Що таке no-code та як його використовувати

Навчання

Автор: GigaCloud

06.11.2023

Не обов’язково бути програмістом, щоб створити сайт чи додаток ― погодьтесь, звучить занадто добре, щоб бути правдою. Проте завдяки концепції no-code та low code навіть людина, яка вважає JavaScript або Python ельфійською мовою, зможе розгорнути необхідний онлайн-сервіс. І він не міститиме жодного коду.

У цій статті ми розповімо все про феномен no-code: як почати працювати з технологією, які переваги та недоліки вона має та яке у неї майбутнє.

Життя до ери no-code

Щоб не створило людство, ми завжди хочемо це спростити та оптимізувати. Так було і з програмуванням. Як з’явилися перші комп’ютери, так і виникла ідея створити шаблони для типових задач, щоб не писати кожного разу код з нуля. Для цього програмісти ділилися кодами, які вони написали, з іншими. Таким чином на основі одних програм з’являлися інші. Але для цього було потрібно вивчати мови програмування.

У 90-х з’явилися перші конструктори веб-сайтів. Можна було обрати шаблон та наповнити необхідним контентом. Це добре знайомі нам сайти-візитівки, особисті блоги, інтернет-магазини. Але програмісти хотіли розширити функціонал таких конструкторів, щоб можна було зробити не лише сайт, а й додаток чи чат-бот. У 2012 році Джошуа Хаас заснував ноу код сервіс Bubble та сформулював концепцію технології.

No-code ― це програмування, тобто створення онлайн-сервісів та програм, без написання коду. Часто його ще називають zero code, тобто «нульовий код». За допомогою окремих готових модулів, шляхом перетягування, користувач може швидко та легко створювати, налаштовувати та розгортати бази даних, вебдодатки, закриті чати, соцмережі для компанії та навіть прості ігри. Тепер дизайнер зможе за декілька годин зробити лендінг про новий продукт, а вже завтра ви збиратимете перших лідів.

Термін «no-code» часто використовується разом з терміном «low code» (низький код) або як синонім до нього. І в першому, і в другому випадку користувач використовує готові шаблони, проте low code розробка передбачає застосування простого коду, який не потрібний при no-code.

Основні переваги no-code платформ

  • Швидкість створення та запуску проєктів. З готовими шаблонами ці процеси займають менше часу, ніж традиційне кодування.
  • Зниження вартості. Бізнесу не треба брати в штат чи наймати на аутсорсі програміста, створити онлайн-сервіс можна й самому.
  • Не треба знати мови програмування. Працювати з no-code платформами може людина без технічної освіти чи досвіду. Так, потрібно витрати деякий час, щоб розібратися з логікою роботи тих чи інших модулів та інструментів і «набити руку». Але це набагато простіше, ніж відвідувати курси з вивчення мов програмування.
  • Інтеграції з наявними системами та технологіями. Платформи без коду дають велику кількість готових інструментів та API, щоб користувачі могли підключати до них свої програми чи бази даних.
  • Інтеграція із хмарою. Об’єднання платформ no-code і хмарних обчислень створює потужний симбіоз, що дозволяє створювати, розгортати та масштабувати хмарні додатки швидко, ефективно та з мінімальними зусиллями з кодування.
  • Використання штучного інтелекту. ШІ спрощує процес розробки, тестування та налаштування шляхом автоматизації рутинних завдань.

Найпопулярніші no-code інструменти

ноу код інструменти

Webflow містить безліч шаблонів, які спрощують розробку

Webflow: дизайн сайтів без коду

Webflow ― це конструктор для створення різного типу сайтів, який використовують дизайнери. Він поєднує у собі інструменти для вебдизайну, CSM (системи управління контентом) та хостинг.

Сервіс підтримує три мови програмування: HTML, CSS і JavaScript. Але знати їх необов’язково. Webflow створює код автоматично, коли дизайнер проєктує сайт через візуальний редактор. Конструктор платний, його ціна ― від $12 до 212 на місяць.

no-code сервіс

Bubble підійде тим, хто ніколи не займався програмуванням

Bubble: створення веб-додатків з нуля

Bubble ― це програма для створення додатків різного ступеня складності, без використання програмного коду. Одночасно ― це ще й найпотужніша платформа для розробки лендінгів, сайтів. У компанії говорять, що за допомогою платформи можна створити аналоги таких додатків як Airbnb, Twitter, Ozon та Netflix. З таким же інтерфейсом, функціоналом та можливостями.

Bubble працює як хмарний сервіс, нічого встановлювати на комп’ютер не треба. Програма містить: графічний редактор, збір даних, підключення до інших сервісів по API. Користувач зможе створити як окремі вебпрограми, так і повноцінні десктопні програми та програми для мобільних пристроїв. Вартість платної підписки починається від $25 на місяць.

ноу код платформа

Zapier має безліч безкоштовних функцій

Zapier: автоматизація робочих процесів

Zapier ― це платформа, призначена для об’єднання сервісів, програм та додатків компанії та передачі даних між ними. Вона допомагає автоматизувати бізнес-процеси та знизити відсоток рутинної роботи. Наприклад, можна налаштувати, щоб система надсилала SMS-повідомлення, коли написав важливий партнер чи клієнт. Стартова ціна сервісу ― $20 на місяць.

Як почати роботу з no-code платформами

Варто розуміти, що ваш майбутній проєкт працюватиме на конкретній платформі. А вона, своєю чергою, може перестати існувати або її власник може обмежити доступ до неї. Тому краще обирати ноукод сервіс так само прискіпливо, як і онлайн-магазин, де ви хочете купити одяг чи меблі. Тобто шукайте відгуки реальних клієнтів, а не ботів. Дивіться, скільки сервіс існує. Чи були збої в його роботі. А якщо були, то як компанія-власник вирішувала проблему.

Наразі існує велика кількість платформ без коду, тому важливо не розгубитися. Якщо ви плануєте розробляти сайт, обирайте платформу, заточену для сайтів, якщо додаток ― заточену для додатків.

Обирайте платформу з максимально зрозумілим інтерфейсом, яка має всю необхідну документацію та навчальні матеріали, які допоможуть якнайшвидше зрозуміти принцип її роботи. Окрім цього, no-code платформа повинна розвиватися спільно з вашим проєктом. До прикладу, є платформи, які дозволяють сервісам гнучко масштабуватися.

Дізнайтеся, чи платформа надає готові інтеграції або API, щоб можна було до неї підключити вже існуючі сервіси, додатки тощо. І наостанок порахуйте у скільки вам обійдеться впровадження технології zero coding та чи рентабельно це буде для вашого бізнесу.

Майбутнє no-code: що очікувати

Прогнозують, що найближчими роками більша частина IT-продуктів розроблятимуться без коду. Але це не означає, що програмісти стануть більше не потрібними, принаймні найближчим часом. Натомість вони зможуть зосередитися на більш творчих та інтелектуальних завданнях, а не рутинних, які можна автоматизувати.

Що буде з безкодовою індустрію у найближчому майбутньому:

  • Ноу код стане частиною загальноосвітньої програми, а дітей у школах та студентів у вузах навчатимуть створювати онлайн-сервіси за допомогою інструментів без коду.
  • Кількість додатків, зроблених за допомогою no-code, перевищить кількість додатків, розроблених за допомогою традиційного програмування.
  • Інструменти без коду продовжуватимуть розвиватися і в найближчі роки стануть такими ж потужними, як і інструменти з низьким рівнем коду.
  • Рішення без коду полегшать бізнесу будь-якого масштабу процес розробки, тестування та запуску проєктів. А також оптимізують бюджет.
subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!