Boston Dynamics: Все про роботів та компанію, яка їх створила

Навчання

Автор: GigaCloud

30.10.2023

Ця компанія відома в усьому світі завдяки своїм відеороликам на YouTube, де роботи піднімаються по схилах, намагаються втримати рівновагу на льоду та вміло роблять сальто назад. Boston Dynamics ― світовий лідер у розробці та впровадженні високомобільних роботів, здатних вирішувати найскладніші завдання.

Чому компанія вирішила створювати саме роботів, що вони вміють робити та що нам від них чекати у майбутньому, розповідаємо нижче.

Boston Dynamics ― компанія, що змінює індустрію

Boston Dynamics створив Марк Рейберт. У 1980 році, працюючи в Массачусетському технологічному інституті, він заснував Leg Lab ― лабораторію, повністю присвячену дослідженням з розробки високодинамічних роботів з ногами.

Спочатку лабораторія працювала на базі університету Карнегі-Меллон (CMU), а згодом Рейберт переніс її у Массачусетський технологічний інститут (MIT). У лабораторії вивчали як рухаються тварини, а потім на основі спостережень та отриманих знань створювали нові робототехнічні системи. Вченому навіть вдалося розробити першого робота, який стрибав на одній нозі. Але згодом Марк залишив університетську кар’єру та у 1992 році заснував власну компанію — Boston Dynamics.

Спочатку компанія співпрацювала з American Systems Corporation за контрактом, отриманим від NAWCTSD (відділу тренувальних систем центру військово-морської авіації). Разом з American Systems вчений працював над тим, щоб замінити військово-морські навчальні відеоматеріали інтерактивними 3D-комп'ютерними симуляціями. Проте Рейберт завжди мріяв створювати роботів, тому саме цей напрямок став для Boston Dynamics головним.

Компанія в основному працювала на DARPA і Пентагон. Вона отримувала фінансування у вигляді дослідницьких грантів та зосередилася в основному на дослідженнях, спрямованих на розробку роботів для військових потреб. У цей період під керівництвом Рейберта було створено роботів, які могли працювати в реальних умовах і пересуватися складною місцевістю.

На сайті бостон дайнемікс зазначено, що компанія прагне створити майбутнє, у якому люди і машини працюватимуть разом, щоб підвищити безпеку, продуктивність і якість життя. Тобто роботи робитимуть те, що не може або ризикує робити людина, як от переслідувати злочинців чи переносити тяжкі вантажі.

Робот Atlas

Atlas взаємодіє з об’єктами та змінює курс, щоб досягти своєї мети

Ключові роботи Boston Dynamics

Spot: чотирилапий робот-дослідник

Spot ― чотириногий електричний робот-собака, випущений у 2016 році. Перші декілька років його можна було взяти в оренду, але у 2020 році він став комерційно доступними за ціною близько 80 тисяч доларів. В основному його використовують для розслідування потенційно небезпечних ситуацій. Деякі поліцейські департаменти Нью-Йорка навіть намагалися долучити Spot до своєї роботи, але зіткнулися зі значним спротивом з боку населення.

Цей робопес Boston Dynamics був і в Україні. У 2020 році вчені із Бристольського університету брали його з собою до Чорнобиля, щоб перевірити як він працюватиме в умовах підвищеної радіації. А ще у березні 2023-го Спота бачили в одному з районів Києва.

Atlas: двоногий робот-гімнаст

Atlas ― антропоморфний робот, створений на основі моделей PETMAN і BigDog. Його зріст ― 1,5 метра, а вага ― 75 кілограмів. Він може ходити по нерівній місцевості, завдяки вбудованій системі керування, яка координує його рухи. Навіть коли його штовхають або збивають з ніг, робот підіймається і відновлює рівновагу. А ще він вправно робить сальто назад та переносить вантаж, вагою понад 11 кілограмів.

Фінансування, розробка і виробництво Atlas здійснювалися під наглядом DARPA.

Handle: швидкий робот на колесах

Handle ― дослідницький робот заввишки 6,5 футів, який може пересуватися зі швидкістю 9 миль/год і стрибати на 4 фути вгору. Замість ніг у нього колеса, завдяки чому він швидко рухається.

Він призначений для вантажно-розвантажувальних робіт і має маніпулятор, щоб піднімати важкі коробки. Також у нього є «хвіст», який допомагає йому балансувати і динамічно пересуватися в обмеженому просторі.

Робот Spot Boston Dynamics

Spot найкраще підходить для Three Ds: dirty, dull, and dangerous ― брудної, нудної та небезпечної роботи

Приклади використання роботів Boston Dynamics

Роботи використовуються в багатьох сферах, особливо там, де можуть полегшити чи зберегти життя людей.

  • Промисловість. Вони підіймають важкі вантажі, працюють з токсичними речовинами і виконують рутинні завдання. Це допомагає багатьом компаніям запобігати нещасним випадкам на виробництві, а також підвищити ефективність бізнес-процесів. Також в boston dynamics робот використовується для тестування хімзахисного одягу, інспекції та виведення з експлуатації ядерних установок та видобутку корисних копалин.
  • Медицина. Відомо, що робопес Boston Dynamics Spot вже допомагає виявляти випадки зараження коронавірусом без ризику для медперсоналу. Його оснащують кріпленням для iPad, завдяки якому фахівці можуть проводити віддалену діагностику.
  • Рятувальні операції. Роботів готують і для пошуково-рятувальних операцій, зокрема, у горах. Також поліція Нью-Йорку планує придбати двох робопсів, які застосовуватимуть, коли правоохоронцям загрожуватиме небезпека. Наприклад, щоб виявити чи є у сумці вибухівка.

Boston Dynamics: шлях до комерційного успіху

У 2013 році Boston Dynamics придбала Alphabet, материнська компанія Google, разом з вісьма іншими робототехнічними компаніями. Все через плани Google створити робототехнічний підрозділ. Саме його і очолив Енді Рубін, співзасновник Android. Крім того, Alphabet заявила, що компанія припиняє всі контракти з DARPA і починає розробляти роботів для цивільних потреб.

Спочатку справи йшли добре, бостон дайнемікс не мали обмежень у своїх діях, але через рік після створення робототехнічного підрозділу, Енді Рубін звільнився з Гугла. Тоді й почалася чорна смуга. Керівництво Alphabet вимагало простого у використанні та доступного комерційного робота. Але Boston Dynamics не була особливо зацікавлена в розробці таких продуктів. А Alphabet натомість намагалася скоротити свої інвестиції в амбітні дослідницькі проєкти. В результаті обидві компанії не змогли узгодити свої інтереси, що врешті-решт призвело до того, що їхні шляхи розійшлися.

Новина про те, що Google хоче продати розробника роботів, ходила з березня 2016 року. Нарешті, у червні 2017-го японська телекомунікаційна та технологічна компанія SoftBank Group придбала Boston Dynamics в Alphabet за нерозголошену суму. Проте метч так і не стався. SoftBank Group продала робототехнічну компанію Hyundai Motor за майже мільярд доларів. Роботи мали стати частиною метавсесвіту Hyundai.

Робот Handle

Робот Handle ― ідеальний працівник складу

Майбутнє Boston Dynamics і роль роботів у житті людства

Своїми неймовірними роботами Boston Dynamics ніколи не переставала захоплювати та дивувати людей. Але до цього часу їй не вдавалося отримати прибуток. Жоден з її продуктів не потрапляв на ринок, оскільки більшість з них були призначені для військових потреб. Фінансово компанія залежала від дослідницьких грантів від DARPA та інших урядових установ до того, як Google придбав її у 2013 році. Навіть під керівництвом Google не відбувалося жодного комерційного виробництва роботів. Тож на момент придбання SoftBank ніхто не знав, чим саме займатиметься Boston Dynamics.

Наразі можна придбати два роботи ― Spot, про якого ми згадували вище та Stretch, який призначений суто для перекладання коробок.

У майбутньому завдяки штучному інтелекту та машинному навчанню роботи-гуманоїди будуть самостійно навчатися та самовдосконалюватимуться, швидко адаптуватимуться до нових ситуацій та зможуть бути корисними у різних сферах. Прогнозують, що робот бостон дайнемікс допомагатиме людям по господарству, доглядатиме за дітьми чи літніми родичами, вигулюватиме песиків та й загалом буде найкращим другом для нас. І хтозна, можливо у майбутньому саме Atlas стане хрещеним батьком вашого сина.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!