Унікальна подія від GigaCloud: «Своє.ІТ. Шоурум українського ПЗ»

Новини компанії

Автор: GigaCloud

12.09.2023

8 вересня 2023 року ми провели івент під назвою «Своє.ІТ. Шоурум українського ПЗ». Мета проєкту ― показати, що рішення українських розробників не гірші за іноземні та можуть стати гідною альтернативою російському софту.

Ми першими в Україні організували захід такого типу. Понад 1500 гостей протестували більше ніж 30 програм від українських компаній-розробників.

«Ми проґавили. З початку 90-х років всі ми проґавили час, коли треба було розвивати та підтримувати український софт. Ми проґавили захоплення нашого ринку російськими 1С, Бітріксом та іншими програмами. Поки вони вливали величезні кошти у просування, будували мережу інтеграторів ― ми не звертали увагу на СВОЄ, українське ІТ. За оцінками аналітиків російськими програмами наразі користується понад 70% українського бізнесу. Тепер настав час збирати каміння. Час обирати Своє.ІТ», — заявив Володимир Бєлов, CEO GigaCloud Ukraine.

Чому саме шоурум

Ми вирішили робити захід у форматі шоуруму, щоб дати можливість відвідувачам випробувати, так би мовити, «приміряти» різні програми, протестувати їх, отримати професійну консультацію та обрати саме те, що підходить конкретному бізнесу. Такий формат спрощує вибір та час на пошук потрібного ПЗ.

Асортимент нашого шоуруму складався з програм для документообігу, бухобліку, CRM, ERP-систем та сервісів з їхнього впровадження, програм для кол-центрів та служб технічної підтримки, ED Tech рішень та іншого ПЗ. Також була можливість послухати виступи про автоматизацію, тренди в розробці програм і небезпеку від російських продуктів.

Питання національної безпеки

На події виступив Олександр Борняков, заступник міністра цифрової трансформації. «Попри криваву війну росії проти нашої країни, деякі організації в Україні продовжують не тільки користуватись російським софтом, а ще й закуповувати його. Зокрема я знаю про 1С, який працює в Україні під іншим брендом, Business Automation Framework (BAS). І це — питання національної безпеки, бо ворог фактично отримує доступ до наших інформаційних систем. Потрібно розповідати користувачам, що є якісні альтернативи. В Україні вони вже існують, і ми це бачимо просто тут і зараз. Також треба підтримувати українських розробників — і Міністерство цифрової трансформації й надалі допомагатиме їм у розвитку, в участі у міжнародних виставках, у популяризації», — підкреслив Олександр Борняков.

У панельній дискусії на тему заборони російського ПЗ в Україні взяв участь Анатолій Комірний, CDTO Мінінфраструктури. Він поділився власними інсайтами щодо цифрової трансформації в Україні.

Ірина Заболотна, керівниця команди впровадження електронних послуг у Мінцифри, розповіла про інтеграцію системи Дія та її переваги для бізнесу.

Який софт тестували відвідувачі

  • Аналоги 1С, бухоблік та ERP-системи — «Дебет Плюс», MASTER:Бухгалтерія, Вправно, ISPro, Універсал 9:ERP, ERP-система IT-Enterprise, ITFin, Self-ERP, BJet ERP. А також локалізовані програмні додатки бухгалтерського та кадрового обліку для міжнародної ERP системи SAP Business One.
  • CRM системи та сервіси з їх впровадження — Creatio, NetHunt, CRMiUM, SuiteCRM, Servio, VoIPTime CRM, MASTER:СRM, KeyCRM.
  • Документообіг — програми, які дозволяють швидко обмінюватися інформацією та файлами, робити цифрові підписи, зберігати документи в електронних архівах. Рішення цього напрямку: Centredo, MEDoc, АСКОД, «Вчасно», MASTER:Документообіг, E-Docs, Megapolis.DocNet, Deals, сервіс Signy, МІА:Документообіг, МІА:Реєстри.
  • Програми для кол-центрів та служб технічної підтримки — рішення для IP-телефонії з використанням штучного інтелекту VoIPTime Contact Center; віртуальна телефонія UniTalk; тікет-система комунікації з клієнтами HelpDeskStar.
  • ED Tech рішення — освітня інформаційна система «Єдина Школа» та цифрова платформа для освіти «Навчання і Технології».
  • Програми для сфери військової справи, фінансів, освіти, закладів громадського харчування, соціальних проєктів — TATL technology; сервіс авто за підпискою Drivovo; інноваційна компанія Uklon, яка розповіла про унікальну картографію на заміну російської Yandex; програма автоматизації та складського обліку закладів HoReCa і громадського харчування Poster; сервіс торгів і закупівель SmartTender.

Чи заборонять повністю російські програми

Партнер події «Своє.ІТ. Шоурум українського ПЗ», асоціація IT Ukraine, підтримує ідею заборонити використання продуктів країни-агресора та ініціює проєкт «Ворожий софт», що має на меті вивести їх з ужитку. З пропозицією планують звертатися в РНБО. Костянтин Васюк, виконавчий директор Асоціації, наголошує, що російські програми можуть зашкодити українській економіці, соціальній сфері та безпеці. ІТ Ukraine вже виокремили близько 80 програм, які несуть загрозу та які досі використовують українці — серед них 1С, UA-Бюджет, Bitrix24, Advego тощо.

Ще один партнер події, Work.ua, вже прийняв рішучі кроки, розірвавши контракти на 8 млн грн на рік з 220 компаніями, які продовжують працювати на російському ринку. Work.ua підтримує ініціативу «Своє ІТ», спрямовану на популяризацію українського софту. Work.ua закликає інші компанії припинити взаємодію з ворожими програмами.

Є ще одна проблема. Часто самі користувачі навіть не розуміють, що використовують продукцію з росії. Зокрема, учасник шоуруму, Родіон Єрошек, CEO та співзасновник компанії з автоматизації ресторанів Poster, зазначає: «З початком повномасштабного вторгнення російські системи автоматизації ресторанів iiko та r_keeper почали активно маскувати своє коріння: змінюють структуру власності, комунікують про релокейт працівників та незалежність від російських брендів. iiko взагалі оголосила про створення міжнародного бренду Syrve, який закуповують українські заклади і який нібито не пов’язаний з росією. Проте це не так».

Подія «Своє.ІТ» показала, що українське ПЗ існує, і воно нічим не гірше за російське. «росія не є панівним гравцем на ринку IT і без використання її програмного забезпечення цілком можна прожити. Наразі в Україні існує власне ПЗ, яке функціонально співставне з продуктами 1С, продається за схожою ціною та повністю покриває потреби бухгалтерії та автоматизації», — зазначає Вадим Козяк, співзасновник ТОВ «Вправно» і учасник шоуруму. Але додає, що оскільки багато компаній вибудовували свої бізнес-процеси під це ПЗ, перехід на аналоги не може бути різким: «Я за сплановане і поступове введення санкцій проти російського ПЗ з закритим кодом. Бізнес має розуміти, що процес є незворотним, проте перехідний період має бути достатнім».

Ниже невеликий фотозвіт:

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!