“Відмінно” в хмарі: як HUMAN переводить українські школи в онлайн

Кейси

Автор: GigaCloud

11.07.2023

Ще в доковідні часи, у 2017 році почала розроблятися реформа освіти під назвою «Нова українська школа». Одним із принципів НУШ стала максимальна цифровізація навчального процесу, яка могла б забезпечити комфортні умови для всіх учнів. Саме тоді почали з’являтися освітні цифрові рішення від українських розробників, й одне з них — платформа від компанії HUMAN, яку використовують близько мільйона учнів, батьків та вчителів з 3000 закладів освіти по всій Україні.

HUMAN — українська EdTech компанія, що розроблює та впроваджує продукти для цифровізації освітнього процесу. До розробленої компанією LMS-системи входить такий функціонал як електронний журнал, електронний щоденник, розклад занять, створення тестів, проведення відеоуроків і факультативів тощо. Всю систему вирішили будувати на основі хмари.

Чому EdTech йде в хмари

З GigaCloud компанія HUMAN — від самого свого початку у 2018 році. Продукт мав дуже короткий період розробки, і лише пару місяців на самому початку проєктувався на платформі закордонного хмарного провайдера DigitalOcean. Та оскільки в компанії планували працювати саме на ринку України, де існують законодавчі вимоги зі зберігання даних учнів, середовище розробки вирішили переносити до українського провайдера GigaCloud.

«Ми дивилися, хто розміщується в GigaCloud, і побачили серед клієнтів держустанови. Якщо у провайдера є такі замовники, то, мабуть, з ним надійно. Для нас важлива стабільна робота, стійкість до зовнішніх загроз», — розповідає Вадим Хівренко, product manager компанії Human. — Коли ми починали, то були невеликим стартапом з обмеженим ресурсом, і порахували, що часові й фінансові затрати на власне залізо не варті того, краще довіритись професіоналам, у яких все вже налаштовано».

Оскільки освітні системи містять велику кількість персональних даних, їм важливо бути захищеними від зовнішнього втручання та гарантувати безпеку. Тому вони мають пройти обов’язку атестацію відповідності КСЗІ, без якої неможливо співпрацювати з управліннями освіти, школами, брати участь у тендерах на закупівлю LMS-системи тощо.

HUMAN значно прискорила процес проходження атестації завдяки розміщенню у публічній хмарі з КСЗІ. Адже розробники отримали від GigaCloud захищену та вже атестовану хмарну інфраструктуру. EdTech компанії лишилось лише атестувати операційну систему, програмне забезпечення та бази даних. Окрім того, HUMAN також пройшла аудит на дотримання стандартів ISO. Все це гарантує, що продукт є безпечним та випускається на високому рівні якості.

Так виглядає інтерфейс «HUMAN Школа»

Перехід із публічної хмари в приватну

Спершу HUMAN користувалися публічною хмарою, але зі збільшенням кількості клієнтів перейшли на приватну — там обсяг потужностей більший, є широкі можливості з їхнього масштабування, а інші користувачі на сервері не заважають у моменти пікового навантаження.

«Ми вперлися в обмеження по файловому сховищу. Публічна хмара не давала можливості його далі збільшити, тож у GigaCloud запропонували нам приватну хмару і допомогли її налаштувати, — зазначає Вадим Хівренко, product manager компанії Human. — І найбільша робота потім полягала якраз у перенесенні цього файлового сховища, бо воно досить об'ємне».

Міграцію даних проводили у січні 2022 року. Для перенесення інформації налаштували дуплікацію між базами, тобто розгорнули на приватній хмарі всю інфраструктуру публічної з синхронізацією даних. В якийсь момент вночі просто змінили IP-адреси на сервери приватної хмари, і потім почали поступово звільняти ресурси з публічної. Користувачів заздалегідь попередили про зміну, але для них перехід на іншу хмару пройшов майже непомітно.

Хоча кінцевий продукт, до якого отримують доступ учні та викладачі, працює на приватній хмарі, на публічній HUMAN залишили всі процеси з розробки. Таким чином, компанія використовує гібридну модель хмарної інфраструктури.

Компоненти системи HUMAN

Виклики, з якими допомагає хмара

«З GigaCloud у нас продуктивна співпраця, сповнена періодичних челенджів. І під час ковіду, коли раптово були пікові навантаження, і на публічній хмарі довелося швидко масштабуватися. І під час повномасштабного вторгнення, коли вся економіка завмерла. Ми відчували, що є якась підтримка з боку провайдера. Звісно, ще багато викликів попереду. Та я думаю, що разом ми впораємося з ними», — підсумовує Вадим Хівренко, product manager Human.

Зараз HUMAN прагнуть оптимізувати систему, визначивши, на які функції йде менше навантаження, яка сезонність використання окремих послуг. Наразі на освітній платформі — близько мільйона користувачів, і з новими підключеними школами їх кількість тільки зростає. І для таких масштабів ідеально підійде приватна хмара.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!