7 трендів хмарних технологій у 2024 році

Навчання

Автор: GigaCloud

22.01.2024

Хмарні обчислення стоять на порозі значної трансформації: очікується, що бізнес вперше витратить понад трильйон доларів на хмари. Ці інвестиції приведуть до інновацій, які здійснять революцію в галузях по всьому світу. Розгляньмо основні тренди ринку хмарних обчислень у 2024 році та як хмарні тренди вплинуть на бізнес.

FinOps для економії витрат

Хмарні обчислення є основною статтею операційних витрат (OpEx). Тому компаніям важливо впроваджувати FinOps. Це набір підходів, практик та заходів, за допомогою яких бізнес може отримати повне уявлення про свої витрати на хмарні обчислення, щоб оптимізувати їх, збільшити прибуток та отримати конкурентну перевагу.

Згідно з опитуванням FinOps Foundation, у 2022 році 37,1% компаній почали опановувати основи FinOps, 42,8% — були на базовій стадії напрацювання практик, 19,5% — на етапі запуску та функціонування FinOps. І тільки мала частка респондентів ще досліджували питання оптимізації хмарних витрат.

Хоча FinOps є найбільш ефективним, коли компанії впроваджують його з самого початку, його використання практично на будь-якому етапі переходу на хмарні технології дає значні переваги. Організації, які ефективно використовують FinOps, можуть скоротити витрати на хмарні технології на 20-30%.

Хмарні суперобчислення HPC

Наукові дослідження та галузеві інновації з кожним роком потребують все складніших обчислень, які не під силу класичним комп’ютерам. Для цих задач є суперкомп'ютери. Вони дозволяють ефективно обробляти масиви даних, які генерують AI та IoT. Суперкомп’ютери вже прискорюють дослідження та розробки у таких напрямках, як геноміка, дизайн ліків, кліматичне прогнозування і геологічні розвідки.

Традиційно для суперобчислень будували цілі дата-центри. І ніхто не міг припустити, що ці надскладні задачі можна робити у хмарах. Але хмарні технології постійно розвиваються, і тепер суперобчислення можна проводити у хмарних середовищах. Це обумовлює збільшення попиту на хмарні сервіси HPC — завдяки своїм просунутим технічним характеристикам ці рішення забезпечують швидкі високопродуктивні обчислення. Наприклад, найпотужніший суперкомп'ютер у хмарі AWS дає змогу проводити 1 квадрильйон обчислень на секунду. Це в 10 разів більше, ніж у найпотужнішого суперкомп'ютера в традиційному ЦОД.

За даними Market Research Future, до 2030 року розмір ринку хмарних HPC досягне $16 млрд.

MultiCloud

Мультихмарний підхід в організації IT-інфраструктури дуже популярний у світі. За даними Deloitte, 85% компаній використовують дві або більше хмарних платформ, а 25% — щонайменше п’ять. У 2022 році Пентагон уклав контракти на створення спільної хмарної системи ведення бойових дій (Joint Warfighting Cloud Capability, JWCC) вартістю $9 мільярдів з AWS, Google Cloud, Microsoft Azure та Oracle. І це ще раз доводить, що мультихмара має великі перспективи.

Згідно з цим підходом підприємства використовують хмари різних операторів для виконання різних бізнес-задач. І при цьому отримують низку переваг: адаптивність, зниження ризику прив'язки до одного постачальника хмарних послуг і можливість вибору відповідних хмарних сервісів на основі конкретних вимог.

Повномасштабна війна в Україні стала своєрідним драйвером для використання мультихмарного підходу українськими компаніями. Зазвичай його застосовують при побудові Disaster Recovery-рішення, але це лише початок.

"Зелений дата-центр"

Один із дата-центрів Google у Фінляндії

Green Technology та Zero Waste

Так, цей тренд більше актуальний для країн, які не мають збоку божевільних сусідів, що лякають ядерною зброєю. Але про нього теж слід згадати.

Сьогодні інженери з усього світу намагаються проєктувати більш екологічні дата-центри, робота яких ґрунтується на поновлюваних джерелах енергії, завдяки чому вони чинять мінімальний негативний вплив на навколишнє середовище. Наприклад, один із дата-центрів Google у Фінляндії побудований на місці колишньої паперової фабрики і використовує енергію морських течій для свого охолодження.

Знизити викиди вуглекислого газу та зменшити споживання електроенергії допомогає скорочення кількості ЦОД шляхом міграції інфраструктури у хмару. За різними підрахунками, таким чином бізнес використовуватиме на 77% менше серверів та на 84% менше електрики, що на 88% скоротить викиди вуглецю.

Edge-to-Cloud

IT-інфраструктура фізично стає ближче до споживача. Компанії створюють edge-дата-центри безпосередньо на власних майданчиках, наприклад, на виробництвах, і використовують периферійні обчислення. Фактично обробка даних максимально наближається до джерела їх виникнення, що покращує аналітику та прийняття рішень у реальному часі.

Рішення Edge-to-Cloud забезпечує пришвидшення обробки даних, зростання продуктивності сервісів, спрощення IT-інфраструктури, а також підвищення її надійності та безпеки.

Цей тренд особливо важливий на тлі розвитку інтернету речей та появою 5G та 6G. Адже зі збільшенням кількості підключених пристроїв, які продукуватимуть великі обсяги даних, зростатиме і навантаження на традиційні хмарні інфраструктури.

Gartner прогнозує, що до 2025 року 75% корпоративних даних створюватимуться та оброблятимуться на периферії, за межами традиційних центрів обробки даних або хмарних платформ.

AI chips

Системи штучного інтелекту ускладнюються і потребують більших обчислювальних потужностей. Тому починає розвиватися ринок чипів, які мають замінити GPU, що наразі використовуються для обробки задач ШІ. Чипи здатні виконувати більше операцій за коротший час з меншим споживанням енергії. Завдяки цьому вони вдало підходять для надскладних завдань ШІ в режимі реального часу.

Технологічні гіганти вже створюють власні чипи для ШІ під різні потреби. Наприклад, Nvidia планує інвестувати $6,9 млрд у розробку суперчипа, здатного замінити цілий дата-центр звичайних GPU. А компанія Cerebras розробила однокристальний ШІ-чип з 850 тисячами ядер. Це найбільший у світі чип за площею, він призначений для глибокого навчання.

Квантовий комп'ютер від Google

Новий квантовий комп’ютер Google, що має 70 кубітів

Квантові обчислення

За даними Statista, до 2027 року світовий ринок квантових обчислень зросте до $9 млрд порівняно з $0,5 млрд у 2022 році. Але наразі ці обчислення все ще перебувають
на етапі становлення. Так, вже є квантові комп’ютери, але вони виконують дуже обмежений перелік завдань. Хоч і швидко.

Квантові комп’ютери наразі використовуються в military-tech. Хакери прагнуть всіма способами дешифрувати секретну інформацію, а фахівці з кібербезпеки ― зашифрувати її якомога надійніше. Проте, якби надійно не була зашифрована інформація, квантовий комп’ютер зможе прорахувати цей ключ за секунди. Тому хакери думають про те, як завдяки квантовим обчисленням зламувати будь-які коди, а стартапи та інститути з кібербезпеки думають про те, як цими ж обчисленнями зашифрувати. Бо все, що зашифровано квантовим комп'ютером, дешифрувати ним же неможливо.

Наразі НАТО проводять тестування захисту від кібератак із використанням квантових обчислень. Дослідники вважають, що суперкомп’ютери знаходитимуть ключі до поширених методів шифрування даних.

Це лише невеликий перелік трендів, які найближчим часом штовхатимуть науково-технічний прогрес вперед. Деякі тренди хмар вже потроху приходять і в Україну, зокрема мультиклауд та Edge-to-Cloud. Але цей список не є виключним. Наприклад, як і раніше, компанії мають забезпечувати безпеку збереження даних та захищатися від хакерських атак.

Раніше ми розповідали, як покращити свою кібербезпеку у 2024 році.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!