Захистити від ракет: як «Банк інвестицій та заощаджень» побудував резервний майданчик у хмарі

Кейси

Автор: GigaCloud

31.01.2023

Попри війну «Банк інвестицій та заощаджень» працює без перебоїв, забезпечуючи платежі та доступ клієнтів до їхніх грошей. Така стійкість є результатом масштабної роботи ІТ-команди. Допомогла у цьому й хмара GigaCloud та сервіс післяаварійного відновлення (DRaaS).

«Банк інвестицій та заощаджень» ― український комерційний банк. Має 34 відділення у різних регіонах України. У 2021 році незалежне агентство «Кредит-Рейтинг» підтвердило кредитний рейтинг банку на рівні uaAA за Національною рейтинговою шкалою (прогноз стабільний) та рейтинг надійності вкладів (депозитів) на рівні 4+ (висока надійність).


Мережа відділень «Банку інвестицій та заощаджень»


Завдання

«Банк інвестицій та заощаджень» (BISbank) має два власних дата-центри, на базі яких побудував приватну хмару та розмістив там свою IT-інфраструктуру. Для того, аби захистити критично важливі дані від вірусів, кібератак, помилок співробітників та інших форс-мажорів, технічні фахівці вже багато років розміщують бекапи у публічній хмарі на VMware від GigaCloud. Таким чином, банк зберігає дані не тільки у двох ЦОД, але й у хмарі в зашифрованому вигляді.

Не менш важливим є питання забезпечення безвідмовної роботи IT-інфраструктури банку. Адже вся взаємодія з клієнтом перейшла в онлайн — соціальні мережі, сайт та мобільні застосунки. Клієнт хоче отримувати допомогу чи послуги у форматі 24/7. Часові вікна для технічних робіт, оновлень, виконання профілактичних робіт та заміни обладнання практично зникли, тому архітектура побудови сервісів повинна мати можливість працювати так, щоб попри усі негаразди сервіси для клієнта були доступними.

З початком російського вторгнення банківська система опинилася під загрозою. Тому НБУ надав нові можливості для роботи банків у надскладних умовах. Своєю постановою Нацбанк врегулював питання про використання хмари українськими банками в умовах воєнного стану. Українські банки отримали дозвіл зберігати дані у дата-центрах в ЄС. Оскільки вся IT-інфраструктура «Банку інвестицій та заощаджень» знаходилася у Києві та розуміючи ризики, фахівці почали реалізовувати завчасно підготовлений план безперервності бізнесу — будувати відмовостійке рішення у більш безпечному місці.


Відкриття одного із відділень «Банку інвестицій та заощаджень»


Рішення

Хмарний оператор GigaCloud вже довгий час був інфраструктурним партнером банку і завчасно проробляв з клієнтом сценарії додаткового резервування. З початком війни BISbank орендував публічну хмарну інфраструктуру на платформі VMware, розміщену на одному з майданчиків у західних зонах доступності. На її основі ІТ-команда банку разом з фахівцями GigaCloud побудувала DRaaS-рішення. Тепер у хмарі зарезервовані усі сервіси «Банку інвестицій та заощаджень». У разі виходу з ладу обох фізичних дата-центрів банку, він зможе продовжити свою роботу на віртуальному майданчику без простою.

Міграція у хмару відбувалася в найгарячішу фазу війни. Від концепції до побудови DRaaS-рішення витратили один календарний тиждень. Фахівці GigaCloud цілодобово допомагали технічним фахівцям банку виконувати всі необхідні роботи.


Команда «Банку інвестицій та заощаджень»


Результат

Андрій Баланда, IT-директор «Банку інвестицій та заощаджень», виділяє декілька основних переваг використання публічної хмари GigaCloud:

  • Впевненість у безпеці та доступності даних і сервісів 24 години на добу 7 днів на тиждень.
  • Можливість працювати без простоїв у разі виникнення будь-яких форс-мажорів.
  • Швидкість та простота налаштування каналів передачі даних GigaTrans від відділень, НБУ та інших партнерів, з якими працює банк. GigaCloud спільно з телеком-оператором GigaTrans входить до групи компаній GIGAGROUP.
  • Гнучкість та швидкість масштабування.
  • Можливість працівникам банку отримати доступ до даних та сервісів з будь-якого гаджета в будь-якій точці світу.

«Удар по українській банківській системі ― одна із цілей російської армії, ― говорить Андрій Баланда, IT-директор “Банку інвестицій та заощаджень”. Щоб врятувати платіжні дані наших клієнтів та мати змогу надавати послуги, ми вирішили побудувати резервний майданчик для розміщення нашої IT-інфраструктури у хмарі GigaCloud. І це було правильним рішенням. Ми знаємо GigaCloud давно, впевнені у його надійності та експертизі, тому повністю задоволені співпрацею».

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!