DevOps, архітектор, CSE: як побудувати кар'єру в хмарі

Навчання

Автор: GigaCloud

10.07.2023

За даними LinkedIn кількість вакансій, пов’язаних із хмарними обчисленнями, щорічно зростає на 30%. Це й не дивно, адже сама сфера теж продовжує триматися в топі тих, які розвиваються.

Над ефективною роботою хмари у провайдерів працює ціла команда: продажі, маркетинг, техпідтримка, CSM, фінансовий відділ тощо. Але є й окремі професії, яких не знайдеш в інших галузях, і навички, що допомагають ефективно працювати з хмарними інструментами.

Розповідаємо, як потрапити до числа тих, хто вміє підкорювати хмару, налаштовувати її злагоджену роботу та працювати з рішеннями на її основі.

На кого вчитися?

69% компаній в усьому світі використовують хмарні обчислення для своєї роботи — отже, все більше працівників стикаються з потребою отримати нові знання. До вже звичних посад додається приставка “cloud” — і ці професії починають набувати інших значень у контексті хмарних послуг. Серед найпопулярніших спеціальностей сфери:

  • Інженер з хмарних технологій — це спеціаліст, який відповідає за проєктування, створення та підтримку хмарних рішень для компаній, при чому це може бути яка модель з піраміди IaaS, PaaS, SaaS. Він більше сфокусований на технологіях і напряму не пов’язаний з бізнес-процесами. Є інженери з окремих компонентів хмари, наприклад з віртуалізації (відповідно, є посади VMware Engineer та OpenStack Engineer) чи інженер з розробки хмарного програмного забезпечення. Ця посада входить до високооплачуваних, зокрема у США середня зарплата на такій позиції на рік становить понад $150 тисяч.
  • Архітектор хмари — це ІТ-фахівець, який займається впровадженням хмарної інфраструктури під окрему компанію. Ця людина проводить аудит потреб, визначає стратегію використання ресурсів та напряму комунікує з провайдером. Вона відповідає за перетворення технічних вимог проєкту в хмарні рішення.
  • Адміністратор хмари — експерт, який надає послуги з управління хмарою, допомагає підтримувати її безпечне та безперебійне функціонування. В його обов'язки входить техобслуговування, виправлення проблем, моніторинг роботи.
  • Менеджер з безпеки у хмарі — це вузькопрофільний спеціаліст з кібербезпеки. Такий працівник не лише моніторить стан системи та відстежує можливі атаки, а й контролює, як інші співробітники можуть взаємодіяти з хмарою, які типи даних можна надсилати та зберігати в ній, різні рівні доступу тощо.
  • Менеджер з автоматизації у хмарі (Cloud Automation Engineer) — фахівець зі створення скриптів та інструментів для автоматизації повторюваних завдань у хмарному середовищі. Наприклад, це можуть бути спрощення певних повторюваних дій під час програмування на основі хмарних інструментів.
  • Customer Success Engineer (CSE) — хоч це й не виключно "хмарна" професія, у цій сфері вона є вагомою. CSE надає клієнтам глибоку експертизу, допомагає забезпечити найбільшу цінність для їхнього бізнесу: надають технічні рекомендації, заглиблюються у процеси, пропонують рішення з оптимізації.
  • SRE (Site Reliability Engineer) — професія, яка полягає в організації доступності та надійності критично важливих сервісів та додатків. Оскільки багато сайтів хостяться саме на основі хмарної платформи, ця робота потребує хоча б базового знання про те, як вона організована і як на ній функціонують різні програми, бази даних тощо. У Федеральному бюро статистики праці США прогнозують, що попит на цю посаду зросте на 21% до 2028 року.
  • DevOps — спеціаліст, який забезпечує зв'язок між різними командами задля швидшого створення програмного продукту. У дослідженні State of DevOps 2022 від Google респонденти, які використовували хмару, на 14% частіше перевиконували плани з організації робочого процесу.

Сертифікати

Для підтвердження знань у хмарі існують різні програми сертифікації залежно від типу хмари, провайдера, віртуалізації тощо. Часто фахівці обирають саме перевірку своїх знань в роботі з гіпервізорами KVM чи VMware.

Certified OpenStack Administrator (COA) — цей сертифікат можуть отримати ті фахівці з управління хмарним середовищем на OpenStack, які вже мають понад 6 місяців досвіду. Іспит на його здобуття триває 3 години, проводиться повністю онлайн і ретельно контролюється спостерігачами за допомогою вебкамери та віддаленого перегляду екрана. Результати дійсні впродовж 36 місяців.

Сертифікація з опанування VMware складається з 4 ступенів:

  • VCA — базовий рівень для інженерів хмари;
  • VCP — професійний рівень для інженерів та адміністраторів;
  • VCAP — просунутий ступінь для інженерів, адміністраторів та архітекторів;
  • VCDX — експертний рівень, який надається переважно архітекторам хмари.

Окрім рівневої градації, є також сертифікати VMware залежно від аспектів її використання:

  • Віртуалізація центрів обробки даних
  • Віртуалізація мережі
  • Управління хмарними технологіями та автоматизація
  • Налаштування системи під кінцевих користувачів
  • Безпека
  • Оновлення додатків

Професії майбутнього

Прогнозується, що глобальний ринок хмарних обчислень зросте до $832,1 млрд до 2025 року зі збільшенням попиту на кращу масштабованість бізнесу, надійність та доступність інформації. А отже і кар’єрні можливості у цій сфері також зростатимуть.

Нові суміжні професії з’являються щодня під запити окремих компаній: вже можна побачити вакансії архітекторів з розбудови штучного інтелекту на основі хмари, інженерів з автоматизації хмарних процесів та мультиклауд-фахівців. Тож залишається лише з цікавістю спостерігати за динамічним ринком праці.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!