Хмарна піраміда: IaaS, PaaS і SaaS

Навчання

Автор: GigaCloud

20.10.2021

IaaS, PaaS або SaaS — це моделі надання хмарних сервісів. Те, як вони співвідносяться одне з одним, часто зображують у вигляді піраміди з різним рівнем контролю інформації. Вершина — це кінцевий користувач, який працює з особистими даними, «загорнутими» в програму або сервіс зі зручним інтерфейсом. Програма або сервіс розгортаються на якійсь технологічній платформі, це другий рівень піраміди. Нарешті, її основа — це інфраструктура: віртуальні сервери, обчислювальні потужності, накопичувачі і канали зв'язку.

SaaS (Software-as-a-Service). Ця хмарна модель — найпоширеніша. Програми та сервіси розробляє і обслуговує провайдер, розміщує їх у хмарі і пропонує кінцевому користувачеві через браузер або додаток на його ПК. Клієнт лише вносить абонплату (або користується сервісом безкоштовно), оновленням і технічною підтримкою програм займається провайдер. SaaS-сервіси можуть надавати місце для зберігання файлів (Dropbox), офісний пакет документів для роботи (Google Doc, Microsoft Office 365), допомагати організовувати фотографії (Flickr) або спілкуватися з іншими людьми (Facebook). Основний клієнт SaaS-сервісів — звичайний користувач.



PaaS (Platform-as-a-Service). В цьому випадку хмарний провайдер надає доступ до операційних систем, засобів розробки і тестування, системам управління базами даних. Провайдер контролює не тільки сервери, системи зберігання даних і обчислювальні потужності, але також пропонує користувачеві на вибір певні платформи і засоби управління ними. Приклади PaaS: Google App Engine, IBM Bluemix, Microsoft Azure, VMWare Cloud Foundry. Користувачі PaaS-сервісів — це розробники ПЗ.

IaaS (Infrastructure-as-a-Service). За цієї моделі споживач отримує інформаційно-технологічні ресурси — віртуальні сервери з певною обчислювальною потужністю та обсягами пам'яті. Всім «залізом» займається провайдер. Він встановлює на нього ПЗ для створення віртуальних машин, але не займається установкою і підтримкою ПЗ користувача. Провайдер контролює тільки фізичну та віртуальну інфраструктуру. Приклади IaaS: IBM Softlayer, Hetzner Cloud, Microsoft Azure, Amazon EC2, GigaCloud. Клієнти IaaS — це системні адміністратори компаній.

З точки зору кінцевого користувача, SaaS — найбільш зрозуміла і зручна хмарна модель. Часто простіше і ефективніше використовувати готовий SaaS-сервіс, який вже відповідає певним вимогам. Але готові рішення не завжди існують, і в такому випадку моделі PaaS і IaaS — незамінні.

Ми, як хмарний провайдер, надаємо хмарну модель IaaS та PaaS. IaaS — це E-Cloud, призначений для корпоративних клієнтів і побудований на базі платформи VMware. Ми даємо клієнту IT-ресурси, за допомогою яких він сам будує свою інфраструктуру. Ви можете детальніше ознайомитися з послугою і замовити безкоштовний тестовий доступ. Послуга «E-Cloud»‎.

PaaS — це S-Cloud 2.0, публічна хмара для програм і тестових середовищ, побудована на платформі OpenStack та гіпервізорі KVM. Клієнт отримує в оренду інфраструктуру, самостійно керує обсягом ресурсів і налаштовує віртуальні машини за допомогою API та порталу самообслуговування. Дізнайтеся більше про S-Cloud 2.0 і замовте безкоштовний тестовий доступ, щоб подивитися як він працює. Послуга «S-Cloud 2.0»‎.


Цікаве відео про хмару на нашому каналі:


subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!