Відмовостійкий бізнес під час війни: як «Афіна-Груп» мігрувала у хмару

Кейси

Автор: GigaCloud

30.05.2022

Тисячі українських компаній зіткнулися із найбільшим форс-мажором за всю історію свого існування — війною. Розповідаємо, як міграція у хмару допомогла великому дистриб’ютору України досягти максимальної відмовостійкості IT-інфраструктури та продовжити працювати.

Група компаній «Афіна» ― один з найбільших дистриб’юторів в Україні. Основні сфери діяльності ― дистрибуція FMCG, імпортні операції та логістичні послуги, починаючи від прийому товару і закінчуючи веденням звітності. Має власну мережу розподільчих центрів та cross-dock майданчиків у найбільших містах України. Співпрацює з 70 міжнародними та національними виробниками побутової хімії, косметики та гігієни.


Автопарк «Афіна-Груп»


Завдання

Центральний офіс «Афіна-Груп» знаходиться у Дніпрі, там же ― й серверне обладнання, на якому довгий час розташовувалася IT-інфраструктура. Міграція у публічну хмару GigaCloud розпочалася у серпні 2021 року, першим до неї перенесли поштовий сервер.

У компанії розуміли ризики, якщо росія розпочне повномасштабну війну проти України, і якщо Дніпро опиниться під ударом. Якби пошкодили IT-інфраструктуру у Дніпрі ― припинили б роботу логістичні центри та cross-dock майданчики групи компаній «Афіна» у всіх регіонах країни. Єдине правильне рішення захистити роботу бізнесу ― мігрувати у хмару. Тому у компанії запланували повністю «переїхати» на Львівський майданчик GigaCloud, але не встигли. Почалася війна.



Один зі складів «Афіна-Груп»

Рішення

Для фахівців «Афіна-Груп» було важливим, щоб хмарний оператор відповідав певним вимогам:

  • цілодобова технічна підтримка;
  • дата-центр на заході України;
  • можливість бекапування та резервування даних.

GigaCloud повністю задовольнив вимоги замовника. Хмарний оператор надав публічну хмарну інфраструктуру на базі платформи VMware, розташовану на технічному майданчику у Львові. «Афіна-Груп» перенесла туди основні сервіси.

Крім цього GigaCloud надав сервіс для резервного копіювання BaaS (Backup as a Service), побудований на технологіях віртуалізації VMware та програмному забезпеченні для резервного копіювання Veeam Backup & Replication. Сервіс дозволяє використовувати репозиторій хмарного оператора для зберігання бекапів.

Міграція без зупинки наявних процесів на Львівський майданчик тривала тиждень. З того часу компанія стабільно працює у хмарі.

Логістичні центри «Афіна-Груп» працюють 24/7


Результат

Після міграції даних у хмару клієнт має можливість зберегти бізнес-процеси, дані та продовжити роботу під час війни. Спільними зусиллями команд GigaCloud та «Афіна-Груп» вдалося досягти максимальної відмовостійкості IT-інфраструктури. Крім того, технічні фахівці отримали ряд можливостей:

  • Створювати та зберігати резервні копії даних.
  • Гнучко нарощувати обсяг IT-інфраструктури.
  • Захистити сервіси та програми від кібератак, яких побільшало з настанням повномасштабної війни.
  • Організувати віддалену роботу працівників.
  • Отримати цілодобову технічну підтримку від фахівців GigaCloud.

«Афіна-Груп» має складну IT-інфраструктуру, яка потребує великої кількості ресурсів. Наразі цей об’єм досяг тієї межі, за якої використання приватної хмари стає вигіднішим і доцільнішим, ніж публічної. Фахівці компанії готуються до міграції у приватну хмару GigaCloud, щоб оптимізувати витрати та отримувати більше можливостей за ту саму ціну.

«Ми не встигли мігрувати на Львівський майданчик GigaCloud до війни, але провели низку попередніх робіт, розрахунків та погоджень, що значно спростило подальший процес міграції, ― говорить Олег Мовчан, керівник IT-департаменту групи компаній «Афіна». ― Дуже вдячний фахівцям хмарного оператора, що навіть в таких непростих умовах знайшли для нас ресурси та оперативно провели міграцію. Адже ми розуміємо, що в цей час багато компаній кинулися переїжджати у хмару. Також хочу виділити, що станом на перше березня лише у GigaCloud був майданчик у Львові. Це означає, що компанія підготувалася завчасно, щоб врятувати український бізнес від війни».

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!