороби чи іншу вразливу інформацію — неприпустимо, тож хмарний провайдер дбає про регулярне оновлення безпекових стандартів, щоб унеможливити витік даних. У GigaCloud показником надійності є відповідність GDPR та PCI DSS, сертифікація SAP, CSA STAR, ISO/IEC 27001 та ISO/IEC 27701, атестація відповідно до КСЗІ. Вони підтверджують, що система провайдера здатна швидко виявляти порушення безпеки та відбивати кібератаки.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!