Що таке периферійні обчислення та які можливості надають

Навчання

06.02.2024

Деякі аналітики кажуть, що через десяток років периферійні (граничні) обчислення «з’їдять» хмарні, як ті наразі поглинають традиційні дата-центри. Але усе не так просто, адже хмари та периферія працюють в одній зв’язці. У цій статті ми розповіли, що таке граничні обчислення насправді, які переваги бізнесу надають та де їх вже активно впроваджують.

Що таке периферійні обчислення

Периферійні обчислення (edge computing) ― це метод переміщення обчислювальних потужностей фізично ближче до місця генерації даних. В українській мові також зустрічається інша назва ― граничні обчислення. Обробляючи дані на межі мережі, периферійні обчислення зменшують необхідність переміщення великих обсягів даних між серверами, хмарою і пристроями для їхньої обробки.

Зараз компанії потребують миттєвого доступу до своїх даних для прийняття швидких та усвідомлених рішень. Периферійні обчислення можуть допомогти їм поліпшити безпеку та підвищити продуктивність, автоматизувати процеси й оптимізувати взаємодію з клієнтами.

Поняття периферійні обчислення тісно пов’язані з туманними та хмарними.

edge computing

Піраміда обчислень. Картинка з сайту eBiz Solutions

Різниця між туманними та периферійними обчисленнями

Якщо розглядати всі види обчислень у вигляді піраміди, то периферія це фундамент, а хмари ― верх. Між ними може бути ще один шар ― туманні обчислення. «Туман» виступає в ролі «приймача» даних з периферійного шару до того, як вони потраплять у хмару та «вирішує», які з них є релевантними та важливими.

Водночас периферійні обчислення надсилають величезні потоки даних до хмари, не фільтруючи їх. І саме туман видаляє нерелевантні дані та передає у хмару лише важливі. Крім того, «туман» підвищує ефективність і може бути використаний для покращення кібербезпеки, а також для дотримання нормативних вимог.

Важливе уточнення: периферійні обчислення можуть працювати без туманних, а туманні без периферії ― ні.

Переваги периферійних обчислень

Зменшення затримок
Завдяки периферійним обчисленням дані обробляються та зберігаються близько до місця їхнього створення, а не у віддаленому центрі обробки даних. Це актуально для сервісів, де кожна мілісекунда на рахунку, наприклад, у віртуальній реальності, іграх чи додатках інтернету речей (IoT).

Кращий захист даних
Безпека даних є надзвичайно важливою в наш час. Периферійні обчислення надають можливість обробляти конфіденційну інформацію на пристроях користувачів, а не в центральному офісі. Зберігання критично важливих даних під рукою знижує ризики кібератак. Шифрування та брандмауери на периферійних пристроях також допомагають захистити від несанкціонованого доступу.

Аналітика в реальному часі
Дозволяють аналізувати дані в режимі реального часу. Компанії можуть отримувати миттєві висновки без пересилання даних до центральної хмари. Це підвищує ефективність та подовжує термін служби обладнання. Також периферійні обчислення розумно використовують пропускну здатність, обмінюючись лише необхідними даними. Це допомагає підвищити продуктивність та знизити витрати.

Економічна ефективність
Компанії можуть використовувати менше пропускної здатності та платити менше за хмарні обчислення. Це призводить до зниження операційних витрат та їхньої оптимізації.

Покращена масштабованість
Новий тип обчислень допомагає обробляти великі обсяги дані з багатьох пристроїв. Це запобігає перевантаженню мережі та затримкам.

Де використовуються периферійні обчислення

IoT

Кавоварка, пилосмок, автомобіль, смартфон ― всі ці пристрої можна підключити до всеохоплюючого інтернету речей. Вони обмінюються даними, які створюються та обробляються на периферії. Це робить їх швидшими та ефективнішими.

Виробництва використовують нові обчислення для моніторингу обладнання та відстеження запасів на складах. Роздрібні торговці ― для кращого контролю запасів та управління логістикою. Наприклад, Walmart активно встановлює міні-серверні на периферії для аналітики купівельного досвіду.

Автономні транспортні засоби

Автономні транспортні засоби, як-от безпілотні автомобілі, оснащені кількома датчиками IoT, що збирають великі обсяги даних щосекунди. Для миттєвого реагування їм потрібне опрацювання даних у режимі реального часу, а для оперативного прийняття рішень віддалені сервери ― ідея не з кращих. Крім того, автономні транспортні засоби взаємодіють більш ефективно, якщо спочатку зв'язуються один з одним, а не відправляють дані про погодні умови, дорожній рух чи аварії на віддалений сервер.

Сфера охорони здоров'я

Периферійні обчислення допомагають відстежувати життєво важливі функції пацієнтів: температуру тіла, рівень цукру в крові чи тиск. Медичні заклади можуть локально зберігати персональні та медичні дані пацієнтів та підвищити їхній захист.

Енергетичний сектор

Енергетичні компанії використовують периферійні обчислення для збору та зберігання даних про нафтові вишки, газові родовища, вітряні турбіни та сонячні електростанції. Обчислення на периферії допомагають галузі підвищити операційну ефективність, забезпечити безпеку співробітників і спрогнозувати майбутні потреби в технічному обслуговуванні.

Майбутнє периферійних обчислень

Периферійні обчислення ще перебувають на ранніх стадіях впровадження, але їм прогнозують велике майбутнє:

  • Gartner прогнозує, що до 2025 року 75% корпоративних даних оброблятимуться на периферії, а не в централізованих місцях.
  • Мережі 5G розширять нові сфери застосування цих обчислень на мобільних пристроях та в бездротових локаціях.

Разом із туманними обчисленнями, периферійні використовують для вирішення завдань обробки та аналізу даних в режимі реального часу. Обидві моделі мають багато практичних застосувань в сучасну цифрову епоху та відіграватимуть все більш важливу роль в майбутньому обчислень, в тому числі і хмарних.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!